ODPOWIEDZ
  • 35 / / 0
Witam mam zamiar zbudować boxa z płyty wiórowej o wymiarach 80x80x150, planuje ściany wewnątrz obić mylarem, do tego jakieś wiatraki komputerowe. Chcę też zastosować lampę hps 250 W.
1.Ile roślinek mogę tam upchnąć i jakie odmiany będą odpowiednie?
2.Czy warto kupować markową ziemię?
3.Jakie zastosować nawozy? do tej pory podczas 1 uprawy out stosowałem biohomusa na weg i planton K na flo.
4. Ile razy w tygodniu minimalnie można podlewać moje pomidorki, lub co zrobić żeby robić to jak najrzadziej ? W domu jestem w weekendy, a w tygodniu to różnie.
  • 488 / 13 / 2
Tyle ile się zmieści, kup donice i zobacz ile Ci wejdzie. Jeśli nie martwisz się o przypał to spokojnie możesz wrzucić tam 5-6 plantów, ale wtedy radziłbym Ci zainwestować w 400 w, i dobrą wentylację, dwa otwory wlotowe, jeden wylotowy i jeden pasywny (zerżnięte od userki z forum, ale na pewno sprawdzone).

Szczerze to wątpie czy markowa ziemia zaowocuje większymi zbiorami, bo w takich ziemiach jest tylko lepsza i bardziej dokładna mieszanka składników odżywczych które i tak dostarczysz w nawozach.

Z nawozów to ci mogę polecić Canna Boost, ale Biohumus jest bardzo często używany z powodzeniem.

Co 3 dni możesz podlewać, na początku od kiełka łyżkę stołową wody, potem wiadomo więcej, ale tak by nie zalać i nie zadusić planta bo Ci zmarnieje.

Chyba tyle.
  • 194 / 12 / 0
1.Ile roślinek mogę tam upchnąć i jakie odmiany będą odpowiednie?
Osobiście wsadziłbym tam 4 planty + LST i FIM.
2.Czy warto kupować markową ziemię?
Na początek nie warto, kup dobrą ziemię kwiatową około 6,0-6,5 PH. Do tego dokup keramzyt i dolomit, żeby zadbać o odpowiednie PH i wilgotność ziemi.
3.Jakie zastosować nawozy?
Na początek polecam Biohumus przez pierwsze 10 dni, potem Substral z ogrodniczego na vega (dużo azotu), następnie Substral na flo (brak azotu, dużo fosforu i potasu) + Canna pk13/14, a na sam koniec Ripen. Dla początkującego nie trzeba nic więcej, pamiętaj o odpowiednim wypłukaniu Ripenu, bo długo pozostaje w roślinie (10 dni przelewania powinno wystarczyć).

Nie myśl o 400W jeśli chcesz tam włożyć tylko wentylatory komputerowe, usmażysz planty jeszcze na vegu. Przy 250W już będziesz miał duży problem. Jeśli nie przeszkadza Ci hałas, to kup jeden wiatrak łazienkowy i umieść go na dole jak wpierdalający powietrze do boxa, na górze dwa, trzy komputerowe, wypychające powietrze z boxa, a w środku jeden mieszający powietrze. Pamiętaj o odpowiedniej wilgotności - jedna dobrze zmoczona szmata pod HPS powinna wystarczyć. Od razu kup termometr i pilnuj celsjuszy, jak dojdzie do 30 stopni, to możesz mieć przejebane na flo. Pozdrawiam i powodzenia, bez przypału! ;-)
  • 35 / / 0
Dzięki za rady, dam HPS 250 bo już zamówiony, a co do tego substrala na vega to jak on się nazywa? bo chcę przez neta zamówić ale nie mogę znaleźć bo na flo to burza kwiatów ? A i boxik jednak ciut mniejszy 70x70 bo mi bym drzwi nie mógł do łazienki otwierać xD a i chyba dam biała matową farbę zamiast mylaru bo mi się fundusze kończą;p może później dokupię, doniczki 10 L wystarczą? czy dać jak najwieksze?
  • 36 / / 0
a jakie rośliny będziesz sadził zwykłe cy af ?
Uwaga! Użytkownik deprim nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 35 / / 0
Zwykłe, bo z af to raczej dużo nie wyciągnę ;p Miał ktoś styczność z nawozem "Compo Nawóz do kwiatów z guano" ? cena około 20 zł gość w ogrodniczym strasznie zachwalał:
Niezwykle łagodny, najwyższej jakości nawóz do odżywiania kwitnących roślin (azalii, orchidei, pelargonii, surfinii, begonii, petunii, fiołków) uprawianych w doniczkach, skrzynkach, na tarasach i balkonach. Wysokowartościowe substancje odżywcze, dodatek oryginalnego guano ptaków morskich oraz mikroelementy aktywują wzrost i bujny rozwój. Wzmacniają kwitnienie roślin i nadają im atrakcyjny, zdrowy wygląd.
Zawartość składników pokarmowych: NPK 4-5-6 + mikroelementy.
Opakowanie 1 l wystarcza na 75 l roztworu.
  • 194 / 12 / 0
artikooo pisze:
a co do tego substrala na vega to jak on się nazywa? bo chcę przez neta zamówić ale nie mogę znaleźć bo na flo to burza kwiatów ? A i boxik jednak ciut mniejszy 70x70 bo mi bym drzwi nie mógł do łazienki otwierać xD a i chyba dam biała matową farbę zamiast mylaru bo mi się fundusze kończą;p może później dokupię, doniczki 10 L wystarczą? czy dać jak najwieksze?
Tak, na flo to "Burza Kwiatów" najlepiej do pelargonii, a na vega "Magiczna Siła" interwencyjny do ogrodu. Jak nie znajdziesz Substralu, to bardzo dobre są także produkty firmy Planton (K i S). Polecam do tego na flo Cannę PK 13/14, działa zajebiście, no i na pewno warto mieć Ripen. Zwiększa plony (dużo) i w razie chorób, pomaga podnieść się roślinie.

10L donice spokojnie wystarczą, możesz od razu wrzucić tam kiełki, żeby potem nie pierdolić się z przesadzaniem. Pamiętaj o dolomicie i keramzycie, przy zwykłej ziemi kwiatowej, są bardzo ważne. Pozdrawiam.
  • 34 / / 0
Jeżeli masz na to czas to polecam zaszczepić korzenie grzybem - mikoryza.
  • 35 / / 0
Mikoryza już kupiona :) w weekend składam boxa do kupy i zobaczymy jak temperatura się utrzymuję, jeszcze mam jeden dylemat:D jaką odmianę wybrać:P napewno to będą zwykłe roślinki nie automaty :P zależy mi na tym żeby było proste w uprawie (bo jestem początkujacym growerem:D) i dały przyzwoity plon:P
  • 194 / 12 / 0
Z mojego doświadczenia mogę Ci polecić: Big Banga i The Church od Greenhouse (bardzo dobre odmiany, duży plon, łatwe w uprawie, tanie nasiona), PowerPlanta i Euforię od Dutch Passion (świetna faza, duże plony, stabline odmiany, ale trochę drogie pestki) i Grapefruit od FemaleSeeds (super smak, stabliny, szybko dochodzi, tylko potrafi czasami wystrzelić w górę). Nie bierz się na początku za wszelkie sativy i nowe, niesprawdzone odmiany. AK-47 i WW też są w porządku, ale trochę więcej uwagi trzeba im poświęcić. Jak posadzisz różne odmiany to pilnuj wysokości, no i licz się z tym, że mogą nie dojść w tym samym czasie. Pozdro ;-)
ODPOWIEDZ
Newsy
Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.

Przemytnicy kokainy z Kolumbii skazani. Pachnące mentolem narkotyki przylatywały na Śląsk

Gliwicki sąd skazał sześciu członków grupy przestępczej, która drogą lotniczą przemyciła na Śląsk kilkadziesiąt kilogramów kokainy. Przewożona ją w paczkach z napisem "Rolls Royce".

Jak zwiększyć moc i profil sensoryczny kawy z przelewu? Fizycy opisali prosty sposób

Czy jest sposób, by – nie zmieniając ilości kawy w przelewie – zwiększyć jej moc i uwypuklić profil sensoryczny? Otóż jest. I został on opisany na łamach pisma Physics of Fluids wydawanego przez Amerykański Instytut Fizyki (AIP).