Heterocykliczne substancje modulujące potencjał neurotransmisji GABA, będące pochodnymi dwuazepiny – np. diazepam, czy klonazepam.
Więcej informacji: Benzodiazepiny w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 56 / 13 / 0
Ja słyszałem od kobiety- obecnie na emeryturze, która całe życie pracowała w jednej z firm farmaceutycznych w jednym z największych miast w Polsce.
Z jej relacji wynika, że powinno się kupować jedynie oryginalne leki, które pierwsze miały patent na dany lek.
Popytam jeszcze dokładnie dlaczego, ale chodzi przede wszystkim o dodane wypełniacze. I nie, że pracowała w firmie produkującej oryginalne leki bo nie, ale przez tyle lat pracy i opinii osób związanych z farmacją i służbą zdrowia czytała różne naukowe artykuły i opinie, które dowodziły z badań nad lekami, że generyki nigdy nie będą równać się oryginałom.
Zawsze powtarza wszystkim, w tym moim rodzicom, żeby kupować tylko oryginały, w żadnym wypadku nie generyki.
I podam taki prosty przykład dotyczący leków z oksykodonem.
Na mnie Oxycontin działa najlepiej. Oxydolor już- przynajmniej na mnie działa jakieś 25% słabiej- i nie mówię tu o przerabianiu do IV. Natomiast Accordeon to w ogóle działa o około połowę słabiej.
Zapewne wiele osób może to potwierdzić, zresztą o Accordeonie jako najgorszym preparacie z oksykodonem pisało na forum bardzo dużo osób i większość po kupieniu go raz więcej powiedziała, że absolutnie go więcej nie kupi.
Tak, że owszem, istnieją na pewno generyki działające identycznie lub niemal identycznie jak oryginalne leki jednak dużo ludzi- przynajmniej w przypadku pewnych leków woli kupić oryginalny lek zamiast generyku.
Czekam na wasze opinie i przykłady leków, które czujecie tak samo- nieważne czy to oryginał czy generyk a które czujecie wyraźnie inaczej i/lub słabiej w przypadku generyku.
  • 995 / 305 / 5
To trochę tak jakby odkryć, że mercedes jest lepszy od opla, więc powinno się kupować tylko i wyłącznie mercedesy.
Generyki są produkowana jak najmniejszymi nakładami, ledwo spełniają ustawowe wymagania a i to nie zawsze (ich produkcja jest na tyle tania, że nikomu nie szkoda jak co któraś partia nie zostanie dopuszczona). Czasami różnice są większe, czasami mniejsze. Moim zdaniem, zazwyczaj generyki w zupełności spełniają swoje zadanie. Aczkolwiek oczywiście, xanax zaczyna działać parę minut szybciej niż generyki, są to bardzo drogie minuty ale jako kogoś stać, kto bogatemu zabroni.
Mi dla przykładu Welbox (bupropion - generyk) szkodził na jelita, ale już inny generyk, tańszy od welboxu, nie szkodził.
I to jest moja prawda i moja relacja zdania z rzeczywistością, której nikt mi nie odbierze. I wierzę w słońce, bo ono zawsze jest i nikt mi go nie odbierze. "Żona kocha, warto żyć!"
"Do mniejszych dawek trzeba dorosnąć"
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Maroko stawia na legalne konopie. Ulga dla tysięcy farmerów

Największy na świecie producent konopi indyjskich stawia na legalizację upraw. Po dekadach działania w cieniu, rolnicy z regionu Rif mogą wreszcie pracować bez obaw o aresztowanie. Legalizacja przynosi nowe możliwości, ale też wyzwania — nielegalny rynek wciąż ma się dobrze, a rolnicy narzekają na problemy z wypłatami za plony.

Kanada zebrała ponad 5,4 miliarda dolarów z podatków od sprzedaży legalnej marihuany

Od momentu legalizacji marihuany minęło siedem lat. Kanada podsumowuje zyski. Kwoty robią wrażenie, ale szczegółowe dane pokazują, że nie wszystko poszło zgodnie z planem. Rząd federalny zarobił mniej, niż zakładał. Z kolei wydatki na edukację okazały się znacznie niższe od obiecanych.

Elitarna funkcjonariuszka wpadła po klubowej nocy. Ale to wyrok zaskoczył najbardziej

Dorota K., szerzej znana jako "Doris", była sierżantem w jednym z najbardziej tajnych wydziałów Komendy Stołecznej Policji. Dziś nie łapie już przestępców, teraz bije się w klatkach freak fightowych. Ale to nie sportowy zwrot w jej karierze wywołuje dziś największe emocje, tylko jej sądowa historia. Za posiadanie narkotyków spotkała ją tylko grzywna.