Dział służący dyskusji nt. spraw, gdzie postawiony został zarzut z art. 55-60 Ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii.
ODPOWIEDZ
  • 68 / 1 / 0
Witam,
Z racji tego, że kuszą mnie atrakcyjne warunki finansowe tego przedsięwzięcia, chciałem zapytać o parę rzeczy:
1) Czy handel benzodiazepinami jest karany? (chodzi mi o obrót lekami z drugiej ręki np. clonazepamem).
2) Z czego co wiem, prawie wszystkie benzodiazepiny są na liście środków odurzających. Jaki paragraf dokładnie to określa?
3) Jak w Polsce jest to monitorowane? W Internecie aż roi się od ogłoszeń. I widać, że to nieźle prosperuje.
4) Czy handel na odległość, jest trudniej udowodnić? (chodzi mi o handel przy wplacie na konto i wysylke listem poleconym ze sfingowanym nadawcą).
  • 2814 / 14 / 0
frozenrider pisze:
1) Czy handel benzodiazepinami jest karany? (chodzi mi o obrót lekami z drugiej ręki np. clonazepamem).
Wielokrotnie omawiane na forum. Skorzystaj z wyszukiwarki.
frozenrider pisze:
2) Z czego co wiem, prawie wszystkie benzodiazepiny są na liście środków odurzających. Jaki paragraf dokładnie to określa?
Wykaz środków odurzających określony jest w załączniku 1 Ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii.
frozenrider pisze:
3) Jak w Polsce jest to monitorowane? W Internecie aż roi się od ogłoszeń. I widać, że to nieźle prosperuje.
Większość jest fałszywa. Zapewne prowokacja policyjna, albo zgłoszenia dobrych ludzi, albo ludzi, którzy wpadli z lekami.
frozenrider pisze:
4) Czy handel na odległość, jest trudniej udowodnić? (chodzi mi o handel przy wplacie na konto i wysylke listem poleconym ze sfingowanym nadawcą).
Było wielokrotnie omawiane na forum.
Uwaga! Użytkownik PcP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
Belgia: Rozbito gang przemytników kokainy

Policja rozbiła dużą grupę kokainową działającą w Belgii. Przemytnicy przywozili narkotyki z Ghany i Dominikany przez lotnisko w Brukseli. Następnie, przez port w Antwerpii, narkotyki były wysyłane za granicę. Niektórzy podejrzani spotykali się regularnie w barze shisha w Vilvoorde (Brabancja Flamandzka), aby omawiać swoje interesy.

Leki na ADHD i medyczna marihuana a testy drogowe. Czy testy rozpoznają źródło substancji?

Czy zażycie niektórych leków może skutkować oskarżeniem o prowadzenie pojazdu pod wpływem narkotyków? Zastępca Rzecznika Praw Obywatelskich, Stanisław Trociuk, zwrócił się do Komendanta Głównego Policji z pytaniem, czy używane przez funkcjonariuszy testy narkotykowe potrafią rozróżnić substancje aktywne od leczniczych. Odpowiedź Policji nie rozwiewa wszystkich wątpliwości – zwłaszcza w kontekście leczenia ADHD czy terapii z wykorzystaniem medycznej marihuany.

Wpadli w trakcie transakcji

Piaseczyńscy kryminalni zatrzymali narkotykowy duet. Mężczyźni wpadli w trakcie transakcji, która odbywała się na jednym z parkingów w Wólce Kosowskiej. Na posesji 49-letniego obywatela Ukrainy, policjanci znaleźli uprawę marihuany. Krzaki konopi indyjskiej zostały zabezpieczone. 44 i 49-latek usłyszeli zarzuty karne oraz zostali objęci policyjnymi dozorami.