Pandaeb pisze:czy legalne jest zamawianie zza granicy lekarstw, na które w Polsce trzeba mieć receptę?
Art. 75 kodeksu karnego
§ 1. Sąd zarządza wykonanie kary, jeżeli skazany w okresie próby popełnił podobne przestępstwo umyślne, za które orzeczono prawomocnie karę pozbawienia wolności.
§ 2. Sąd może zarządzić wykonanie kary, jeżeli skazany w okresie próby rażąco narusza porządek prawny, w szczególności gdy popełnił inne przestępstwo niż określone w § 1 albo jeżeli uchyla się od uiszczenia grzywny, od dozoru, wykonania nałożonych obowiązków lub orzeczonych środków karnych.
§ 3. Sąd może zarządzić wykonanie kary, jeżeli skazany po wydaniu wyroku, lecz przed jego uprawomocnieniem się, rażąco narusza porządek prawny, a w szczególności gdy w tym czasie popełnił przestępstwo.
§ 4. Zarządzenie wykonania kary nie może nastąpić później niż w ciągu 6 miesięcy od zakończenia okresu próby.
Mam jeszcze takie pytanie: mam 1600zł długu w skarbówce, komornik straszy mnie sądem - czy niespłacanie tego długu (nie mam z czego...) ma się coś do zawiasów? Czy to odrębne sprawy (tak mi się wydaje, pytam dla pewności).
PilotTupolewa pisze:Mam jeszcze takie pytanie: mam 1600zł długu w skarbówce, komornik straszy mnie sądem - czy niespłacanie tego długu (nie mam z czego...) ma się coś do zawiasów? Czy to odrębne sprawy (tak mi się wydaje, pytam dla pewności).
Pracujesz? Uczysz się? Z kim mieszkasz? Masz kogoś na utrzymaniu? To są ważne czynniki które decydują o wyroku w ewentualnym procesie czy decyzji komornika. Dogadaj się z komornikiem i postaraj się o raty lub jak Twoja sytuacja jest bardzo zła możesz starać się o umorzenie ale US nigdy tego nie robi. Nie ma co zwlekać ze spłaceniem bo to tylko działa na naszą niekorzyść.
Pjess pisze:Nie ma co zwlekać ze spłaceniem bo to tylko działa na naszą niekorzyść
Chodziło mi o to że lepiej spłacać zadłużenia bo jak będziemy zwlekać to i tak prędzej czy później trzeba to spłacić. Lepiej zapłacić teraz np. 2000 zł niż za kilka lat 8000 zł z różnymi kosztami sądowymi, komorniczymi i odsetkami. Z własnego doświadczenia i moich znajomych wiem że trzeba myśleć na bieżąco hehe. ;-)
Magiczne grzybki działają na mózg dłużej. Odkrycie pomoże w leczeniu depresji
Logika Valium, a nie LSD: narkotyki, artyści, mieszczaństwo i codzienność do znieczulenia [WYWIAD]
Analiza danych: Otwarcie legalnych sklepów z marihuaną powiązane ze spadkiem zgonów opioidowych
"Zielone kliniki" w Polsce do likwidacji. Chcą zmian przepisów ws. marihuany
Do Ministerstwa Zdrowia skierowano pismo z prośbą o niezbędne działania dotyczące zasad ordynacji produktów leczniczych z konopi innych niż włókniste. - Projektowane przepisy stanowią odpowiedź na obserwowany w praktyce proceder komercjalizacji procederu ordynacji produktów konopnych poprzez masowe powstawanie tzw. zielonych klinik - wskazał petytor.
CBŚP rozbija narkotykowy gang z Podlasia. 22 podejrzanych, ponad 130 kg zabezpieczonych narkotyków
CBŚP rozbija narkotykowy gang z Podlasia. 22 podejrzanych, ponad 130 kg zabezpieczonych narkotyków Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji, działając pod nadzorem Pomorskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Gdańsku, przeprowadzili trzy skoordynowane uderzenia w zorganizowaną grupę przestępczą z Podlasia. Grupa miała zajmować się produkcją oraz wprowadzaniem do obrotu znacznych ilości narkotyków. Łącznie zatrzymano 19 osób, a zabezpieczone mienie przekroczyło wartość 625 tys. zł.
Joint przed badaniem. Lider Lewicy zachęca młodych do unikania poboru do wojska
Młodzi mężczyźni, którzy chcą uniknąć poboru, powinni zapalić jointa przed wojskowym badaniem lekarskim – poradził współprzewodniczący partii Lewica (Die Linke) Jan van Aken. Ugrupowanie przygotowuje poradnik, jak uniknąć służby wojskowej.