kurde jesteśmy jak działacze opozycji w PRLu - SBcja tylko czycha żeby nas internować - pernamentna inwiligacja !!!
KING SIZE DLA KAŻDEGO !
Co do kaktusów, to oświetlasz tyle co w naturze, czyli jak w dzień. Ja włączam rano wyłączam jak idę spać.
Nie można doświetlać kaktusów 24 g. na dobę. Muszą mieć odpoczynek.
Już ponad miesiąc temu zasadziłem po nasiona peruvianusa i pachanoi. Niestety do tej tej pory żadne z nich nie wykiełkowało i już pewnie tego nie zrobi. W związku z tym moje pytanie, co źle zrobiłem, jaka mogła być przyczyna nie wykiełkowania nasion
-zła ziemia (zwykła ogrodnicza, ale za dużo piasku, było go pewnie ponad połowę)
-za głeboko wsadzone nasionka (radzą minimalnie pod ziemią, u mnie wyszło troszeczkę głębiej, ok 2mm pod powierzchnią)
-nawadnianie - nie mam możliwości spryskiwania, więc delikatnym strumieniem podlewałem całość, czy to mogło w jakiś sposób zaszkodzić?
-temperatura i oświetlenie - wprawdzie przed wykiełkowaniem to nie ma chyba dużego znaczenia, ale kto wie (trzymałem w ciepłym pokoju na parapecie)
Sprzedawca raczej sprawdzony, więc wałka myślę, że nie było, chyba, że posłał mi akurat jakieś odleżane już nasiona, które ciężko się przyjmują.
Specjalnie zostawiłem sobie jeszcze kilka nie posadzonych na wypadek gdyby z tymi coś poszło nie tak, więc proszę o radę co zmienić jeżeli będę sadził następne. A może tamte są jeszcze do uratowania?
To ludzie stworzyli sobie boga.
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Od daru bogów do codziennej ucieczki. Co antropologia mówi o naszym związku z alkoholem
Psylocybina i medytacja w jednym badaniu klinicznym
USC uruchamia pierwszy w swojej historii kliniczny eksperyment z psylocybiną. Badanie finansowane przez agencję ARPA-H sprawdzi, czy ośmiotygodniowy trening uważności wzmacnia efekty terapii psylocybinowej u zdrowych dorosłych – i co to może oznaczać dla przyszłości psychiatrii.
Operacja „Kryształ”
Czyli „ogólnopolskie uderzenie w przestępczość narkotykową wykorzystującą przesyłki kurierskie i pocztowe”.
83-latce z alzheimerem podano psychodelik. Niezwykła reakcja organizmu
Po jednorazowym podaniu wysokiej dawki psylocybiny 83-letnia pacjentka z ciężką chorobą Alzheimera, mówiąca dotąd głównie monosylabami, zaczęła inicjować rozmowę. Lekarze zauważyli też inne oznaki poprawy, a przypadek opisano w „Frontiers in Neuroscience” - uznanym, interdyscyplinarnym czasopiśmie naukowych poświęconym neurobiologii.