Wszystko o kaktusach - metody przyrządzania, uprawa, odmiany, opisy działania
ODPOWIEDZ
  • 113 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: wolf74 »
Qpa - niestety masz rację , ale co nam zostanie z życia jeśli nie można nawet pogadać z kumplem o swoich podróżach w zaświaty ?

kurde jesteśmy jak działacze opozycji w PRLu - SBcja tylko czycha żeby nas internować - pernamentna inwiligacja !!!
KING SIZE DLA KAŻDEGO !
Ostatnio zmieniony 05 grudnia 2006 przez wolf74, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik wolf74 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 762 / 6 / 0
no a jak ma się tu sprawa z nasionkami?
"Prawda jest daleko bardziej potężna niż jakakolwiek broń masowej zagłady" Mahatma Gandhi
  • 113 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: wolf74 »
Nasionka są w pełni legalne ja i moi znajomi kupowaliśmy wielokrotnie nasiona kaktusów meskalinowych i czasem nawet przesyłki z ameryki południowej były otwierane przez celników ale nie było żadnych problemów .
Uwaga! Użytkownik wolf74 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 77 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: QQQ »
Mam pytanie do fachowcow od kaktusów : mam dostęp do darmowego prądu ( prawie całkowicie legalnie ) i mam plan żeby uprawiać kaktusy pod lampą : jaki fotoperiod byście mi zalecali? czy 24 h na dobę nie będzie zbyt dużo?
Uwaga! Użytkownik QQQ nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 158 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: Qpa »
Darmowy prąd...:-) dobra rzecz. Uważaj, żeby cię zakład energetyczny nie wyczaił, bo kary rypią za to nieziemskie.
Co do kaktusów, to oświetlasz tyle co w naturze, czyli jak w dzień. Ja włączam rano wyłączam jak idę spać.
Nie można doświetlać kaktusów 24 g. na dobę. Muszą mieć odpoczynek.
  • 77 / 3 / 0
Qpa - nie chodzi mi o taki darmowy prąd jak myślisz - po prostu mam możliwość doświetlać moje kaktusy w pracy ( mam tam swój pokoik który jest na moją wyłączność ) , za prąd zapłacę z twoich podatków :) . Muszę więc kupić też wyłącznik czasowy , DZIĘKI ZA RADĘ !
Uwaga! Użytkownik QQQ nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 5 / / 0
Nieprzeczytany post autor: coil »
Witam
Już ponad miesiąc temu zasadziłem po nasiona peruvianusa i pachanoi. Niestety do tej tej pory żadne z nich nie wykiełkowało i już pewnie tego nie zrobi. W związku z tym moje pytanie, co źle zrobiłem, jaka mogła być przyczyna nie wykiełkowania nasion

-zła ziemia (zwykła ogrodnicza, ale za dużo piasku, było go pewnie ponad połowę)
-za głeboko wsadzone nasionka (radzą minimalnie pod ziemią, u mnie wyszło troszeczkę głębiej, ok 2mm pod powierzchnią)
-nawadnianie - nie mam możliwości spryskiwania, więc delikatnym strumieniem podlewałem całość, czy to mogło w jakiś sposób zaszkodzić?
-temperatura i oświetlenie - wprawdzie przed wykiełkowaniem to nie ma chyba dużego znaczenia, ale kto wie (trzymałem w ciepłym pokoju na parapecie)

Sprzedawca raczej sprawdzony, więc wałka myślę, że nie było, chyba, że posłał mi akurat jakieś odleżane już nasiona, które ciężko się przyjmują.
Specjalnie zostawiłem sobie jeszcze kilka nie posadzonych na wypadek gdyby z tymi coś poszło nie tak, więc proszę o radę co zmienić jeżeli będę sadził następne. A może tamte są jeszcze do uratowania?
  • 77 / 3 / 0
Z każdymi nasionami nigdy nic nie wiadomo . Nasionka kupiłeś na allegro? Kaktusy ciężko kiełkują ale często sprzedawcy sprzedają stare i niesprawdzone nasionka . Reszte nasion wymocz przez kilka godzin w przegotowanej zimnej wodzie i posadź na glębokość 1 milimetra - przez pierwszy miesiąc trzeba trzymać dużą wilgotność. Ja ostatnio kupiłem na allegro w jednej aukcji nasiona peruvianusa i bridgesii i na 33 nasionka wykiełkowało 28 ( sprzedawca jest bardzo znany w środowisku etnobotaników :-D ) . Teraz na allegro ktoś sprzedaje nasionka peruvianusa ale nie znam gościa i za nie nie ręczę .
  • 5 / / 0
Nieprzeczytany post autor: coil »
Kupowane były na Allegro, od dosyć znanego i sprawdzonego gościa (pewnie ten sam co ty kupowales ;) ), więc przynajmniej kilka powinno wykiełkować, to musial być blad z mojej strony, probuje sie tylko dowiedziec jaki :/
  • 414 / 8 / 0
A ja posiałem swoje jakieś 2 miesiące temu. T. Peruvianus i T. Bridgesii. Wykiełkowało 14 T.P. i 4 T.B. niezła rozbieżnośc w kiełkowalności. No i wykiełkowały sobie, zrobiły sie grubsze trochę, wyrosły im włoski na czubku(jakby zaczatki kolców) i przestały rosnąc. Kompletnie nic nie rosną. Od jakiegos miesiąca są takie same i chuj. To naprawde aż tak wolno rośnie? Czy może powienienem im coś wrzucic? Jakąś odżywkę czy co tam sie wrzuca...
To nie bóg stworzył ludzi.
To ludzie stworzyli sobie boga.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996

Newsy
USA: DEA tymczasowo zaklasyfikuje 7-OH do tej samej kategorii co heroinę i LSD

W środę amerykańska Agencja ds. Walki z Narkotykami (DEA) ogłosiła zamiar tymczasowego zaklasyfikowania 7-hydroksymitagyniny (7-OH) oraz trzech powiązanych substancji jako narkotyków Grupy I, czyli tej samej kategorii co heroina i LSD.

Czysta fikcja. Dlaczego MSWiA udaje, że nie ma rąk ubrudzonych wojną z narkotykami?

Klasyczny urzędniczy unik w Polsce opanowano do perfekcji. Gdy obywatele pytają o absurdalne koszty i społeczne dramaty wynikające z obecnej polityki narkotykowej, Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji (MSWiA) zasłania się procedurami: „Idźcie do Ministerstwa Zdrowia”. Problem w tym, że w rzeczywistości nie lekarze w kitlach, ale policjanci w mundurach zamykają rocznie tysiące ludzi za przysłowiowego grama. Czas wreszcie zacząć o tym rozmawiać.

Naukowcy ostrzegają: „pożycza energię” kosztem nocnej regeneracji i napędza błędne koło

Kofeina wpływa na jakość nocnego wypoczynku i może skracać sen lub utrudniać zasypianie - wynika z badań. Jednak nawet przy pozornie prawidłowej długości snu może zmniejszać aktywność wolnofalową i przesuwać obraz EEG w stronę bardziej czuwającego mózgu – oceniła ekspert prof. Donata Kurpas.