Leki stosowane w leczeniu zaburzeń psychicznych.
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 54 / 3 / 0
Osobiście olanzapiny nie polecam, podchodziłam do niej dwa razy i za pierwszym musiałam zaprzestać brania po niecałym tygodniu (początkowa dawka 2,5mg!), ponieważ zawroty głowy miałam takie, że generalnie chodziłam "po ścianach"; drugie podejście tak samo nieprzyjemne, choć próba trwała dwa tygodnie. Kwetiapinę natomiast toleruję dobrze nawet w wysokich dawkach.
Jak widać, nie jest to neuro dla każdego :)
eksplodujące źrenice
  • 56 / 1 / 0
Czy mogę napić się alkoholu, biorąc olanzapine?
Istoty ludzkie pozostają pod kontrolą dziwnej siły,
która nagina je na absurdalne sposoby
każąc im grać rolę w zadziwiająco zwodniczej grze.

– Jacques Vallee, Messengers of Deception -
  • 4 / / 0
Moim zdaniem nie warto jej brać. Co z tego, że jako taki efekt przeciwpsychotyczny ma, jak przytyłem na niej w 2 miesiące 30 kilo. Budziłem się w nocy i miałem nieodpartą chęć, wręcz przymus zjedzenia czegoś słodkiego. Dodatkowo zatrzymywała dużo wody w organizmie.

IMO są inne, lepsze neuroleptyki, które nie mają efektu ubocznego takiego jak drastyczne tycie.
  • 24 / 1 / 0
Czyli teoretycznie powinna sprawdzić sie dobrze/świetnie w przypadku checi przybrania paru kg utraconych przez stimy oraz niwelowaniu ewentualnych efektów ich odstawienia? Do tego dochodzi kwestia benzo, które ciagle graja gdzieś tam w tle... są w stanie spierdolic odstawke stimow, czy może przeciwnie i da sie nawet cos zredukować...? Wiem że troche mało szczegółów ale ogolnie nie wiem czy w ogole jest sens iść tą drogą czy raczej jest to marna opcja?
  • 23 / / 0
Tak sprawdzi sie swietnie, tylko musisz uwazac bo daje znac o sobie ta olanzapina jak naprzyklad niespokojne nogi (ciagle musisz ruszac) i wtedy warto miesc ze soba akineton badz pridinol, badz wlasnie benzo diazepam najlepszy.
Juz nie bedziesz jesc stimow tylkoz zarcie z lodowki, bardzo wzamaga apetyt i pomaga na abste po stimach i ogolnie dobrze robi w psychozach.
Uwaga! Użytkownik adam2500 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 54 / / 0
Brałam Zalasta, jak siedziałam w szpitalu i wkrecili mi, że mam urojenia (chociaż to urojenia nie były ale mniejsza), szczerze jakoś to na mnie zbytnio nie działało, żadnych zmian nie czułam chociaż brałam 15mg przez okres jakichś 8 miesięcy.
Ale kumpel mój, sympatyk wszelakich substancji wyprobowal na sobie i spał przez jakieś 16h. Zalaste trzymam jeszcze w chacie i czasem mi kradnie jakis znajomy kiedy ma za ciężką fazę.... Cooooz...
Zalasta to neuroleptyk, więc niweluje wszelkie takie shity, skoro objawy schizofrenii to fazy również, tak sądzę. No i w przypadku moich znajomkow to chyba dobrze działa, mówią, że czują po tym zajebisty chillout a zaraz szybko idą spać i śpią po 16-18h. Ale potem się budzą jacyś tacy niewyrazni, nie wiem czy to zmęczony mózg, czy też ow zalasta tak działa...
Choć jakby tak pomyśleć, to można tego używać w celu zniwelowaania za grubej pizdy.. Muszę kiedyś na sobie wypróbować...hmmm
Uwaga! Użytkownik Rikissa nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 190 / 4 / 0
Lek pierwszego rzutu w psychozach. Bardzo rozreklamowany, jednakze nawet jak na neuroleptyk kiepski. Po pierwsze kiepsko radzi sobie z ciezkimi psychozami, po drugie kopie okropnie duzo receptorow przez co wywoluje gro objawow ubocznych. Co prawda pierwsza moja psychoze wyleczyl, kuracja trwala 2 miesiace, dawki rzedu 30mg na dobe. To byla naprawde gromka jazda, zwazywszy na to, ze na trzezwo nie spalem 7 dni ani sekundy, tego co wtedy przezylem nie zastapi zaden psychodelik. Z kolei z psychoza wywolana dragami (meta, metkat, mj, LSD, amfa w okresie dwoch tygodni poprzedzajacych epizod( plus predyspozycje czysto schizofreniczne, w sensie diagnoza ktora 'nobilituje' do nawrotow, nie poradzila sobie kompletnie. Strasznie seduje, uposledza odczuwanie, efekt zombie i co najwazniejsze wywoluje ostre objawy pozapiramidowe. Nie polecam. Najlepszy imo jest solian, ale rowniez nie radzil sobie w kazdej psychozie. Mozg ma to do siebie, ze nie dosc, ze kazdy reaguje indywidualnie to na dodatek lek dziala roznie na osobnika w roznych przedzialach czasu.
  • 394 / 5 / 0
Nie polecam w większości przypadków przy większych dawkach tyje się po niej jak świniak . Chociaż dobrze uspokaja i usypia.
,,Niezapomniana faza przed oczami gwiazdy... odpływasz jakbyś wciągnął naraz wiadro Szałwi 5 minut poza światem lecz czas tu nie gra roli miej pewność,że powrót do rzeczywistości napewno zaboli.''
  • 68 / 2 / 0
Swietnie działa nasennie i jak mi doktor oznajmił wycisza urojenia. Teraz na oddziale psychiatrycznym była dziewczyna z urojeniami prześladowczymi która twierdziła, że ja cały Grochów %-D Marki, Legionowo i Mokotów chca zabić. Zadali jej sama olanzapine bo się dowiedziałem u pielęgniarek i po tygodniu jej przeszło, więc lek ma potencjał. Też go dostaje ale na noc nasennie ( zalasta ) bo dobrze wycisza do snu i reguluje rytm dobowy. Mogę polecić chociaz to neuroleptyk.
Uwaga! Użytkownik UwalniamEmocje jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 448 / 14 / 0
Jak olanzapina sprawdza sie na zjeździe po stimie typu HEX-EN, a dla nieznających, coś w deseń alfy czy pentedronu? Wzięta razem ze stimem, zbije całkowicie działanie dopaminowe, czy po prostu uspokoi, działając bardziej w stronę benzo? Dotychczas polegałem na sprawdzonym, choć również słabym pod względem uboków chlorprotiksenie.
ODPOWIEDZ
Newsy
Dentysta od razu pozna, czy paliłeś marihuanę. Kilka ważnych szczegółów

Coraz więcej pacjentów siada na fotelu "po skręcie", licząc na mniejszy stres. Tymczasem stomatolodzy i badacze alarmują: regularne używanie marihuany może odbić się na zębach i dziąsłach, a przed zabiegami potrafi skomplikować działanie znieczulenia. Na liście konsekwencji pojawiają się nie tylko ubytki i utrata zębów, ale też sygnały związane z nowotworami jamy ustnej.

Depenalizacja 3 gramów marihuany i rynek regulowany. Treść Dezyderatu nr 176

20 listopada 2025 roku Komisja do Spraw Petycji uchwaliła Dezyderat nr 176, skierowany do Prezesa Rady Ministrów. Dokument, oparty na petycji obywatelskiej, wzywa rząd do przeprowadzenia systemowej analizy depenalizacji posiadania do 3 gramów marihuany na własny użytek. W treści pisma pojawia się również pytanie o możliwość utworzenia rynku regulowanego. Do dnia 7 stycznia 2026 roku Kancelaria Premiera nie opublikowała odpowiedzi.

Alkohol ma zniknąć z pola widzenia? Jest petycja do resortu zdrowia

Polska Organizacja Przemysłu i Handlu Naftowego (POPiHN) złożyła w Ministerstwie Zdrowia petycję, w której proponuje wprowadzenie jednolitych zasad tzw. sprzedaży bezwitrynowej alkoholu. To rozwiązanie nie polega na zakazie sprzedaży ani na ograniczaniu konkretnych kanałów dystrybucji. Chodzi o to, by alkohol nie był eksponowany wprost w przestrzeni zakupowej.