Produkty medyczno-farmaceutyczne opatrzone nazwami generycznymi.
ODPOWIEDZ
  • 190 / 2 / 0
Caly watek juz przeczytalem. W pytaniu bardziej chodzilo o podbicie dzialania. Drgawek po tramadolu nie mialem, chociaz benzo mialem w razie potrzeby.

Czy moglbys napisac wiecej o uzywaniu karbamazepiny jesli chodzi o odstawianie alko i benzo? Dawkowanie itp? Co do ciekawosci to lek dostalem przypadkiem, po szybkim riserczu wyszlo, ze raczej nic z tego nie bedzie, chociaz ciekawil mnie efekt stabilizowania nastroju.
  • 1502 / 29 / 0
Bylo o leczeniu, ale nic mi sie nie stanie, jak powtorze ktores informacje:

Otoz Karbamazepina nie moze byc stosowana doraznie jako lek przeciwdrgawkowy lub tez stabilizujacy nastroj. Jej pelna okazalosc mozna zaobserwowac po okolo 7-14 dniach. Dlatego do tramadolu nijak sie nie nadaje. Do kodeiny tez srednio - raz jedynie poczulem wzmocnienie dzialania, ale byc moze byl to inny czynnik, ktorego nie wzialem pod uwage.
W kazdym razie w Polsce w osrodkach leczenia uzaleznien od alkoholu i benzodiazepin (prawdopodobnie innych agonistow GABA, np. GBL, baklofenu, zolpidemu lub Barbituranow) Karbamazepina stosowana jest rownoczesnie z diazepamem. W niektorych przypadkach zamiast Karbamazepiny uzywana jest Oksakarbamazepina lub Kwas walproinowy (Depakina), ale w przypadkach szczegolnej nietolerancji na Karbe.
Poczatkowo terapie rozpoczyna sie od stosunkowo wysokich dawek diazepamu i niskich dawek Karbamazepiny, by stopniowo obnizac dawke tego pierwszego, zwiekszajac dawke drugiego. Dawka poczatkowa to 300 mg, natomiast najwyzsze dobowe dawki czasem moga przekraczac 2000 mg.
Efekt terapeutyczny osiagniety jest dzieki:
a) zastosowaniu benzodiazepiny o dlugim czasie polowicznego rozkladu, co daje nam stale stezenie we krwi przy optymalnie rzadkim dawkowaniu
b) rozpoczeciu sie dzialania stabilizujacego nastroj oraz dzialanie przeciwdrgawkowe

Gdy dawkowanie diazepamu bedzie juz tak niskie, by moc go spokojnie wykluczyc z terapii, dzialanie Karbamazepiny nieco zakamufluje ewentualne zarowno psychiczne jak i fizyczne efekty odstawienia, takie jak drzenie konczyn, nerwowosc, wahania nastroju, a w ciezkich przypadkach uchroni od padaczki.

Osobiscie stosowalem Karbamazepine przez jakis czas, dawkowanie ostatecznie wynosilo 1200 mg (Neurotop Retard 300 mg, 600 mg rano, 300 po poludniu, 300 wieczorem) i zaobserwowalem obojetnosc emocjonalna. Jednoczesnie bralem Doxepine, wiec oba te leki wplynelyna moj nastroj. Zazwyczaj mialem dobry humor, bylem energiczny i rozmowny, natomiast Karbamazepina tak "ustabilizowala" moj nastroj, ze przypominalem manekina.
Niektore zrodla podaja, ze zarowno wysokie dawki, jak i gwaltowne odstawienie Karbamazepiny prowadzic moze do epilepsji.
Ja odstawilem z dnia na dzien benzodiazepiny, Karbamazepine, Doxepine, a wczesniej Kodeine.
Mialem robione EEG - fale alpha w normie, bez ryzyka padaczki (mimo drzenia dloni, ale to akurat efekt wegetatywnej nerwicy lekowej).
Jesli chodzi Ci najbardziej o efekt stabilizacji nastroju to dam Ci rade - jesli zalezy Ci na zdrowej watrobie - odpusc sobie.
Duzo lepszy efekt osiagniesz pijac ekstrakt z Dziurawca (PhytoPharm - cena okolo 7 zl, Dziurawiec jest slabym MAOi oraz slabym SSRI)

Mam nadzieje, ze choc po czesci wyczerpalem temat.
  • 190 / 2 / 0
Troche ostatnio rozjadlem sie z klonami, stad tez bylo moje pytanie. Z alko udalo mi sie poradzic samemu, bez zadnych lekow i potrafie sie teraz po prostu kulturalnie napic, a nie walic do odciecia.

Jak w takim razie zorganizowac sobie 'terapie' odstawiania klonow (jem np. rozne ilosci, jednego dnia 18mg, innego wcale, kolejnego 6mg itp). Zmniejszac dawki i dolozyc karbazepamine (jakos strasznie duzo jej nie mam 3 listki 10x300mg Neurotopu retard) czy sprobowac na samej karbazepaminie?

Poza tym dziekuje za swietny post wyczerpujacy temat :-)
  • 1502 / 29 / 0
Sam musisz okreslic, jaka sciezke odstawienia chcesz wybrac. Tego Neurotopu niemasz zbyt wiele.
Zakladajac, ze minumum terapii powinno wynosic miesiac-dwa (by organizm stopniowo sie odzwyczail od wysokich dawek klonazepamu, a jednoczesnie by rozpoczelo sie terapeutyczne dzialanie Karbamazepiny).
30 tabletek to zdecydowanie za malo.
Zakladajac, ze na poczatku, przez pierwszy tydzienbralbys 600 mg/dobe, wykorzystalbys 14 sztuk, a to juz polowa Twoich zapasow. Drugi tydzien wskoczylbym na 900 mg, a od trzeciego tygodnia spozywalbym 1200 mg.
Najlepszym rozwiazaniem bedzie zaopatrzenie sie w jakis sposob w kolejne opakowania Neurotopu, najlepiej popros tez lekarza o Relanium.
Sprobuj jesc dziennie najpierw 2 mg klonazepamu. Jesli wystarczy na dwa dni, to jedz te dawke co drugi dzien. Pozniej sprobuj 1 mg, wraz ze zwiekszeniem dawki Karbamazepiny obnizaj dawke klona.
Jesli bedziesz mial diazepam, to zacznij od 5 mg rano i 5 mg wieczorem. Staraj sie nie jesc, tak po prostu.
Na poczatku organizm bedzie nieco w szoku. Mozesz inaczej slyszec rozne dzwieki, beda Ci sie trzasly rece. Musisz byc cierpliwy, odtrucie od benzodiazepin musi potrwac.
Powodzenia!
  • 19 / / 0
Dostałem to od lekarza ze względu na detoks od kody. Działanie rekreacyjne żadne chyba, że lubi się stan uwarzywienia i odbijania o ścian. Może lekko mnie uspokaja, ale generalnie żałuje, że nie naciskałem na jakieś benzo do tego. Było by łatwiej a tak to lipsztyk. Poszedłem do lekarza, ze względu, że pomoże mi przebrnąć łatwiej detoks a tutaj nici :D

Generalnie lek typowo do stabilizacji nastroju jak wszyscy piszą, terapeutyczny efekt 7-14 dni. Jak ktoś już do psychiatry poszedł może lepsze rzeczy wykombinować.
  • 295 / 5 / 0
Niech mi ktoś wytłumaczy,tak po ludzku , wyczytałem że karbamazepina , hamuje uwalnianie dopaminy , a dokładniej "Dodatkowo wpływa hamująco na wydzielanie i obrót dopaminy"

To znaczy że, mamy więcej tej dopaminy czy mniej??

Ja rozumiem jak by pisało jak przy wszystkich SSRI "hamuje wychwyt zwrotny....

Ale teraz to już nie wiem czy karba , daję nam dopaminę czy zabiera ?:P
  • 92 / 1 / 0
Mniej dopaminy mamy, z samego profilu działania i zastosowań leku można wywnioskować.
  • 742 / 12 / 0
Przyjaciółka choruje na chad i bierze 900 karby i 150 sertraliny, nie uważacie że to połączenie jest bez sensu? Sertra podbija dopamine a karba zbija, dobrze kminie? Czy to podwyższenie dopaminy i obniżenie dzieją się w innych obszarach mózgu (inne receptory dopaminowe), bo tak np. działa amisulpryd na dzień z lewopromazyną na noc , oddziaływają na inne receptory i działanie się nie "Kłóci".
  • 3651 / 999 / 2
A ja z kolei zapytam sie was, o cos zupelnie innego. Niedawno bylem u psychiatry i dostalem Tegretol (karbamazepina) na chorobe afektywna dwubiegunowa. Okres leczenia max. 3 tyg, poza tym i tak nie zamierzalbym stosowac tego rekreacyjnie. Dostalem tez na "awaryjne" sytuacje Citaxin. Moje pytanie dotyczy interakcji Tegretolu z (kazdym z osobna):
1. Nootropami (piracetam, noopept)
2. Vinpocetine
3. Modafinil
3. 5-HTP
4. Cytokolina+Picamilon
5. Huperzine A
6. amfetamina
7. etylofenidat
Jesli w waszej opinii nie ma interakcji, to tez prosilbym was o taka wzmianke.
sky is the limit
  • 3651 / 999 / 2
Mogę dodać również, że takiego szajsu jak Tegretol, to już dawno nie stosowałem. Przesypiam ostatnio całe dnie i noce i jestem gorzej niż zombie mode. Nic mi się nie chce. Może ktoś mi to wytłumaczy plus ewentualnie zaproponuje jakiegoś stim na dzień? :/
sky is the limit
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Przemycali dzieci przez granicę z Meksykiem. Podawano im narkotyki, by były spokojniejsze

33-letnia obywatelka Stanów Zjednoczonych Dianne Guadian przyznała się do udziału w siatce przemytniczej zajmującej się nielegalnym przewozem dzieci z Meksyku do USA. Według prokuratury dzieci były odurzane słodyczami zawierającymi THC, aby łatwiej przeprowadzić je przez granicę. Kobiecie grozi od pięciu do 15 lat pozbawienia wolności.

Rok po częściowej legalizacji w Niemczech: młodzież nie sięga po marihuanę częściej

Federalny Instytut Zdrowia Publicznego przebadał ponad 7 tysięcy Niemców w wieku 12–25 lat rok po wejściu w życie ustawy konopnej. Wśród nastolatek, nastolatków i młodych kobiet nic się nie zmieniło. Jedyny istotny wzrost odnotowano u młodych mężczyzn — ale ten trend trwa nieprzerwanie od 2008 roku, czyli od szesnastu lat przed legalizacją.

Utylizacja medycznej marihuany w Krakowie. Urzędowe plomby i specjalny nadzór

Medyczna marihuana oraz leki zawierające środki odurzające i substancje psychotropowe nie mogą po prostu trafić do zwykłego kosza na śmieci.