Jako świadek może odmówić tylko wtedy jeśli odpowiedź na pytania narazi jego lub osobę najbliższą na odpowiedzialność karną a kupowanie narkotyków nie jest przestępstwem
A to nie będzie działać: Można zwolnić od złożenia zeznania lub odpowiedzi na pytania osobę pozostającą z oskarżonym w szczególnie bliskim stosunku osobistym, jeżeli osoba taka wnosi o zwolnienie (art. 185 kpk).
Chociaż prawdopodobnie chodzi o rodzinę, ale czy nie może być to przyjaciel? Pewnie z tym ciężko gdyż jak mniemam kontaktu z gościem teraz nie ma. wariat91 serio idź po jakąś poradę prawną, osobiście bądź w internecie, najlepiej Ci powiedzą. Lepiej nie słuchać anonimowych ćpunkóff z internetu takich jak ja czy ktokolwiek inny.
Tylko nie mąćcie chłopakowi w głowie bo jak będzie chciał odmówić składania zeznań i przyzna się, że posiadał to automatycznie przyzna się, że kupił, z tego co napisał mają billingi i smsy, czyli to będzie usiłowanie, zakładam, że za rękę nikt Cię nie złapał.
Neurotoxic pisze:Jak najbardziej skorzystaj z prawa do odmowy zeznań i tyle,nie musisz mieć ochoty z nikim rozmawiać, uspokój się, niech sprawa przycichnie jakiś czas, jeśli mają Cię o coś oskarżyć niech zrobią to później, dostaniesz adwokata z urzędu i o ile nie masz żadnego wyroku to huja Ci zrobią. Jeśli się uprą to dostaniesz jakieś lajtowe zawiasy, ale w to wątpię. Mało kto wie, ale można 'świadkować' w obecności pełnomocnika, co może nie dopuścić do pewnych nieprzyjemności. Może to być radca prawny, znajomy psycholog. Obiło mi się o uszy, że również ktoś z rodziny. Jak Cię to interesuje to poczytaj coś o tym, jakie trzeba złożyć dokumenty i co trzeba załatwiać.Wiem, że w nieuzasadnionych przypadkach mogą odrzucić taką prośbę. Najlepiej udaj się po poradę do radcy prawnego jeśli masz taką możliwość. W większych miastach są tacy za darmochę. Z pewnością zachęci Cię właśnie do odmowy składania zezn., a może podpowie coś jeszcze. Życzę powodzenia!
wariat91 pisze:Jestem tutaj nowy. Otóż tak będę przesłuchiwany w charakterze swiadka, sprawa ma się tak został zatrzymany diler, psy maja moje sms i bilingi rozmów, doszli do mnie bo mam tele na abodament, wiec jak tutaj się bronić? Opowiadać bajki ze byłem pijany i ktoś pisał z mojego tel nie pamiętam kto?czy mówić że nic nie wiem, nie pamiętam? Czy skorzystać z prawa do odmowy zeznań? Przyznać się nie mogę bo wsypie siebie i jego.
No chyba, że po wszystkim wysyłacie sobie podziękowania i recenzje.
Leuckhard2081 pisze: Chcę jeszcze dodać. Kupowanie narkotyków JEST PRZESTĘPSTWEM.
wariat91 pisze: I wychodzi ze moge odmowic skladania zeznan bo narazam siebie.
7 petycji przeciw reklamom i promocjom alkoholu, które mogą zmienić polskie prawo
Marihuana negatywnie wpływa na płodność kobiet? Nowe badania kanadyjskich naukowców
Efekty terapii wspomaganej psychodelikami są zachwycające
Czescy lekarze będą mogli przepisywać pacjentom grzyby halucynogenne
Mieszkańcy Czech cierpiący na depresję i inne choroby, na które nie pomagają tradycyjne metody leczenia, będą mogli korzystać z leczniczych grzybów halucynogennych już od przyszłego roku, informuje polski portal informacyjny TVP World.
Podziemie narkotykowe w więzieniu, skorumpowani strażnicy. Prokuratura oskarża
Prokuratura skierowała do sądu akt oskarżenia przeciwko ośmiu osobom w związku ze zorganizowaniem w Zakładzie Karnym w Nowym Wiśniczu (Małopolska) narkotykowego podziemia. W odrębnym postępowaniu zarzuty ma kilkoro strażników więziennych. Śledztwo przeciwko funkcjonariuszom jest w toku.
Rekordowe przejęcie kokainy. Narkotyki ukryte w soli
Hiszpańska policja przechwyciła na Atlantyku kontenerowiec z ładunkiem 9994 kilogramów kokainy ukrytej w soli. To rekordowa ilość przejęta na morzach. Operacja zorganizowana przez służby z kilku krajów zaowocowała także aresztowaniem 13 osób.