Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 5 / / 0
przesluchanie
Nieprzeczytany post autor: wariat91 »
Jestem tutaj nowy. Otóż tak będę przesłuchiwany w charakterze swiadka, sprawa ma się tak został zatrzymany diler, psy maja moje sms i bilingi rozmów, doszli do mnie bo mam tele na abodament, wiec jak tutaj się bronić? Opowiadać bajki ze byłem pijany i ktoś pisał z mojego tel nie pamiętam kto?czy mówić że nic nie wiem, nie pamiętam? Czy skorzystać z prawa do odmowy zeznań? Przyznać się nie mogę bo wsypie siebie i jego.
  • 91 / 4 / 0
Jak najbardziej skorzystaj z prawa do odmowy zeznań i tyle,nie musisz mieć ochoty z nikim rozmawiać, uspokój się, niech sprawa przycichnie jakiś czas, jeśli mają Cię o coś oskarżyć niech zrobią to później, dostaniesz adwokata z urzędu i o ile nie masz żadnego wyroku to huja Ci zrobią. Jeśli się uprą to dostaniesz jakieś lajtowe zawiasy, ale w to wątpię. Mało kto wie, ale można 'świadkować' w obecności pełnomocnika, co może nie dopuścić do pewnych nieprzyjemności. Może to być radca prawny, znajomy psycholog. Obiło mi się o uszy, że również ktoś z rodziny. Jak Cię to interesuje to poczytaj coś o tym, jakie trzeba złożyć dokumenty i co trzeba załatwiać.Wiem, że w nieuzasadnionych przypadkach mogą odrzucić taką prośbę. Najlepiej udaj się po poradę do radcy prawnego jeśli masz taką możliwość. W większych miastach są tacy za darmochę. Z pewnością zachęci Cię właśnie do odmowy składania zezn., a może podpowie coś jeszcze. Życzę powodzenia!
"Bakin' soda, I got bakin' soda"
  • 2362 / 30 / 0
Re: przesluchanie
Nieprzeczytany post autor: derb »
Przecież on nie ma żadnego prawa do odmowy zeznań...
Jako świadek może odmówić tylko wtedy jeśli odpowiedź na pytania narazi jego lub osobę najbliższą na odpowiedzialność karną a kupowanie narkotyków nie jest przestępstwem
BS
  • 4024 / 374 / 951
Ale posiadanie już tak. A jeśli je kupił (i otrzymał), to posiadał, mógłby zatem odmówić zeznań. Chyba, że tylko kupić usiłował, albo w ogóle o czym innym rozmawiali i do niczego nie doszło - nie obciąża siebie, ale zeznawać musi. Zgadza się?
  • 91 / 4 / 0
Popieprzyło mi się już coś teraz...
A to nie będzie działać: Można zwolnić od złożenia zeznania lub odpowiedzi na pytania osobę pozostającą z oskarżonym w szczególnie bliskim stosunku osobistym, jeżeli osoba taka wnosi o zwolnienie (art. 185 kpk).
Chociaż prawdopodobnie chodzi o rodzinę, ale czy nie może być to przyjaciel? Pewnie z tym ciężko gdyż jak mniemam kontaktu z gościem teraz nie ma. wariat91 serio idź po jakąś poradę prawną, osobiście bądź w internecie, najlepiej Ci powiedzą. Lepiej nie słuchać anonimowych ćpunkóff z internetu takich jak ja czy ktokolwiek inny.
Tylko nie mąćcie chłopakowi w głowie bo jak będzie chciał odmówić składania zeznań i przyzna się, że posiadał to automatycznie przyzna się, że kupił, z tego co napisał mają billingi i smsy, czyli to będzie usiłowanie, zakładam, że za rękę nikt Cię nie złapał.
"Bakin' soda, I got bakin' soda"
  • 2 / / 0
Neurotoxic pisze:
Jak najbardziej skorzystaj z prawa do odmowy zeznań i tyle,nie musisz mieć ochoty z nikim rozmawiać, uspokój się, niech sprawa przycichnie jakiś czas, jeśli mają Cię o coś oskarżyć niech zrobią to później, dostaniesz adwokata z urzędu i o ile nie masz żadnego wyroku to huja Ci zrobią. Jeśli się uprą to dostaniesz jakieś lajtowe zawiasy, ale w to wątpię. Mało kto wie, ale można 'świadkować' w obecności pełnomocnika, co może nie dopuścić do pewnych nieprzyjemności. Może to być radca prawny, znajomy psycholog. Obiło mi się o uszy, że również ktoś z rodziny. Jak Cię to interesuje to poczytaj coś o tym, jakie trzeba złożyć dokumenty i co trzeba załatwiać.Wiem, że w nieuzasadnionych przypadkach mogą odrzucić taką prośbę. Najlepiej udaj się po poradę do radcy prawnego jeśli masz taką możliwość. W większych miastach są tacy za darmochę. Z pewnością zachęci Cię właśnie do odmowy składania zezn., a może podpowie coś jeszcze. Życzę powodzenia!
Trzeba nieć nieźle nawalone w głowie , by z tele na abonament rozmawiać o dragach i to na dokładkę z dilerem. Istotnie , zeznań możesz odmówić , ale co dalej?! Tele jest Twój , SMS y płynęły z Twojego telefonu. Istnieje coś takiego, jak BTS. ( Base Transponding System) i on notuje twoje logowania z miejsca w których aktualnie jesteś.Poczytaj sobie o tym . Następnie. Co powiedział diler? Jak określił siebie w powiązaniu z Tobą?! Problem polega na istocie popełnienia przestępstwa , a nie na jego ciężarze jakościowo ilościowym. Gatunek. To jest właśnie to , i rozziew kary. Od ilu do ilu. O ile będziesz się tłumaczył jak gamoń , oni to przyjmą. Włożą w to czas pracy , ekspertów , biegłych , i i tak zrobią to , co będą chcieli. Rozważ więc logicznie , co wiedzą , czego nie wiedzą , co mają od dilera na Ciebie i co sam im powiedziałeś. Nie bądź chaotyczny w zeznaniach. Tam pracują analitycy. To nie jest taka policja , jak za komuny. Same chamy i jełopy. Przemyśl na zimno co chcesz powiedzieć i , co rzeczywiście powiesz. Jakiś tam wyrok zapadnie. Ale bezmyślne tłumaczenie , typu , nie wiem , byłem pijany , moja młodsza siostra używała mojego telefonu , etc...etc...nie załatwi sprawy. Pomotasz się i pogubisz. Zasądzą Ci koszta sądowe za włożony wkład pracy w badania na dojście do faktów ( bo o prawdzie w polskim sądownictwie nie ma mowy), i grzywnę taką , że możesz nie uradzić. Powodzenia stary. Myśl na drugi raz. Telefon służy do umówienia się na rozmowę , a nie na dyskusje i SMS y w sprawach , powiedzmy , inkryminowanych.
  • 2 / / 0
wariat91 pisze:
Jestem tutaj nowy. Otóż tak będę przesłuchiwany w charakterze swiadka, sprawa ma się tak został zatrzymany diler, psy maja moje sms i bilingi rozmów, doszli do mnie bo mam tele na abodament, wiec jak tutaj się bronić? Opowiadać bajki ze byłem pijany i ktoś pisał z mojego tel nie pamiętam kto?czy mówić że nic nie wiem, nie pamiętam? Czy skorzystać z prawa do odmowy zeznań? Przyznać się nie mogę bo wsypie siebie i jego.
Chcę jeszcze dodać. Kupowanie narkotyków JEST PRZESTĘPSTWEM. Jaki masz status w sprawie? Swiadek czy oskarżony? Oskarżony może odmówić zeznań , świadek , nie. Ale gdy Tobie , jako świadkowi może grozić odpowiedzialność karna wzw. ze złożonymi zeznaniami , możesz UCHYLIĆ SIĘ OD ODPOWIEDZI. I o tym MUSISZ BYĆ POINFORMOWANY PRZEZ ORGANY PROWADZĄCE POSTĘPOWANIE.
  • 4024 / 374 / 951
W osteteczności (jeśli mają ewidentne dowody zawarcia transakcji) można twierdzić, że finalnie z jakiegoś tam powodu do realizacji, przynajmniej ze strony ze strony dilera, nie doszło. A usiłowanie zakupu przestępstwem nie jest, skoro nie jest nim sam zakup.

No chyba, że po wszystkim wysyłacie sobie podziękowania i recenzje.
Leuckhard2081 pisze:
Chcę jeszcze dodać. Kupowanie narkotyków JEST PRZESTĘPSTWEM.
Paragraf - ...?
  • 5 / / 0
nie bylem nigdy karany i nie chce dostac zawiasow co za pojebany kraj . Diler do niczego sie nie przyznaje ,próbują mu udowodnić handel to wiec jezeli usilowanie zakupu nie jest przestepstwem to moge twierdzic ze do zakupu nie doszlo. Nie jest to nikt z rodziny tylko kumpel. I wychodzi ze moge odmowic skladania zeznan bo narazam siebie. z tym tele to bede mial nauczke na przyszlosc w sumie nie sadzilem ze taki przypal bedzie z tego, juz dlugo kupowalem kilka lat i nigdy przypalu nie bylo.
  • 4024 / 374 / 951
wariat91 pisze:
I wychodzi ze moge odmowic skladania zeznan bo narazam siebie.
Jeśli do zakupu nie doszło, to siebie nie narażasz, musisz zatem zeznawać.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Larwy ostryg bardziej "zestresowane". Wszystko przez narkotyki

Pod wpływem pochodzących ze ścieków narkotyków larwy ostryg poruszają się powoli i są zestresowane — wskazują najnowsze badania naukowe, na które powołuje się Polska Agencja Prasowa.

36 kg marihuany ukryte w szpuli z kablem. CBŚP i KAS przechwyciły transport na A4

Ponad 36 kilogramów marihuany o czarnorynkowej wartości przekraczającej 1,7 mln zł zabezpieczyli funkcjonariusze CBŚP oraz Służby Celno-Skarbowej podczas kontroli ciężarówki na autostradzie A4. Narkotyki były ukryte w specjalnie przygotowanej skrytce wewnątrz przemysłowej szpuli z kablem. Kierowca został zatrzymany i tymczasowo aresztowany.

Koniec hurraoptymizmu? Brakuje dowodów na skuteczność medycznej marihuany przy większości schorzeń

Złe wieści dla osób, które widzą w medycznej marihuanie remedium na całe zło świata – nawet na nowotwory. Analiza 2500 badań wykazała, że jej skuteczność można potwierdzić zaledwie w ułamku schorzeń, na które jest stosowana. Czy kannabinoidy czeka podobna przyszłość co opioidy?