Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
Czy Kurkuma pomaga?
1.Tak zwłaszcza w depresji.
37
51%
2.Średnio pomaga nie odczuwam szczególnie silnego działania.
23
32%
3.Nie pomogła mi.
13
18%

Liczba głosów: 73

ODPOWIEDZ
  • 57 / 4 / 0
@Berig
Zakładam że jedząc 2g/dzień kurkuminy, cynamonu 10-15g (ORAC ma bardzo wysoki bo >2500 w mikromoli TE/gram) i błękitu w nie śladowych ilościach powinienem się zainteresować tematem, napiszesz coś więcej lub dasz namiary gdzie o tym poczytać?
  • 236 / 11 / 0
Mam nadzieję Pause, że czujesz różnicę między kurkumą, a kurkuminą. Bo zjedzenie ponad 2g kurkuminy z marketowej przyprawy oznacza pochłonięcie około 3,3 saszetek 20g dziennie. Chyba że jesz więcej niż zalecane kapsułek z ekstraktem.
  • 57 / 4 / 0
Tak. Jem ok. 20g kurkumy co po przeliczeniu jednak daje ok. 1g kurkuminy, zapędziłem się.
  • 165 / 10 / 0
Rozumiem ze kurkuma sprawdzi się jak recovery pill ? Po wypaleniu po nocy na serotogenikach ? I mogę ją jeść z EPH prawda chyba widziałem w temacie takie info ale przy okazji możecie rozwiać moje wątpliwości :)
"Wrogom się przebacza, ale wtedy gdy zawisnął"
  • 236 / 11 / 0
Sprawdzi się. Mi na zakończenie pewnego nierozsądnego serotoninergicznego weekendu (a i z 50mg EPH wpadło), gdzie psychika i fizyka to była jedna trzęsawka, wypicie roztworu wodnego z paczki 20g kurkumy z dodatkiem pieprzu w ilości około 5g spowodowało, że przyjemne ciepło rozlało się po całym organizmie (może to ten pieprz), ale też całe roztrzęsienie zniknęło, psychika się uspokoiła i można było spokojnie zasnąć.

No i z każdym kolejnym dniem ten banan na ryju po porcji kurkumy. Doprawdy, niesamowita przyprawa. Ale ciii, bo jeszcze będzie delegal i czym ja zabarwię ryż, czy doprawię kurczaka, bo pewnie z automatu curry poleci %-D

A już w tamtym roku władcy eurokołchozu, gdy uporali się z wielkim problemem objętości wody, potrzebnej do spłukania kupy oraz krzywizną bananów, zaproponowali ograniczenie cynamonu w produktach spożywczych ;-)

Nowe zakazy dla zabójczego imbiru i halucynogennej kurkumy są już pewnie szykowane w Europie Rad :diabolic:

Scalono - 909

Wiesz, kurkuma nie jest środkiem stricte doraźnym. Ja stosuje prawie codziennie i wtedy najlepiej czuć, nawet pojedyncze dawki. Ale fazy się nie spodziewaj. Po prostu robi się lepiej na duszy i ciele.
  • 165 / 10 / 0
Muszę powiedzieć ze trochę pomogla mi kawa + EPH + 2 łyżeczki kako + sniadako(wczoraj nie jadlem nic)+ 2wit mag. + b6 I sporo wit. C i to bo szybko bo po ok. 5 min czyli to zapewne działanie kawy bo inne rzeczy nie zdążyły się nawet wchłonąć niestety szybko bo już po ok. 20-30 min stan zaczyna wracać do poprzedniego, :/ , jedenym słowem hujowo...

E: huja chyba wejscie EPH spowodowało to pogorszenie, jakiś czas temu chcąc mieć większy ogar dorzucilem więcej EPH i efekt był odwrotny spowodował tylko jeszcze większe rozkojarzenie i nie ogar, bark chęci do czego kolwiek i przymulenie.. tak jak 20-30 , min po jego zarzuceniu kiedy to mówiłem ze efekty się pogorszyły, zwykła kawa czego w życiu bym sie nie spodziewał spowodowala prawdopodobnie efekt znormalnienia.
"Wrogom się przebacza, ale wtedy gdy zawisnął"
  • 12 / / 0
Też macie taki specyficzny zapach moczu i potu po kurkumie z pieprzem? :) Czy ja przesadzam z dawkami może?
  • 236 / 11 / 0
To jest norma. Odchodzy i pot przejmują ten specyficzny zapach przyprawy. Będziesz niedługo śmierdział jak Hindus i ludzie będą uciekać od ciebie w autobusie :D
A serio, to ja ten zapach lubię i psychicznie daje mi dodatkowe odczucie, że kurkumina krąży po moim organizmie i działa ;)
  • 71 / / 0
zgadzam się z tym zapachem ale zauważyłem też ze skóra nabiera przy dłuższym stosowaniu ładniejszego koloru
  • 276 / 1 / 0
Ja zauważyłem tylko jedno, odkąd regularnie zażywam kurkumę moje wszelkie dolegliwości żołądkowe/pokarmowe spadły praktycznie do zera. Zażywam codziennie od około pół roku około 1g dziennie (razem z pieprzem). Innych zmian w większym stopniu nie zaobserwowałem.
ODPOWIEDZ
Newsy
Korea Południowa: Torebki wyglądające jak herbata wypływają na plaży. W środku narkotyki

Ketamina w torebkach przypominających herbatę - takie pakunki znajdują na plaży mieszkańcy południowokoreańskiej wyspy Jeju. Władze ostrzegają, aby ich nie dotykać i nie otwierać, a także informować policję.

Konopie i tytoń: niebezpieczne połączenie dla mózgu

Naukowcy z McGill University w Kanadzie odkryli, że używanie zarówno marihuany, jak i tytoniu, prowadzi do wyraźnych zmian w mózgu. Badania wskazują, że osoby korzystające z obu tych substancji częściej doświadczają depresji i lęku. Wyniki badań opublikowano w magazynie „Drug and Alcohol Dependence Reports”.

Danii: jazda autem po zażyciu gazu rozweselającego na równi z jazdą pod wpływem narkotyków

W Danii prawnie zabronione jest prowadzenie samochodu pod wpływem gazu rozweselającego (podtlenku azotu). W takim wypadku kierowca będzie traktowany tak, jakby zażył narkotyki, i może stracić prawo jazdy na trzy lata