Ale może ktoś zna lepsze sposoby
jak zimny wiatr na zwiędłych stawu trzcinach
jam błysk wulkanów, a w błotnych nizinach
idę jak pogrzeb z nudą i żałobą.
Na harfach morze gra, kłębi się rajów pożoga
i słońce, mój wróg słońce! wschodzi wielbiąc Boga.
"Rutyna to rzecz zgubna "
mi pomaga niewielka ilosc pieprzu cayenne.
jak dostaniesz histamina po lbie od razu sie spocisz :)
Also, zostań morsem. Mówię serio. Morsom nie jest zimno. Kiedyś byłem, ale za dużo zabawy.
Karny jeżyk: SŁABO OGARNIAM ANATOMIĘ!
Za termoregulację konkretniej są odpowiedzialne receptory 5-HT3c, jeżeli dobrze mi wiadomo. Stymulowanie ich zwiększa termogenezę.
Karny jeżyk: SŁABO OGARNIAM ANATOMIĘ!
Co to może oznaczać w kontekście serotoniny? Dużo serotoninki w mózgu, czy może jakaś nadwrażliwość tych receptorów 5-HT3C? Oczywiście nie jest to żaden problem, pytam z czystej ciekawości. Niektórzy sugerują mi, że powinienem przebadać tarczycę, bo niby nie jest to normalne - ale z kolei nie mam żadnych uderzeń gorąca, potliwości etc. - do ciepła też potrafię się dobrze zaadaptować.
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Marihuana a metabolizm. Naukowcy odkryli zaskakujący wpływ konopi na organizm
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkryli, że związki zawarte w konopiach mogą wpływać na wagę i metabolizm w sposób bardziej złożony, niż dotąd przypuszczano. Eksperymenty na myszach sugerują, że za potencjalne korzyści metaboliczne mogą odpowiadać nie tylko THC, ale również inne substancje obecne w marihuanie.
Kofeina może pomóc w diagnozowaniu Alzheimera. Nawet umiarkowana dawka może mieć wpływ
Kofeina może wpływać nie tylko na koncentrację i poziom energii, ale także na wyniki badań neurologicznych. Włoscy naukowcy wykazali, że dawka odpowiadająca około dwóm filiżankom kawy wyraźnie zmienia sposób, w jaki mózg tłumi sygnały odpowiedzialne za ruch. Odkrycie może mieć znaczenie dla przyszłej diagnostyki choroby Alzheimera i innych zaburzeń neurodegeneracyjnych.
Największa taka operacja w historii Chile. Przejęto 100 ton narkotyków
Władze Chile poinformowały w poniedziałek o przejęciu rekordowej ilości ponad 100 ton narkotyków, głównie kokainy i ketaminy. Ukryte były w transportach drewna, które miały popłynąć między innymi do USA i Europy - przekazały miejscowe media.