Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
ODPOWIEDZ
  • 1676 / 106 / 0
Dobrze wiec wrzuc gdzies gdzie ta forma choliny wypadla bdb.
W tamtym badaniu wypadla na rowni z ginkgo biloba.

Co do tyrozyny testowalem ampulki treca
Substancje aktywne 25 ml 12,5 ml (porcja)
N-Acetyl-L-Tyrozyna 600 mg 300 mg
L-Tyrozyna 600 mg 300 mg
i momentami w polaczeniu z zen szeniem i biloba bylo za mocno.

A co do pudla 0,5kg, to wzialem 250gr.
Stosujac nawet po 150-200mg wystarczy mi na dlugo. Utrzymujac odpowiednie odstepy itd.
Bogiem nootropowym ? Raczej jestem uczulony na wmawianie mi zbawiennego dzialania czegos co nie dziala albo wmawianie mi, ze aminokwas przestal dzialac.
Jak przexstanie dzialac kurczak/ser bialy dam znac.
Uwaga! Użytkownik randomuser118 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 129 / 4 / 0
Ale chcesz badania kliniczne na zdrowych ludziach, których nie ma?
A to, że ich nie ma, nie znaczy że nie działa na zdrowych.
Opieram się na doświadczeniu moim, moich znajomych, mnóstwa ludzi z Internetu i badaniach na szczurach i in vitro.
Będzie działać NALT cały czas, chodzi mi o to, że regularna suplementacja może rozchwiać gospodarkę dopaminową. Szczególnie w dużych dawkach.
  • 1676 / 106 / 0
Badania byly robione na wszystkich mozliwych suplemenatach majacych jakiekolwiek podstawy zeby nadawaly sie do leczenia.

lap cala serie badan i opis szafranu, canna, rhodioli i czegos tam jeszcze:
http://www.psychiatriapolska.pl/uploads ... 5v49i3.pdf
AAKG (ktore czesci zaszkodzilo, bo okazalo sie zdrowym pomaga a chorym moze poglebic chorobe)
http://www.wbc.poznan.pl/Content/252403/index.pdf
Czy tauryna
http://www.phmd.pl/fulltxt.php?ICID=834257

takich badan jest duzo. Przerobilem tego sporo bo w ub tygodniu ukladalem jakis zestaw.
Taki zestaw co mi doleci to mi wystarczy na 10 lat bo ja wrzucam maks 4 suplementy w ilsoci 100-300mg (poza kreatyna ktorej mozna wrzucic wiecej)
To co wrzucilem nie ma watpliwosci dziala.

Co do tyrozyny jesli wyczerpia sie mozliwosci organizmu poprostu nie przyswoi i albo to zwyczajnie pojdzie w energie albo zostanie zmagazynowane. Zreszta pisal o tym niedawno ambroziak - wiekszosc amin w pierwszej kolejnosci rozkladana jest przez uklad pokarmowy na wlasne potrzeby (i reszty organizmu) dopiero jesli juz zostanie to weyczerpane zaczynaja sie kolejne procesy. Pisal to o bodaj glutaminie - aczkolwiek ma to zastosowanie w innych aminach. Przy czym oczywiscie nie zachecam do dlugiego stosowania bo mozna sobie zje*ac metabolzim tyrozyny z produktow spozywczych.

Cyt:

Choć tyrozyna to aminokwas znajdujący się w małych ilościach w większości produktów spożywczych, w zwykłej diecie trudno mówić o jego przedawkowaniu. Nawet stosując suplementy nie powinno udać się doprowadzić do stanu, w którym nadmiar tego aminokwasu mógłby być groźny – o ile oczywiście nie należymy do grupy osób, szczególnie wrażliwych:

kobiet ciężarnych i karmiących piersią,
osób z chorobami tarczycy,
osób z czerniakiem,
stosujących inhibitory monoaminooksydazy MAO (stosowanych w leczeniu depresji, choroby Parkinsowa, niedociśnieniu tętniczym),
osób cierpiących z powodu migren.
Prawdziwy problem z nadmiarem tyrozyny występuje natomiast w przypadku upośledzenia któregoś ze szlaków metabolizowania tego aminokwasu – mówimy wtedy już o poważnej chorobie genetycznej – tyrozemii Choroba ta jest bardzo rzadka, liczy się, że tylko 1 dziecko na 100000-120000 dzieci nowo urodzonych cierpi na tę przypadłość. Co ciekawe, wyjątek stanowi kanadyjski Quebec, gdzie częstotliwość występowania tyrozemii jest znacznie większa i wynosi około 1:17000.

Jak już wspomniałam, tyrozyna jest aminokwasem występującym w większości produktów spożywczych, zwłaszcza dużo jest jej w artykułach spożywczych bogatych w białka: w mięsie, jajach, mleku czy roślinach strączkowych. Warto również pamiętać, że prawie 75% innego aminokwasu – fenyloalaniny – w organiźmie człowieka zostaje przekształcone w tyrozynę.
Uwaga! Użytkownik randomuser118 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 129 / 4 / 0
Widzisz - można pisać normalne, składne posty i podyskutować :)

Ciekawe czy ta osoba, która to pisała brała pod uwagę NALTa, ponieważ ja po jednorazowej dawce 200mg już miałem efekty uboczne (lęki, nieprzyjemna stymulacja) i nie wyobrażam sobie przyjąć np. 1g. 50mg to moja jednorazowa dawka, przy której czuję działanie.
Czyżbym miał tyrozemie? ;)
  • 1676 / 106 / 0
Zalezy co brales z czym brales itd.

Zreszta jak pytalem to wiele osob odradza NALT lub sugeruje wykonac wlasnie mix z tyrozyna.
Przy czym oczywiscie taki mix na start podzielic przez 2 zeby nie bylo niespodzianek.

Hehe :)
Nadmiar dopaminy (w stosunku do acetylocholiny):

- schizofrenia,
- występowanie stanów psychotycznych jest wynikiem nadaktywności neuronów dopaminergicznych.

Ja znow mialem odwrotna sytuacje.
palnalem racetam na pusta dopamine. W kilkanascie minut gonitwa mysli i stan w ktorym chcesz cos powiedziec, ale mysli, slowa placza Ci sie. Nie polecam. nauczka, zeby odczekac sporo od wyprania sie z dopaminy.

Co do samej acetylocholiny rzucilem juz pytanie spytam znow:

Mamy dwa autonomiczne układy nerwowe, sterujące funkcjami wegetatywnymi: układ współczulny (pobudzający, w którym działa adrenalina i dopamina), i układ przywspółczulny (hamujący, głównie acetylocholina, która może też działać w niektórych obszarach mózgu pobudzająco).
Mamy dwa podsystemy mózgu, w których dominuje dopamina i acetylocholina, przesyłana przez długie aksony (projekcje) do poszczególnych obszarów móżgu:
emocjonalny, gdzie dominują niespecyficzne projekcje dopaminergiczne,
racjonalny, gdzie mamy niespecyficzne projekcje cholinergiczne.

i 2 cytat

Dopamina, glutaminian i acetylocholina muszą być względem siebie w równowadze.
nadmiar acetylocholiny odpowiada za objawy drżenia (tremor) i napięcie mięśni (rigor). Natomiast niedobór dopaminy odpowiada za spowolnienie ruchowe (hipokinezja lub akinezja).

zrodla na koncu posta

Ogolnie chodzi mi o to czy spotkales sie z tym, ze cholina/ serotonina blokuja wydzielanie np dopaminy albo adrenaliny ?
To by czesciowo wyjasnialo problemy niektorych z racetamami... Zaburzone ukladu glutaminergiczny - cholinergiczny i dopaminowy potrzebuja czasu na zrownowazenie sie. Warto tez dorzucic glutamine i to w niewielkich ilosciach ona dziala uspokajaco. Wiekszosc amin typu bcaa podbija dopamine a mocno obniza serotonine.

Jak widzisz ja tez szukam i pytam.
O pochodne choliny pytalem ale wiekszosc robi wielkie galy. Wynik o ktorym pisalem byl obiecujacy, ale widac badania poszly w strone inhibitorow. Co sugeruje ze teoria o ktorej pisali, ze ciezko dostarczyc choline pod baniak jest sensowna a problemem nie jest cholina tylko enzymy ktore je rozkladaja.
Byc moze u zdrowych ten problem nie wystepuje i latwiej to idzie, ale nie wiem. Aczkolwiek doczytaj artykul o kreatynie wyglada na to, ze wg fachowcow z tamtej strony chodzi o wlasnie podbicie ATP.

zrodla:

http://www.alzheimer-opiekuni.pl/forum/ ... ?f=12&t=83
https://www.fizyka.umk.pl/~duch/Wyklady ... alanie.htm

moze zrozumiesz wiecej niz ja.

edit lap ostatni link:
http://www.phmd.pl/fulltxt.php?ICID=991600
Zachecony opiniami znajomych wzialem pare gram na testy beta-alaniny ktora jest prekursorem karnozyny.
A jak moja dks zobaczyla tytul po babskich portalach, ze karnozyna to peptyd mlodosci to pytala czy nie mam ochoty ich odwiedzic i podrzucic co nie co. Wrzucam jako ciekawostke bo poprosilem w pewnej firmie o maly gratis. Tylko nie wiem jak ogarne swedzenie skory.

Nie jestem czubem co stoi z wiadrem i sypie. mam 2 pory karmienia suplami (gora 3) z rana cos tam lekkiego na rozbudzenie, przed praca i przed snem. sa to ilosci typu 100-300mg a jesli wrzuce racetam to dawki beda dzielone przez dwa.
Obczaj tez synergizm niektorych to wyeliminujesz jazdy jak przy NALT
I w zadnym przypadku nie mysle pakowac w siebie grama NALT. Co do zwyklej tyrozyny poszukaj firmy Ostrovit.

i nie traktuj tego jak profesorstwo. Ty cos wiesz ja cos wiem i jakos rozwalimy ten swiat.
  • 0 / / 0
Też biorę NALT w ilości 400 mg oraz ALCAR (750-1000mg), wit B6-50mg i żeń szeń indyjski (do 500mg) dorzucam ostatnio na rozluźnienie; natomiast w dni nauki huperzyne 20mg. Zastanawia mnie jednak, czy zaprzestać stosowania tego NALT'u. Przyznam, że mam problemy z depresją, jednak ostatnio jest coraz lepiej- zwłaszcza ostatni tydzień, gdzie naprawdę radośc mi dopisuje (być może dobrze dobrałem te suplementy). Efekty są zauważalne, pamięć też się poprawiła. Wcześniej też brałem ALCAR i żeń szeń indyjki. Bardzo sobie cenię ALCAR, ponieważ za pierwszym razem, w grudniu, przy dawkach 1,5g dawał mi bardzo wiele motywacji. Zacząłem wtedy nawet biegać (w depresji miałem motywacje żeby biegać). Dodatkowo, co mnie bardzo uradowało dzięki tym specyfikom mogłem pozbyć się (nawet jeśli nie było to codziennie) tego efektu niesprawności intelektualnej. Trudno było mi wykorzystywać potencjał, nie mogłem myśleć a tutaj wreszcie w głowie miał mijsce swobodny przepływ informacji- dlatego depresja jest tak uciążliwa i nie polecam!
Teraz, gdy kończy mi się ALCAR i rzeń szeń indyjski, chciałbym również podawać coś nieszkodliwego a zwalczającego typowo depresyjne stany. Myślałem nad cytryńcem chińskim, różeńcem górskim, brahmi lub Shankhapushpi (może połączenie jakieś). Do tego dodać wit. B12 i może dalej wit. B6, a idąc na trafnymi pewnie spostrzżeniami kolego- dodać kreatyne. Co o tym sądzicie?
Nie wiem jak te wszystkie suplementy działają na mózg, czy dobrze czy mają efekty uboczne. Bądź co bądź chwytam się tego, ponieważ życie w depresji jest naprawdę uciążliwe a przekonałem się, że takie suple mogą pomóc.
  • 1676 / 106 / 0
Duze ilosci b6 przyjmowane przez dlugi czas sdtaka sie neurotoksyczne.
https://muut.com/i/winning-the-fight/ar ... toxic-sh_1
Zejdz tez z ilosci NALT jak pisal Fido dosc to mocne a a ja moze jednak niepotrzebnie na niego wszedlem.
ja stosowalem 300 +300 i musialem zejsc na polowe.
  • 0 / / 0
Przyjmuję od ponad miesiąca jedną tabletkę- 50mg, niby spora dawka jednak (o dziwo!) nawet niektóre zestawy witamin tyle posiadają. Ale w takim razie odstawię.
Ten NALT może wgl odstawić? Jeśli jest jakieś ryzyko brać, to po co nawet dawki zmniejszyć, lepiej od razu to wywalić. Czyli Bierzesz 150 mg?
A co sądzicie o tych środkach które wymieniłem: cytryniec, brahmi, różeniec? Z czym najlepiej połączyć i czy macie jakieś doświadczenie z nimi?

Zastanawia mnie, czy ktokolwiek z was ma szersze informacje nt Shankhapushpi. Bardzo ciekawi mnie to zioło. Stosowałem kiedyś przez 10 dni, więc nie mogłem dokładnie zbadać działania.
  • 848 / 286 / 0
randomuser118 pisze:
Ogolnie chodzi mi o to czy spotkales sie z tym, ze acetylocholina/ serotonina blokuja wydzielanie np dopaminy albo adrenaliny ?
To by czesciowo wyjasnialo problemy niektorych z racetamami... Zaburzone ukladu glutaminergiczny - cholinergiczny i dopaminowy potrzebuja czasu na zrownowazenie sie. Warto tez dorzucic glutamine i to w niewielkich ilosciach ona dziala uspokajaco. Wiekszosc amin typu bcaa podbija dopamine a mocno obniza serotonine.
Moje dopiski - H_O
NO nie bardzo, gościu.

Agonizm receptorów M1, M2, M3 i M4 blokuje postsynaptycznie wyrzut DA, natomiast agonizm M5 zwiększa. Przy czym agonizm M1 zwiększa wyrzut ACh, i NGF.
Agonizm receptorów nikotynowych zwiększa wyrzut DA.
Agonizm rec. D1 i D5 zwiększa wyrzut ACh i dopaminy. D1 zwiększa także wyrzut prolaktyny. D2, D3 i D4 hamują wyrzut DA, nie wiem co robią z ACh.
Receptory 5HT1a zwiększają wyrzut ACh, DA, PRL, oksytocyny i (chyba) oreksyny, za to hamują wyrzut serotoniny.
To tak drogą wyjaśnienia kilka zależności ad hoc.
  • 40 / 1 / 0
Opiszę wam swój punkt widzenia, traktujcie go teoretycznie.

Wprowadzamy się w stan innej percepcji, za pomocą substancji psychodelicznej. która jest najmniej grożna, dawniej środek stosowany był medycznie.
Odbywamy podróż, która przynosi wielu wrażeń, bodżców, odkryć.
Gdy nasz mózg dozna ich, w jakimś stopniu go "odświeżymy"
Wytłumaczę, skąd się wzięło przekonanie o "oświeceniu".
Osoby zaznające tego uczucia, przeniosły się w wymiar boskości,
w której obcujesz z materią niewyobrażalną/niezmierzoną.
Macie bardzo wysoki procent powodzenia podróży, gdyż środki są bezpieczne.
Sama podróżowałam powracam w pełni szczęśliwa i odnowiona.

To, moja własna teoria. Nie biorę za nikogo odpowiedzialności.
Uwaga! Użytkownik 1cassidy1 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Marihuana? Nie taka straszna, jak ją malowali.

Polski narkobiznes zwiększa zasięgi. Czarny rynek domaga się towaru

Newsy
Rozbita grupa narkotykowa. Marcin K. odpowie za handel heroiną i kokainą wartą miliony

Przed Sądem Okręgowym w Gdańsku stanie mężczyzna oskarżony o udział w zorganizowanej grupie przestępczej zajmującej się międzynarodowym obrotem heroiną i kokainą oraz praniem pieniędzy. Śledztwo w tej sprawie, pod nadzorem prokuratora Prokuratury Regionalnej w Gdańsku, prowadzili funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji w Gdańsku.

THC i rozwój mózgu nastolatków – co pokazują najnowsze badania?

Używanie marihuany może prowadzić do ścieńczenia kory mózgowej u nastolatków – wynika z najnowszego badania prowadzonego przez Gracielę Piñeyro i Tomáša Pausa, naukowców z CHU Sainte-Justine oraz profesorów Wydziału Medycznego Uniwersytetu w Montrealu. Współpraca dwóch laboratoriów badawczych, korzystających z uzupełniających się podejść, wykazała, że THC – czyli tetrahydrokannabinol, substancja aktywna w konopiach – powoduje kurczenie się arborescencji dendrytycznej, czyli „sieci anten” neuronów, które odgrywają kluczową rolę w komunikacji między nimi. Skutkuje to zanikiem (atrofią) pewnych obszarów kory mózgowej – co jest szczególnie niepokojące w wieku, w którym mózg się rozwija.

Nastolatki z województwa łódzkiego najrzadziej w Polsce sięgają po używki

Nastolatki z województwa łódzkiego rzadziej, niż ich rówieśnicy w innych częściach Polski, sięgają po alkohol i narkotyki. Wynika to z najnowszych badań przeprowadzonych na zlecenie Regionalnego Centrum Polityki Społecznej w Łodzi. Wyniki zaprezentowano w Międzynarodowym Dniu Zapobiegania Narkomanii.