Syntetyczny opioid o niewybiórczym działaniu na receptory opioidowe.
Więcej informacji: Tramadol w Narkopedii [H]yperreala
Zablokowany
  • 354 / 63 / 3
@Merx u mnie jak byk stoi rp. Wiele innych leków jest pozaznaczanych jako Lz. Sprawdziłem jeszcze w necie i jest pokazane, że dostępne na receptę. A w tym wątku o nim pusto.
  • 1312 / 359 / 2
@narcovoyage13 Ty faktycznie, nawet zadzwoniłem do znajomego z apteki magistra farmacji, żeby to potwierdzić, ma nawet na stanie, na zwykłą rp :o mój błąd w takim razie, tylko pytanie skąd wytrzepać receptę na roztwór do iv, bez znajomego lekarza raczej awykonalne - ale możliwe.
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 354 / 63 / 3
@Merx mam napisane, że jest refundowane jak się ma nowotwór złośliwy. Może wtedy przepisują? Mógłbyś podpytać kolegę?
  • 87 / 11 / 0
27 sierpnia 2024narcovoyage13 pisze:
Patrzyłem na przeglądarce i nie widzę, także pytam. Wielu z was pisało o podaniu tramadolu iv, ale nie znalazłem posta dotyczącego Tramalu w formie roztworu do iniekcji. Przeglądam stare książki o lekach i jest napisane "tramal - roztw. do wstrzyk. im. s.c. i iv.". Dostępne na rp. Wydanie książki 2009. Istnieje jeszcze coś takiego, ktoś miał z tym doświadczenie?
Ja miałem kiedyś i to zarówno w szpitalu, jak poza. Ogólnie walenie tramadolu iv to kiepski pomysł, jak dobrze pamiętam to wg ulotki jest napisane, że podanie dożylne tylko w powolnym wlewie wraz z kroplówką. Tak podawali mi tramca po operacji dłoni (zasugerowałem żeby mi dali oprócz ketonalu iv) - 100 mg i elegancko ból się zmniejszył, a ja miałem naprawdę niezłą euforię, mimo że waliłem dawki 5-20 razy większe p.o.

Z kolei jak jakieś 10-15 lat temu dorwałem się do ampułek to kiepsko wspominam - wjazd kurewsko nieprzyjemny, metaliczny smak w ustach, i trzęsłem się jak kurwa na mrozie. Musiałem posiedzieć z 10 minut w łazience czekając aż ręce mi się nie przestaną trząść. Dawka to jak pamiętam 200 mg, pierwsza iniekcja więc wstrzykiwałem pomału, nie to co majeczkę :). Ogólnie nie polecam i jak już to radzę zacząć od 1-2 ampułek i podawać pomału (lub może w ogóle rozrobić z roztworem soli fizjologicznej?). Nie wiem jak się sprawy mają z iniekcją domięśniową, trzeba zajrzeć do ulotki.

BTW nigdy nie miałem żadnych napadów padaczkowych, mimo wieloletniego nadużywania tramca, alkoholu i benzo, ale wydaje mi się że jak ktoś ma z tym problem to szybkie podanie dożylne tramca może wywołać atak dużo skuteczniej, niż taka sama dawka metabolizowana przez wątrobę przy podaniu doustnym
adhibe rationem difficultatibus
  • 768 / 105 / 0
Ile brać tramal żeby zaleczyć skręta po Pregabalinie ? Dziś wziolem 75 mg pregabaliby ale nie chcem jej już brać. Uzależnię się jak będę brał 2- 100mg ?
Uwaga! Użytkownik Palkrolik nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3047 / 1035 / 0
środek opioidowy w postaci tramadolu nie pomoże w żaden sposób w rozwiązaniu twojego problemu, a wręcz, w mojej opinii, pogorszy sytuację.
w razie potrzeby proszę kontaktować się ze mną przy pomocy PM-ek, przy poruszaniu tematów "drażliwych" proszę o używanie PrivNote lub o kontakt mailowy.

skrzynkaprzodownik@protonmail.com

with regards, przodownik
  • 2737 / 587 / 0
Też tak myślę, że tramal nie pomoże, na pewno nie zaleczy skręta w pełni.
25 sierpnia 2014Melancthe pisze:
Ja pierdole, jaka bieda umysłowa.
Niech zgadnę: mieszkasz z rodzicami/rodzicem, nie zarabiasz, studia Ci nie poszły, zainteresowania liczne acz powierzchowne.
  • 3 / / 0
Siema
Ostatnio w moje ręce trafił Poltram Retard 100mg, zarzuciłam 300mg i doświadczyłam giga nudności
Więc przychodzę do was z pytaniem
Jakich niepożądanych skutków ubocznych osobiście doświadczyliście, czy faktycznie sa one tak częste jak piszą?
(Pomijając senność i zwałe w głowie bo to chyba oczywiste)
przeniesiono, proszę o nietworzenie niepotrzebnie nowych wątków szczególnie z treścią, która już była poruszana na forum setki razy (opcja szukaj wg słów kluczowych w lewym górnym rogu ekranu) - /Merx
  • 3047 / 1035 / 0
ja bardzo dobrze toleruję Tramal, tj. tramadol i wszelkiej maści inne, silniejsze opioidy. nie wywołują one u mnie żadnych skutków, które by były uciążliwe/dotkliwe. może jedynie poza zaparciami i utrudnieniem oddawania moczu, ale wraz z wzrostem tolerancji te efekty uboczne słabną.

na nudności polecam preparaty blokujące receptor histaminowy H1, czyli tzw. antyhistaminy - hydroksyzyna, difenhydramina. z naturalnych alternatyw - melisa oraz rumianek.

pozdrawiam, przodownik.
w razie potrzeby proszę kontaktować się ze mną przy pomocy PM-ek, przy poruszaniu tematów "drażliwych" proszę o używanie PrivNote lub o kontakt mailowy.

skrzynkaprzodownik@protonmail.com

with regards, przodownik
  • 365 / 39 / 0
31 sierpnia 2024przodownik pisze:
środek opioidowy w postaci tramadolu nie pomoże w żaden sposób w rozwiązaniu twojego problemu, a wręcz, w mojej opinii, pogorszy sytuację.
Mi tam pomogło 50mg brane popołudniu bo nie byłem w stanie pracować, a tak to dzień przeżyłem.
Zablokowany
Newsy
Jednorazowa dawka leku psychodelicznego zmniejsza objawy zespołu lęku uogólnionego

W prestiżowym czasopiśmie JAMA opublikowano wyniki badania klinicznego fazy 2b, które rzucają nowe światło na leczenie zespołu lęku uogólnionego (GAD – generalized anxiety disorder).

Bruksela: rekordowy wzrost natychmiastowych mandatów za narkotyki

Prawie jedna czwarta propozycji natychmiastowych mandatów karnych (PTI) w Belgii (24,5 proc.) dotyczy Regionu Stołecznego Brukseli – poinformowało we wtorek 30 września 2025 r. Federalne Ministerstwo Sprawiedliwości (SPF Justice). To ogromny skok w porównaniu z zaledwie 0,1 proc. w 2024 r. i 1,7 proc. w 2023 r. Tak gwałtowny wzrost to efekt decyzji prokuratury brukselskiej, która w tym roku postawiła na intensywniejsze zwalczanie handlu narkotykami, szczególnie poprzez kierowanie PTI do osób posiadających nielegalne substancje.

Japończycy odkryli, dlaczego papieros pomaga przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego

Palenie tytoniu związane jest z olbrzymią liczbą różnorodnych zagrożeń dla zdrowia. Są jednak sytuacje, gdy papieros pomaga. Tak jest na przykład w przypadku wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Nie od dzisiaj wiadomo, że papierosy przynoszą ulgę osobom cierpiącym na tę chroniczną chorobę. Naukowcy z japońskiego instytutu badawczego RIKEN odkryli mechanizm, który stoi za zbawiennym skutkiem dymka. Dzięki nim chorzy będą mogli poczuć ulgę, bez narażania się na choroby powodowane paleniem.