Alkaloid opium - metylowana pochodna morfiny.
Więcej informacji: Kodeina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 3309 / 21 / 0
Albo może mieć oprócz tego inne działanie, które podbija.

ostatnio chyba połowa postów co piszę pojawia się na nowej stronie :motz:
sqrt(666)
  • 791 / 7 / 0
idontknow pisze:
Oltun pisze:
OT: euforyczne dzialanie kody oslabiaja:
(...)
6) dopaminergiczni antagonisci
Ponoć deks jest takowym, a działanie podbija.
Więc coś tu trzeba wykluczyć albo pozostawić bez odpowiedzi.
od kiedy dxm wplywa negatywnie na dopamine? tym bardziej ze istnieje teoria iz inhibituje jej wychwyt zwrotny %-D
Knowledge itself is power, for wisely used knowledge is the most lethal of weapons
So as the shots sing out like a piper, everyones scared of the neighbourhood sniper!
  • 2878 / 21 / 0
Samo niedziałanie nie dowodzi jeszcze wpływu negatywnego.
And I guess that I just don't know.
*                       *                      *
Kiedy spoglądam wstecz, widzę siebie pozostającego za mną daleko w tyle.
  • 791 / 7 / 0
w takim razie self-owned
Knowledge itself is power, for wisely used knowledge is the most lethal of weapons
So as the shots sing out like a piper, everyones scared of the neighbourhood sniper!
  • 2878 / 21 / 0
Oltun pisze:
tym bardziej ze istnieje teoria iz inhibituje jej wychwyt zwrotny %-D
Rozwinę:
jeśli nie jest inhibitorem, to po prostu nie jest, ale niekoniecznie musi wpływać negatywnie na euforyczne działanie kodeiny, bo ono nie bierze się znacząco z dopaminy jak przy kokainie.
A dobrze wiemy, że podbija kodeinę.
Oltun pisze:
tym bardziej ze istnieje teoria iz inhibituje jej wychwyt zwrotny
A jeśli nie jest inhibitorem, to jak oddziałuje? Bo jeśli jest, to wiadomo.

self-owned?
  • 791 / 7 / 0
a kto zaczal wywody, ze DXM oslabia dzialanie kodeiny, przez to iz jest dopaminergicznym antagonista? w nastepnym poscie kwestionujesz to co sam napisales :rolleyes:
@down ja pierdole przeciez wyraznie napisales ze "ponoc deks jest takowym (antagonista)" , wiec pytam sie, dlaczego tak uwazasz? przeciez sam napisales ze dzialanie podbija
Ostatnio zmieniony 01 lutego 2012 przez Oltun, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 2878 / 21 / 0
Oltun pisze:
a kto zaczal wywody, ze dxm oslabia dzialanie kodeiny, przez to iz jest dopaminergicznym antagonista?
idontknow pisze:
Ponoć deks jest takowym, a działanie podbija.
Nie wiem kto, ale to nie byłem ja.

Proponuję zakończyć ten offtop.
  • 18 / / 0
Czy mieszanka anafranilu sr 75mg (klomipramina) i ketrelu 200mg (kwetiapina) pogorszy działanie kody? Biorę te leki przed snem. I czy tolerka na trama (dawki ok 2000mg dopiero działają) będzie miała odbicie w działaniu kody?
Bo w tym kraju nie ma pracy dla ludzi z moim wykształceniem... ;D
  • 791 / 7 / 0
jako ze substancje ktore podales to m.in. antychlonergiczne antyhistaminy z dodatkowym depresujacymi uklad nerwowy to ZWIEKSZA dzialanie w pizdu!
a taka duza tolerka na trama to bedzie miala OLBRZYMIE odbicie w dzialaniu kody ;)
jedyny minus = owe substancje to stosunkowo silne inhbitory cyp2d6 = zarzucaj je dopiero po peaku kody!!
Ostatnio zmieniony 04 lutego 2012 przez Oltun, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 1599 / 47 / 0
Ja przez duży okres brałem kodeinę i do tego andepin(fluoksetynę), a ona podobno osłabia działanie kodeiny i nie odczuwałem słabszego działania kodeiny potem byłem na detoksie i dali mi taki lek jak tritico(tritico podobno wzmacnia działanie kodeiny), a andepin odstawili jak wróciłem do domu to znowu zacząłem brać andepin i zaraz na drugi dzień kodeinę i poczułem coś jak by ta kodeina działała słabiej jak by nie było tego opiatowego ciepełka
ODPOWIEDZ
Newsy
Palenie papierosów uszkadza cement. W zębach pozostają trwałe ślady po nałogu

Zęby składają się z trzech zasadniczych warstw: szkliwa, zębiny i cementu. Ten ostatni pokrywa korzeń i budową przypomina kość. Układa się on w charakterystyczne pierścienie, podobne do pierścieni drzew, które rosną z każdym rokiem. Naukowcy z Northumbria University chcieli sprawdzić, czy cement można wykorzystać w medycynie sądowej, na przykład do określania wieku ofiar przestępstw lub katastrof. I odkryli, że palenie papierosów pozostawia w cemencie trwałe ślady.

Rozbita grupa narkotykowa. Marcin K. odpowie za handel heroiną i kokainą wartą miliony

Przed Sądem Okręgowym w Gdańsku stanie mężczyzna oskarżony o udział w zorganizowanej grupie przestępczej zajmującej się międzynarodowym obrotem heroiną i kokainą oraz praniem pieniędzy. Śledztwo w tej sprawie, pod nadzorem prokuratora Prokuratury Regionalnej w Gdańsku, prowadzili funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji w Gdańsku.

DNA w powietrzu. Wykrywają tak narkotyki i patogeny

Przełomowe badanie naukowców z Uniwersytetu Florydy wykazało, że środowiskowe DNA (eDNA) zasysane prosto z powietrza może dostarczyć szczegółowych informacji o otaczającym nas świecie. Od identyfikacji zagrożonych gatunków i śledzenia ludzkich patogenów, po wykrywanie alergenów i nielegalnych substancji.