Dział zawierający fachową wymianę zdań na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
Regulamin forum
Uwaga!
Dyskusje w działach Psychofarmakologia i Syntezy winny mieć charakter możliwie jak najbardziej ścisły i naukowy. W trosce o realizację tego celu posty wszystkich użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez moderację.
Moderacja zastrzega sobie prawo do usuwania/nieakceptowania postów, które nie spełniają powyższych założeń, nawet jeżeli są zgodne z regulaminem!
ODPOWIEDZ
  • 3250 / 357 / 2
Było i z opipramolem wprzypadku u mnie na 25c i u chaotki na 2cp. Moim zdaniem to jednak działka rec. sigma.
  • 576 / 11 / 0
Ale ma być bez środków które działają na inne receptory. Najlepiej sam opipramol, bądź w ostateczności opipramol + psychodelik, jak nie będzie działać jak wywoływacz sigmy. Żadnych innych substancji, żadnego DXM i żadnych SSRI. Niech to chociaż wygląda jakoś.
Uwaga! Użytkownik howlman nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3250 / 357 / 2
Plateau sigma sie z samej aktywnośći sigma nie pojawi. Sigma wynika z nadmiernej aktywnosci receptorów sigmanergicznych podczas silnego doswiaczenia psychodelicznego. Najłatwiej na serotoninergikach, ale mogą być tez emocje lub dysocjacja.
  • 576 / 11 / 0
Skoro najłatwiej na psychodelikach, a nie na agonistach sigma to raczej jest to od receptorów serotoninowych. W dodatku DXM jest SSRI i antagonistą NMDA, przez co neurotransmisja staje się silniejsza. Mocne doświadczenie psychodeliczne, bądź jakiekolwiek inne wywołuje nasze emocje właśnie przez receptor 5-HT2A. Zależnie od wkładu i stanu emocjonalnego różne rzeczy możemy poczuć. I to nie koniecznie musi pochodzić od nadmiaru neurotransmiterów, tylko od aktywacji neuronalnej odpowiednich obszarów w mózgu. Mózg może być aktywowany przez rożne substancje, nawet te hamujące układ nerwowy np. muscymol - zmniejsza się inhibicja, zahamowania w mózgu puszczają. To, że psychodeliki najlepiej wzmacniają wszystkie nasze stany emocjonalne, oznacza że najlepiej się do tego celu nadają. Receptory sigma nie mają tu nic do rzeczy.
Uwaga! Użytkownik howlman nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2235 / 5 / 0
czekajcie żesz. Co jest kluczową częścią doświadczenia stanu "sigma", lub sigma? Czy faktycznie są to emocje? Nie mówię, że nie mogą występoewać i to potężne. Ale czy nie występuje tam rodzaj transcendencji własnych ograniczeń, raczej niepewności na rzecz Pewności? Nie ślepej wiary ale Pewności z Serca i Umysłu tak zgranych jak nigdy? Wreszcie: czy sam wyraz, siła przekazu nie dopraszają się o przekazanie czegoś więcej nad to do czego się odnoszą, do czegoś pojmowalnego Sercem, choć złożonego w hiperlogiczny konstrukt - Arcyplan gdzie jest sie tak nim całym jak i najważniejszą jego cześcią?

A skoro tak, to jak to sie dzieje że i psylocyna wrzuca w ten stan, choć jej oddziaływanie na sigme jest śladowe?

Który z Was ma rację?
Uwaga! Użytkownik ..::Abli::.. jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 625 / 28 / 0
ja pewnego razu jebnąłem w nocy MXE, przez co całą noc nie spałem, rano musiałem wstać o 7, położyłem się na jakąś godzine tlyko w czasie dnia, a wieczorem waliłem jakies 33 mg 4 aco DMT
to co się zaczęło na zejsciuu 4 aco to już nie była ani faza, ani trzeźwość, nie odróżniałem prawdy od złudzeń, miałem wrażenie że kontroluję swoją swiadomością cała materię, ale jestem w stanie czynic tylko zło, czas się zatrzymał, jestem w piekle itp
to chyba była własnie faza od receptora sigma, c'nie ?
Kiedyś znów wszyscy spotkamy się razem, czas straci wtedy znaczenie, gdy z hukiem otworzą się bramy Valhalli nic nigdy już nas nie rozdzieli.
  • 3250 / 357 / 2
Howlman to z tym receptorami nie jest takie proste. Z doświadczenia wiem ze takie substancje jak opipramol czy fluwoksamina zwiekszaja prawdopodobieństwo takiej jazdy. Nie do końca jeszcze wiadomo co robi z mózgiem receptor sigma, być może pełni funkcje modulującą receptory serotoninergiczne.

Abli byłbym za czymś po środku tak jak napisałem, tak jak pisał howlman być może nie chodzi o konkretne receptory tylko sieci neuronalne, do których droga może być poprzez różne doświadczenia psychodeliczne bądź emocjonalne.

Ja 2 razy doswiadczylem tego po dexie, ze 4 po serotoninergikach i 2 razy chuj wie po czym (jeden raz bylo tak ze zjadłem DXM, DOM, klony, cos tam jeszcze w chuj rzeczy ogolnie, a drugi po kodzie i paleniu i silnych emocjach, wlasciwie zjadlem kode by je ukoic a tu mi sie bardzo pozytywna sigma załączyła).

Ostatnio ten stan miałęm bardzo niedawno po dłuższej przerwie (od kiedy na DXM miałem sigme, ale nie taka głośną, tylko cicho siedziałem całą noc i słuchałem rozmów tyczących sie mojego, stwierdzilem ze musze rozkmiinic buddyzm i medytacje, ale jeszcze sie za to nie wziąłem) na 4-ho-mecie dość duzej dawce. Dawka była za duza. Na początku jak homet wszedł, pobudziło mnie erotycznie, chciałem żeby ludzie sie tym cieszyli, a nie traktowali jako materiał do sporów. No nie ważne.

Potem usiadłem z nimi w trawie jakiejś, chyba to był błąd. Jak wstaliśmi oblepiła nas lepka maź, po czym Chaotce zachciało umyć z tego i tu na chwile nie pamietam. Pamiętam, że budzę sie w towarzystwie drugiej dziewczyny, a Chaotki nie ma. Oboje byliśmy zaniepokojeni a mi nagle w glowie ulozylo sie ze oblepieni mazią stracilismy przytomność, a w tym czasie moja kochana została podstępnie porwana. W tym czasiem pytałem ludzi czy czuli tą maź, nikt nie wiedział o co mi chodzi (pomyslalem ze dzieki mojej nietrzeźwości byłem w stanie poczuć tą otępiającą substancję, co ludzie trzeźwi przoczają z uwagi na filtracje bodźców).

Każdemu gadałem ze zblizaja sie kosmici i żeby pamietali, że są ziemianami. Był mecz tego dnia jacyś kibice krzyczą "Polska!" a ja na to "Ziemia!". Wszystko traktowałem całkiem serio, a Chaotke, która do nas dołączyła wziełem za uzurpatorke rodem z kosmicznej hodowli klonów. Zanim do nas dołączyła to dzwonilismy do niej, mówiła ze jest w jakiejs toalecie ale jakby nie wiedziała gdzie (ona tak gada - wtedy myslalem ze jest na statku kosmicznym). "Podrobiona Chaotka" charakteryzowała sie niedostatecznym okazywaniem emocji, oraz podsmiewaniem sie mimo ze sytuacja była (jak dla mnie) powazna.

Na szczęście po narobionej trzodzie wróciłem do normy.

To było to co nazywam sigmą. Różnie sie to odczuwa, od siedzenia w milczeniu i chłoniecia wizji, po szaleństwo i arogancję wręcz. Każda sigma jaką przezyłem była zupełnie inna. Ale nie da sie tego stanu z niczym pomylić. Jest to napewno psychoza jakaś. Dodam ze uczucie nacpania mocno wtedy spada w dół (nadtrzeźwość) nawet efekty wizualne hometa niemal zupełnie zanikły. Na razie mam tego dosyć, musze odświerzyć mózg.
L-8a - blog neurofarmakologiczno-empiryczny
SAMURAJOGURT.BLOGSPOT.COM

Pozdrawiam %-D
  • 576 / 11 / 0
Agonizm metabotropowych receptorów glutaminowych mGluR2 i mGluR3 powoduje zniesienie działania psychodelików działających na serotoninę, poprzez zmniejszenie wydzielania glutaminianu. Normalnie psychodeliki powodują swoje działanie na wzrok poprzez wydzielenie glutaminianu, więc antagonizm niektórych jego receptorów powinien zmniejszać ich działanie.

Sprawa jest dość skomplikowana, zwiększenie wydzielania glutaminianu, w jednych częściach mózgu i zmniejszenie go w innych warunkuje psychozę i schizofrenię. Agoniści wyżej wymienionego receptora glutaminianu, są antypsychotyczni i mają odwrotne działanie do agonistów 5-HT2A. Z tego względu zwiększony agonizm 5-HT2A jest częścią objawów schizofrenicznych i psychozy, jednak nie wyjaśnia wszystkich zmian w tych schorzeniach psychicznych.

Czy w czasie sigmo-psychozy, gdy byłeś pod wpływem psychodelików zawsze zostało zniesione ich działanie na wzrok?
  • 59 / / 0
Z waszych postów wynika, że przeżywałem już sigmę kilkakrotnie. I nie musiałem do tego używać kosmicznych ilości dexa. Zaledwie 600 mg wystarczyło, a w mieszance z mj nawet i mniejsze ok 300mg. Przyjmowanie leku standardowo wg faq 2 t na 2 min., a nawet dłużej, w sumie około godziny na 40 tab. Ostatnio podczas ładowania fazy grałem w mass effect i może to było impulsem. Niesamowite są te stany, kiedy wydaje się, że myślę na wyższym poziomie i do tego całkowita zmiana osobowości, spotkania z szamanami (może duchami), wizualizacje toków myślowych.
"Bądźmy dla siebie dobrzy, a świat będzie lepszy"
  • 625 / 28 / 0
ja miałem utrate efektów fraktalno-kolorowych, ale za to pojawiły się halucynacje typu rozbite przedmioty laczyly sie spowrotem w calosc albo pojawialy sie jakies nowe ktorych wcale nie bylo
Kiedyś znów wszyscy spotkamy się razem, czas straci wtedy znaczenie, gdy z hukiem otworzą się bramy Valhalli nic nigdy już nas nie rozdzieli.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Marihuana tematem w Sejmie. Przyszło kluczowe pismo z rządu

Przed wyborami w 2023 r., a nawet już po nich, politycy z obozu rządzącego wyjątkowo liberalnie wypowiadali się na temat marihuany. Powstał nawet Parlamentarny Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany z głośnymi nazwiskami w składzie. Coś się jednak zmieniło. Jak informuje "Rzeczpospolita", jednoznaczne stanowisko rządu zaskoczyło wielu polityków: nie ma mowy o żadnej liberalizacji. Argumentem mają być m.in. doświadczenia innych krajów.

Palenie marihuany może drastycznie zwiększać ryzyko astmy. Pojawiły się nowe dowody

Legalna dostępność marihuany to kwestia, o którą w naszym kraju stale się spieramy. Ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Ostatnio pojawił się jednak nowy argument: okazuje się, że palenie marihuany może drastycznie zwiększać szansę zachorowania na astmę. Dlaczego tak się dzieje?

Przepisy miały ukrócić rekreacyjne stosowanie medycznych konopi. W sieci można je obejść

Jest drożej, niż przed wejściem w życie przepisów ograniczających nadużycia przy kupowaniu medycznej marihuany, ale wystawianie recept online, bez wizyty u lekarza wciąż jest możliwe. W sieci załatwienie "trawki" na "legalu" trwa kilka minut.