Co do badań, to zależy o jakie Ci chodzi - chociaż w zasadzie wszystkie testy są dosyć czułe. Na pewno większość jest w stanie wykryć choćby te 30 mg kodeiny. Najtańszy z apteki może nie dać rady, badania laboratoryjne krwi lub moczu - z pewnością dadzą.
Martwisz się konsekwencjami za prowadzenie samochodu po dwóch tabletkach kodeiny? Bierzesz ją w celu odurzenia się czy przeciwbólowo?
2 tabl. bym sie jednak nie bał:)
tak czy inaczej - UWAŻAĆ!!
A skoro już jest to zagadnienie... Dobrze rozumiem, że jak jest się w ciągu to tak naprawdę 24/7 jest się "pod wpływem" i w razie wypadku i badania krwi wychodzi to? Miał ktoś taką sytuację albo o niej słyszał? To samo tyczy się subtytucji na metadonie czy buprze? Jak wtedy rozpatrują to "bycie pod wpływem" ?
Mnie kiedys zatrzymywali jak bylem skodzony niemilosiernie, badanie alkomatem nic nie wykrylo, zasugerowali ze oczy mi sie swieca widac, ze cos nie tak ale ze gadam trzezwo i jechalem dobrze, pouczyli zebym uwazal i rzekli, ze odpuszcza juz badanie krwi bo to koszta i nie chca robic mi problemow, bo raczej zagrozenia nie stwarzam. Pouczyli, zebym za kolko nie wsiadal po substancjach psychoaktywnych, jakiekolwiek by one nie byly ;)
BTW skodzony jezdze notorycznie, nawet po giecie kody bo mam duza tolerke i tak mocno jej nie czuje. Choc przyznaje, ze to skrajnie nieodpowiedzialne i jakbym byl uczestnikiem wypadku nawet nie z mojej winy pewnie by mi ja przypisano (i slusznie)...
Czy ktoś jeszcze mógłby wypowiedzieć się na temat tej jazdy pod wpływem opio jak i jazdy będąc na substytucji? Czy w razie wypadku to jest tak samo rozpatrywane jak bycie pod wpływem alkoholu w obu przypadkach?
W sumie to zawsze lepiej odpuścić jedno albo drugie.
(ja większość kursu praktycznego na prawo jazdy robiłem spizgany opio w sumie
Rekordowe konsultacje: Polacy mają dość karania za roślinę.
Marihuana a demencja. Nowe badanie przyniosło zaskakujące wyniki
Narkotyki w listach do więźniów. Wysyłali je do zakładów karnych w całej Polsce
Narkotyki trafiały pocztą do więzień w całej Polsce. Prokuratura skierowała do sądu akt oskarżenia przeciwko małżeństwu z Gorzowa Wielkopolskiego. Ewelina T. i Marcin T. mieli przez ponad cztery lata uczestniczyć w procederze, którego wartość oszacowano na co najmniej 50 tys. zł.
Marihuana w Szwecji — jedno z najostrzejszych praw w Europie
Szwecja karze nie tylko posiadanie marihuany, ale samo bycie pod jej wpływem — to rzadkość na tle reszty Europy. Od ponad trzydziestu lat policja może zlecić test na miejscu przy samym podejrzeniu, a dostęp do konopi medycznych pozostaje w praktyce symboliczny.
Ibogaina a uzależnienie od ketaminy: co pokazał jeden opis przypadku
Recenzowany opis przypadku opublikowany w „Frontiers in Psychiatry” opisuje 30-letniego mężczyznę, u którego po podaniu ibogainy ustąpił jednoczesny głód ketaminy, kokainy i alkoholu, a abstynencja utrzymała się przez 17 miesięcy. To relacja o jednym pacjencie (n=1), a nie badanie kliniczne — i właśnie od tego ograniczenia trzeba zacząć, żeby dobrze zrozumieć, co ta praca wnosi, a czego nie rozstrzyga.