Więcej informacji: Pregabalina w Narkopedii [H]yperreala
Rozmawiałem ostatnio z psychiatrą na temat tego, że w końcu bym chciał z tego zejść (będąc z nim również szczery co do moich wyskoków przygodowych).
Otóż mój lekarz nie widzi z zejściem do zera z pregi najmniejszego problemu (porównując choćby z alprą czy buprą), zaczniemy gdy tylko będę gotowy/będę chciał.
Kluczem jego metody jest czas (mówił że szybsza redukcja daje często większe uboki i więcej ludzi rezygnuje z schodzenia i odpada zostając w nałogu). Schodzi się o 150 mg miesięcznie. Jak się dojedzie do momentu, że bierze się już 450 - 300 mg/dzień, to schodzimy o 75mg co 2 tygodnie (w przypadku złego samopoczucia przeciągamy na miesiąc, byle nie wchodzić wyżej). Po dojściu do dawki 200 - 150 mg schodzi się o dalsze 50 mg przez miesiąc. A gdy dojdzie się do dawki 100 mg/dzień zaleca co 2 tygodnie zmniejszać dawkę co 25mg aż do wyzerowania. Schodzenie trwa długo, ale jest prawie bezbolesne. Redukował tak ludziom, którzy zaczynali od 8g!/dobę. Dodatkowo w zależności od samopoczucia i odpowiedzi pacjenta zdarza się, że jeżeli pacjent gorzej znosi końcowy etap redukcji, to kilka tygodni przed ostatecznym wyzerowaniem lekarz włącza jakieś SSRI lub SNRI + ewentualnie coś na sen (w 90% to tritico albo kweta). Podaję, może komuś się przyda i starczy mu czasu, dyscypliny i samokontroli na wyzerowanie się.
02 kwietnia 2025kojot17 pisze: Mam 2 tygodnie na zejście z pregabaliny. Czy zarzucenie co jakieś 3 dni zolpidemu żeby cokolwiek się wyspać ma jakikolwiek sens i nie zakłóci procesu? Pamiętam że kilka lat temu przy schodzeniu z dawek lęki to był pikuś, najgorzej męczyła bezsenność. Na resztę jestem przygotowany, zaopatrzyłem się konkretnie na ten czas. Dzięki i powodzenia wszystkim w trzeźwieniu.
Dawki lecznicze u mnie, czyli takie minimum dziennie to 2 x 150 mg. Przy schodzeniu z kody po 6 letnim ciągu sam podbijałem je na okres tygodnia do 600 - 900 mg. Natomiast ponieważ jestem lekomanem dochodziłem rekreacyjnie dawkami do takich, w których przekraczałem ponad 2 g na dobę (nigdy na raz ale sumarycznie). Kiedyś myślałem, że jak czytałem o użytkownikach co przekraczają 1g to jakiś kosmos, ale gdy wpadły mi w ręce kapsułki po 300 mg, przekroczenie takich dawek okazało się banalnie łatwe. ot 4 sztuki na "śniadanie" to już 1,2 g. Do rzeczy:
1. Zauważyłem, że od jakiegoś czasu peraga ma "złą prasę", że ogłupia, że pamięć na predze jest na poziomie muchy owocówki używając metafory itd. Tak jest uzależniająca fizycznie, tak jest zespół odstawienny występuje, tak wysokie dawki są toksyczne (u siebie zauważyłem zwłaszcza na nerki, bo przy dużych dawkach mam problemy z oddawaniem moczu). Natomiast nie zauważyłem lagów w pamięci ani problemów z komunikacją czy wymyślaniem kreatywnych rozwiązań. Nie zauważyli tego ani domownicy, ani pracodawcy a mam ocenę pracowniczą jakości pracy regularnie co 6 - 7 miesięcy. Pewnie jakiś wpływ na pamięć krótkotrwałą jest, typu gdzie zostawiłem klucze itd. Ale miałem tak od zawsze.
2. Tolerancja i jej zmniejszanie; po cugu gdzie tygodnie były dawki minimum 600 mg a tych ponad gramowych w zasadzie odczuwanie było jak na początku tych 300, po 11 dniach na 0 tolerancja spadła w zasadzie do 0, bo 450 mg tak mnie porobiło, że musiałem się w pewnym momencie iść się położyć spać.
3. Odstawienie. Magik rozpisał mi bardzo powolne schodzenie, jak na zerowanie się zdecyduję (tak powolne, że nie wiem czy miałbym tyle samodyscypliny zwłaszcza, że w moim przypadku zeruję się bardzo szybko. Z dawek gram plus następny dzień 600 mg, następny 300, następny 150 i potem już 0. Po upływie 48h pawia się na 3 - 4 dni problem ze snem. Nigdy nie miałem na odstawce lęków, albo przynajmniej tak dokuczliwych, jak na odstawce cugu benzo/alprze/bromie/klonie. Dla mnie odstawka benzo jest DUŻO bardziej dokuczliwsza, niż odstawka pregi. Na bezsenność po predze działa wszystko, co mam na bezsenność w zanadrzu, a jest to:
- Agomelatyna Egis 25 mg obligatoryjnie w tle + testowane:
- trazodon/tritico CR 150mg
- kwetiapina
- Esogno 1 do 3 mg/noc (to jakaś hybryda zolpidemu. Jak się sprawdza stricte zolpidem w tym wypadku się nie wypowiem, bo Nasen miałem zapisany raz i zwyczajnie go przećpałem, acz faza była nie w moim stylu i już do stricte zolpidemu nie wrócę nigdy).
Więc może duże znaczenie przy odstawce mają tu uwarunkowania osobnicze, próg bólu fizycznego/psychicznego itd., acz radzę może rozważyć/spróbować szybką redukcję i zamulenie się czymś na sen niż i przemęczenie się te kilka/kilkanaście dni niż rozciągać to w czasie i i tak się męczyć finalnie. Z ciekawostek u mnie na odstawce pregi na noc/sen benzodiazepiny w dawce nie przekraczającej maksymalnej dawki z ulotki nie sprawdzają się w ogóle. (Większych dawek w tymkonkretnym zastosowaniu nie testowałem, bo moje wyskoki benzo i wysoka podczas tych wyskoków tolerancja to inna para kaloszy).
![[mem]](https://hyperreal.top/wtf/memy/2/270d13dd-cff2-48ad-b102-da8852b4873d/zanax.jpg?X-Amz-Algorithm=AWS4-HMAC-SHA256&X-Amz-Credential=nxyCWzIV8fJz5t5dUSIx%2F20250509%2FNOTEU%2Fs3%2Faws4_request&X-Amz-Date=20250509T170102Z&X-Amz-Expires=3600&X-Amz-SignedHeaders=host&X-Amz-Signature=dc6fb280b2f9a13c22e6c29e3b8ba231af67457191992882aebab6477bed7741)
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/cannaheart.jpg)
Marihuana zwiększa ryzyko rozwoju chorób serca
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/mmnaswiecie.png)
Mówili: "Narkotyków to ja nie chcę". Dopóki ból stawał się nie do zniesienia
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/nowenarkogis.jpg)
Coraz więcej Polaków przedawkowuje nowe narkotyki. Raport GIS
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/5514.jpg)
Czy psychodeliki mogą uczynić Cię bardziej moralnym człowiekiem? [Nowe badania 2025]
Czy możliwe jest, że po zażyciu psychodelików stajesz się bardziej empatyczny, troszczysz się o innych ludzi, zwierzęta czy nawet środowisko naturalne? Najnowsze badania opublikowane w Journal of Psychoactive Drugs sugerują, że tak – osoby, które doświadczyły głębokich przeżyć psychodelicznych, wykazują wyższy poziom moralnej ekspansywności, czyli gotowości do rozszerzenia współczucia i troski na coraz szersze kręgi istnienia. Co ciekawe, wzrost ten jest szczególnie silny u osób, które podczas „tripu” przeżyły rozpad ego lub intensywne doświadczenia mistyczne.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/medmjaustralia.jpg)
Medyczna marihuana długoterminowo poprawia jakość życia pacjentów
Australijscy medycy mówią, że pacjenci, którym przepisano medyczną marihuanę, mogli liczyć na poprawę ogólnej jakości życia związanej ze zdrowiem, a także zmniejszenie zmęczenia i zaburzeń snu przez okres jednego roku. Lęk, depresja, bezsenność i ból również ulegały osłabieniu.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/168-123636.jpg)
„Co potrzeba?” - zapytał 16-latek policjantów, których następnie próbował przekupić
„Co potrzeba?” - takimi słowami zwrócił się 16-latek do policjantów ze stołecznego Wydziału Wywiadowczo-Patrolowego. Wtedy jeszcze nie wiedział, że mówi do nieumundurowanych policjantów. Okazało się, że miał przy sobie kilka porcji narkotyków.