Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, yerba mate.
Tytoń ma osobny dział → >LINK<
ODPOWIEDZ
  • 1513 / 26 / 0
Mnie mocne, gorące, naturalne kakao z dużą ilością cukru potrafi rozgrzać lepiej niż koda. Nie jest to tylko kwestia temperatury napoju (letnie też tak działa). Dochodzi do tego też stymulacja.
Miksik musi być fajny.
mr_b∩ʁbꞁө
  • 2878 / 21 / 0
Nigdy będąc na zakupach nie kupiłem kakałka, niemniej jednak wczoraj coś mnie tchnęło i nabrałem chęci na jakiś dodatek do mojej diety i tym sposobem mam u siebie decomorreno nabyte w jakiejś sieciówce. Kupiłem takie, bo nie jestem koneserem tego smaku, ani nie wiem jeszcze czy lubię prawdziwe kakao, więc nie chciałem się rujnować za drożyznę, tym bardziej, że przyjmuję je w formie nierozpuszczonej, niegotowanej itd. I tu pojawia się moje pytanie: czy tracę jakieś właściwości kakaa (możliwa odmienność w języku potocznym, panie pindyjski), kiedy wsypuję je do jogurtu? Mam na myśli zdrowotne, gdyż dla nich, a nie dla walorów smakowych kupiłem to kakao. Choć nie omieszkam spróbować gotowanego jak tu ktoś polecił. Tracę jakiś bardzo ważny składnik, esencję kakao?

Proszek kakaowy używamy do przyrządzania napoju czy kakaowej zupy z owocami bez dwucukrów i bez mleka, to żelazna zasada dla wykorzystania leczniczych i dobroczynnych właściwości Kakao.
Takie oto info znalazłem.
ciekawy artykuł: http://www.vismaya-maitreya.pl/naturaln ... bogow.html
Ostatnio zmieniony 26 stycznia 2012 przez idontknow, łącznie zmieniany 1 raz.
And I guess that I just don't know.
*                       *                      *
Kiedy spoglądam wstecz, widzę siebie pozostającego za mną daleko w tyle.
  • 1387 / 5 / 0
idontknow pisze:
możliwa odmienność w języku potocznym, panie pindyjski
Jo, jo: http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Kakao
– Chodź. Czeka nas długa podróż.
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
Przyglądała mi się długo i uważnie.
– Wrócić? Wrócić? Ja tu zostałam...
  • 2878 / 21 / 0
:)

a pytanie teoretycznie aktualne, bo jestem ciekaw - a praktycznie, to przekonałem się do poświęcenia tych 15 minut i przygotowaniu sobie tego wspaniałego napoju raz w tygodniu. A na co dzień właśnie jako dodatek do śniadania potraktuję i tu przydałoby się wiedzieć czy jest sens.
  • 1513 / 26 / 0
nonsesopedia pisze:
Samobójstwo z użyciem kakała (instrukcja):

. Otworzyć pudełko z kakałem.
. Nabrać kopiastą łyżeczkę proszku (koniecznie proszku, a nie granulek!)
. Wprowadzić proszek na łyżeczce do jamy ustnej
. Wziąć głęboki wdech ustami
. Dusić się spokojnie aż do utraty przytomności
Kiedyś tak zrobiłem. Do tej pory mam nauczkę. Leżałem na podłodze i nie moglem złapać tchu. Głupia śmierć.

Decomorreno to zajebiste kakao (świetne opakowanie również). Biedra ma jakąś podróbkę na "B" z podobnym opakowaniem dużo gorsze. Ale decomorreo zajebiste :P Pamiętacie jeszcze "kola-cao" takie w żółtych puszkach z czerwoną pokrywką :P smak dzieciństwa
mr_b∩ʁbꞁө
  • 1196 / 10 / 0
Właśnie dopijam Decomorreno (o te: http://8groszy.pl/img/117692/products_l ... o_200g.jpg), z 2.5 łyżeczek stołowych (czubatej na maksa), wyszło pół kubka proszku, po wsypaniu. Jednak kiedy zalałem wodą, to utworzył się mega glut, dopiłem trochę, dolałem wody i jakoś się rozpuściło.

Baaardzo smaczne - gęste, i smakuje prawie identycznie jak gorzka czekolada. Posłodziłem 2 łyżeczki cukru dla smaku + śmietanka do kawy.

// Szukając czegoś na temat wł. psych., poprzez drugs-forum odkryłem stronę http://www.chocolate.org/, bardzo ciekawie opisane, właśnie na temat tego Czy i jeśli, to co wywołuje działanie psychoaktywne.
Ostatnio zmieniony 29 stycznia 2012 przez Ugh, łącznie zmieniany 3 razy.
Uwaga! Użytkownik Ugh nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 128 / 6 / 0
Mój przepis na zajebiste kakao:

W garze umieścić:
-dwie czubate łyżki stołowe kakao
-cukru ile się chce
-łyżeczkę masła (fpytę ważne, nadaje aksamitnej tekstury!)

Zalać odrobiną mleka, utrzeć łyżką żeby nie było grudek. Dodać kubek mleka, gotować.
Kakao wychodzi gęste i naprawdę pyszne. Do tego czuć wyraźnie teobrominowe "ciepełko".
  • 2878 / 21 / 0
Ugh pisze:
Właśnie dopijam Decomorreno (o te: http://8groszy.pl/img/117692/products_l ... o_200g.jpg), z 2.5 łyżeczek stołowych (czubatej na maksa), wyszło pół kubka proszku, po wsypaniu. Jednak kiedy zalałem wodą, to utworzył się mega glut, dopiłem trochę, dolałem wody i jakoś się rozpuściło.

Baaardzo smaczne - gęste, i smakuje prawie identycznie jak gorzka czekolada. Posłodziłem 2 łyżeczki cukru dla smaku + śmietanka do kawy.

// Szukając czegoś na temat wł. psych., poprzez drugs-forum odkryłem stronę http://www.chocolate.org/, bardzo ciekawie opisane, właśnie na temat tego Czy i jeśli, to co wywołuje działanie psychoaktywne.
1.Kakao powinno się gotować.
2.Kakao nie łączy się z dwucukrami (jak chcesz słodzić to używaj miodu, ale nie akacjowego gdyż ma najwięcej disacharydów).
3.Kakao nie łączy się z mlekiem (to tak na przyszłość - z powodu laktozy [dwucukier]).
4.Działa psychoaktywnie jak najbardziej, fenyloetyloamina - ale szybko tolerka rośnie.

http://www.vismaya-maitreya.pl/naturaln ... bogow.html
Ostatnio zmieniony 30 stycznia 2012 przez idontknow, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 128 / 6 / 0
Cytat z podanej przez Ciebie strony:
"Kakao chroni zęby przed próchnicą, a cukier powoduje próchnicę, bo dwucukry jak sacharoza wytwarzają środowisko dla gnilnych procesów i żyjątek niszczących uzębienie. "

To jest właśnie powód nieużywania cukru i mleka? Olewam tą zasadę w takim razie. Tak jak każdą inną, podaną bez naukowego źródła ani uzasadnienia.
  • 1041 / 4 / 0
Co z tym tłuszczykiem przy gotowaniu? Próbowałam - pokazywała się jedynie pianka i zaczynało kipieć. Gotujecie na mleku czy na wodzie? Wsypywać na już gotujący się płyn? Dzisiaj spróbuję przepisem The_great_destroyer i zobaczymy co z tego wyjdzie.
ODPOWIEDZ
Newsy
Alkohol znika ze stacji paliw, a jednak... nadal tam będzie. To nie zakaz, a zmiana reguł

Czy alkohol zniknie ze stacji paliw? Na razie nic na to nie wskazuje. Napoje procentowe jedynie mogą przestać być widoczne, a chętni na taki asortyment wciąż będą mogli zrobić zakupy. Za tak zwaną sprzedażą bezwitrynową opowiada się branża paliwowa. Rozwiązanie to miałoby wpłynąć na ograniczenie zakupów impulsywnych i zmniejszyć społeczne koszty nadużywania alkoholu.

„Narkowaluta” w Warszawie. Za podwózkę zapłacili bezdomnemu... marihuaną

To historia, w której dramat życiowy przeplata się z dość absurdalnym paragrafem. Policjanci z warszawskiego Żoliborza, kontrolując zaparkowaną Kię, nie spodziewali się, że trafią na „mobilne mieszkanie” z bardzo nietypowym systemem rozliczeń za usługi transportowe.

CBZC rozbija packzomatową dystrybucję

Współpraca policjantów z Centralnego Biura Zwalczania Cyberprzestępczości i wydziału kryminalnego z Chełmna doprowadziła do zatrzymania 44-latka, który z wykorzystaniem paczkomatów, wysyłał do odbiorców paczki z narkotykami. Przy zatrzymanym funkcjonariusze zabezpieczyli znaczną ilość narkotyków i gotówkę. Mężczyzna trafił na 3 miesiące do aresztu.