Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
Zablokowany
  • 27 / / 0
Jeśli ma się skaner to sytuacja jest duże prostsza :)
  • 69 / / 0
a jak się sprawa ma z receptami Rpw ? Sa ściślej kontrolowane ? Jakieś dodatkowe procedury ? Nadmienie że kody kreskowe są neiskazitelne
  • 268 / 9 / 3
Na 7-8 aptek odwiedzonych kazda z falszywa recka bez kodu kreskowego tylko raz w dosyc sporej i bardzo taniej aptece Leki z recki to glownie benzo. Klony 30x2mg rolki 20x5mg alpra, zolpidem, midazolam, estazolam i tramal retard wszystko po 2 opakowania. (Pozdrawiam mojego prywatnego psychiatre jesli to czytasz %D)
  • 143 / 5 / 0
Są takie gdzie nie musisz mieć recepty żeby kupić :)
"Prob­le­mem nie jest to że zażywasz nar­ko­tyki, up­ra­wiasz ha­zard, oglądasz te­lewizję, czy grasz na kom­pu­terze. Prob­lem jest kiedy już mu­sisz to robić." :old:
  • 12527 / 2431 / 0
Powodzenia w realizacji fałszywej Rpw : )
  • 68 / 4 / 0
Furioz pisze:
Na 7-8 aptek odwiedzonych kazda z falszywa recka bez kodu kreskowego tylko raz w dosyc sporej i bardzo taniej aptece Leki z recki to glownie benzo. Klony 30x2mg rolki 20x5mg alpra, zolpidem, midazolam, estazolam i tramal retard wszystko po 2 opakowania. (Pozdrawiam mojego prywatnego psychiatre jesli to czytasz %D)
To który Ty kod kreskowy usuwasz ? Nr recepty? Da sie w ogóle tak zrealizować reckę?
  • 2940 / 245 / 0
kamyk1 pisze:
Ja mam pytanie. Czy za podrobienie recepty na psychotropy na ryczałt jest jakaś większa możliwość wykrycia fałszerstwa już po udanym zrealizowaniu recepty ? Jeśli aptekarka zrealizuje mi tą receptę to potem mogę mieć jakieś nieprzyjemności przy okazji rozliczania się apteki z nfz?
Apteka będzie mieć problem podczas rozliczania się z NFZ a ty prawdopodobnie nie będziesz w niej już mile widziany ;) I przy samej realizacji mogą się tej recepcie bliżej przyjrzeć.
jezus_chytrus pisze:
Powodzenia w realizacji fałszywej Rpw : )
Jak ktoś to rozegra profesjonalnie to jest szansa że to przejdzie - nie duża ale jest. Ale tu trzeba mieć już lata wprawy w temacie i spore cohones żeby na taki motyw się rzucić ;)
santaclaus pisze:
potem do drukarki wkładamy i piszemy co chcemy :)
Nie jest to dobry pomysł.
kamyk1 pisze:
Furioz pisze:
Na 7-8 aptek odwiedzonych kazda z falszywa recka bez kodu kreskowego (...)
To który Ty kod kreskowy usuwasz ? Nr recepty? Da sie w ogóle tak zrealizować reckę?
Nie tak dawno temu bo gdzieś dwa miesiące wstecz widziałem w aptece jak starsza babeczka wykupywała sporo opio i benzo i jeszcze jakieś leki na nadciśnienie co mnie mocno zaciekawiło (no oprócz tych ostatnich), przyjrzałem się bliżej z czystej ciekawości tym reckom jak leżały kiedy farmaceutka wklepywała dane w komputer i nie miały one żadnych kodów kreskowych. Zdziwiłem się trochę, bo wszystkie recki które mi lekarze wypisują mają ze dwa-trzy kody kreskowe i zawsze je skanują. Do tej staruszki zagadałem po wyjściu, niestety nic nie chciała odsprzedać, życzyła mi za to miłego dnia (i pomogło chyba, bo 300 kody mnie zmiotło tego dnia) :-P
  • 268 / 9 / 3
Dokladnie tak. Kartki bez kodow byly i bezproblemowo wydawali.
  • 2940 / 245 / 0
"Były", czyli sugerujesz że od opisanej wyżej akcji coś się zmieniło w temacie ?
  • 320 / 20 / 0
Czemu ten temat istnieje? Kiedyś na [h] była mocna cenzura na tematy o podrabianiu recept. Myślę, że tak powinno pozostać.
TO BOWIEM, CO NIEWIDZIALNE, TO ZNACZY JEGO WIECZNA MOC I BÓSTWO, SĄ WIDZIALNE
OD STWORZENIA ŚWIATA PRZEZ TO, CO STWORZONE, PO TO, ABY ONI BYLI BEZ WYMÓWKI.
Rz 1:20
Zablokowany
Newsy
Marihuana i psychodeliki oceniane najwyżej w leczeniu zaburzeń odżywiania

Czy marihuana i psychodeliki mogą zrewolucjonizować leczenie anoreksji i bulimii? Nowe badanie opublikowane przez Amerykańskie Towarzystwo Medyczne (AMA) wskazuje, że pacjenci oceniają konopie i klasyczne psychodeliki jako najskuteczniejsze substancje w łagodzeniu ich objawów.

Szajka z Mississaugi kradła mleko dla niemowląt by kupić narkotyki. 11 osób aresztowanych

Peel Regional Police poinformowała, że po czteromiesięcznym dochodzeniu udało się rozpracować zorganizowaną grupę przestępczą, która zajmowała się kradzieżą produktów dla niemowląt i ich wymianą na narkotyki. W sprawie postawiono zarzuty 11 osobom.

Palenie marihuany trzykrotnie zwiększa ryzyko raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat

Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego pokazują, że osoby z zaburzeniami związanymi z używaniem marihuany (CUD) mają ponad trzykrotnie wyższe ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat. Związek ten utrzymuje się nawet po uwzględnieniu takich czynników jak palenie tytoniu czy wiek. Wyniki rzucają nowe światło na potencjalne zagrożenia zdrowotne związane z długotrwałym i intensywnym używaniem konopi.