Pandaeb pisze:czy legalne jest zamawianie zza granicy lekarstw, na które w Polsce trzeba mieć receptę?
Art. 75 kodeksu karnego
§ 1. Sąd zarządza wykonanie kary, jeżeli skazany w okresie próby popełnił podobne przestępstwo umyślne, za które orzeczono prawomocnie karę pozbawienia wolności.
§ 2. Sąd może zarządzić wykonanie kary, jeżeli skazany w okresie próby rażąco narusza porządek prawny, w szczególności gdy popełnił inne przestępstwo niż określone w § 1 albo jeżeli uchyla się od uiszczenia grzywny, od dozoru, wykonania nałożonych obowiązków lub orzeczonych środków karnych.
§ 3. Sąd może zarządzić wykonanie kary, jeżeli skazany po wydaniu wyroku, lecz przed jego uprawomocnieniem się, rażąco narusza porządek prawny, a w szczególności gdy w tym czasie popełnił przestępstwo.
§ 4. Zarządzenie wykonania kary nie może nastąpić później niż w ciągu 6 miesięcy od zakończenia okresu próby.
Mam jeszcze takie pytanie: mam 1600zł długu w skarbówce, komornik straszy mnie sądem - czy niespłacanie tego długu (nie mam z czego...) ma się coś do zawiasów? Czy to odrębne sprawy (tak mi się wydaje, pytam dla pewności).
PilotTupolewa pisze:Mam jeszcze takie pytanie: mam 1600zł długu w skarbówce, komornik straszy mnie sądem - czy niespłacanie tego długu (nie mam z czego...) ma się coś do zawiasów? Czy to odrębne sprawy (tak mi się wydaje, pytam dla pewności).
Pracujesz? Uczysz się? Z kim mieszkasz? Masz kogoś na utrzymaniu? To są ważne czynniki które decydują o wyroku w ewentualnym procesie czy decyzji komornika. Dogadaj się z komornikiem i postaraj się o raty lub jak Twoja sytuacja jest bardzo zła możesz starać się o umorzenie ale US nigdy tego nie robi. Nie ma co zwlekać ze spłaceniem bo to tylko działa na naszą niekorzyść.
Pjess pisze:Nie ma co zwlekać ze spłaceniem bo to tylko działa na naszą niekorzyść
Chodziło mi o to że lepiej spłacać zadłużenia bo jak będziemy zwlekać to i tak prędzej czy później trzeba to spłacić. Lepiej zapłacić teraz np. 2000 zł niż za kilka lat 8000 zł z różnymi kosztami sądowymi, komorniczymi i odsetkami. Z własnego doświadczenia i moich znajomych wiem że trzeba myśleć na bieżąco hehe. ;-)
Raport: w Europie pojawiają się nowe narkotyki o większej sile działania
Psychoaktywny kameleon. Dlaczego marihuana to nie psychodelik?
Dlaczego legalizacja marihuany jest lepsza od depenalizacji czy dekryminalizacji?
Nastolatki używające marihuany mają podwojone ryzyko poważnych zaburzeń psychicznych
Nastolatki używające marihuany mogą mieć w przyszłości aż dwukrotnie wyższe ryzyko rozwoju zaburzeń psychotycznych i choroby afektywnej dwubiegunowej - wynika z dużego badania opublikowanego w „JAMA Health Forum”.
Coraz więcej Francuzów sięga po kokainę. Mafia silniejsza niż państwo?
Kokaina przestała być we Francji narkotykiem elit. Sięga po nią już około półtora miliona osób, a handel białym proszkiem stał się biznesem wartym nawet siedem miliardów euro rocznie. W siłę rosną mafie, Marsylia zmaga się z kolejną falą gangsterskich porachunków, a eksperci alarmują, że kraj mierzy się z kryzysem zdrowia publicznego.
Psylocybina i medytacja w jednym badaniu klinicznym
USC uruchamia pierwszy w swojej historii kliniczny eksperyment z psylocybiną. Badanie finansowane przez agencję ARPA-H sprawdzi, czy ośmiotygodniowy trening uważności wzmacnia efekty terapii psylocybinowej u zdrowych dorosłych – i co to może oznaczać dla przyszłości psychiatrii.