CBD

Substancje pochodzenia roślinnego, w tym półsyntetyczne. Np. CBD, HHC.
Czy CBD na Ciebie dziala?
1.Tak
204
29%
2.Cos działa
140
20%
3.Działa w dużej ilości
56
8%
4.Trochę działa
111
16%
5.Nie wiem sam.
101
14%
6.Działa w miksach.
35
5%
7.Nie nic .
64
9%

Liczba głosów: 711

ODPOWIEDZ
  • 159 / 30 / 0
Marihuany wprawdzie nie palę, ale mam pytanie, które mnie ciekawi od jakiegoś czasu, może ktoś będzie znał odpowiedź. Otóż jak wiadomo THC jest agonistą receptorów kannabinoidowych (aktywuje je), a CBD jest antagonistą tych samych receptorów (blokuje je). I pytanie: czy jeśli ktoś tak się napalił, że ma po prostu za mocno, to pomoże mu palenie zioła zawierającego samo CBD w zwalczeniu bomby? No ewentualnie zamiast zioła z CBD może być ten liquid z CBD do e-papierosów.
  • 21 / 9 / 0
05 maja 2019yikokode pisze:
Marihuany wprawdzie nie palę, ale mam pytanie, które mnie ciekawi od jakiegoś czasu, może ktoś będzie znał odpowiedź. Otóż jak wiadomo THC jest agonistą receptorów kannabinoidowych (aktywuje je), a CBD jest antagonistą tych samych receptorów (blokuje je). I pytanie: czy jeśli ktoś tak się napalił, że ma po prostu za mocno, to pomoże mu palenie zioła zawierającego samo CBD w zwalczeniu bomby? No ewentualnie zamiast zioła z CBD może być ten liquid z CBD do e-papierosów.
Tak, pomoże. Zmieni odczuwanie stanu na bardziej fizyczny i powinien znieść paranoje, aczkolwiek nie będzie "słabiej", tylko inaczej niż po samym THC.
  • 21 / 9 / 0
Zakupiłem kilkanaście różnych odmian konopii CBD z OLX i... jest dramat. Większość ma smak siana, brak zapachu i nie działa (CBD >5%). Na razie tylko jedna z odmian, z ok 7% CBD dała przyjemne rozluźnienie ciała i ciężkie powieki po dwóch nabiciach VapCapa.

Podobnie czułem się tylko po odmianie z 10% CBD więc to na pewno kwestia stężenia tej konkretnej substancji, a możliwe że za CBD idą tez inne kanabinoidy i terpeny. Pieniądze wyrzucone w błoto, teraz czaję się na allegro na odmianę z 12% włoskiej firmy.

Te 5% odmiany mają sens tylko wtedy gdy zrobi się z nich olej albo nalewkę. Ktoś wyliczał, że można za 200 zł mieć koncentrat z ok 12g CBD - u mnie relaks zaczyna się od ok 50mg, więc to całkiem niezły wynik. Próbował ktoś? Jaka jest różnica między zażywaniem pod język a waporyzacją poza czasem ładowania? Czy do tego procesu trzeba usuwać pestki itp? Obawiam się, że z tych 500 gramów zostanie może 50 g kwiatostanu i tylko on tak naprawdę zawiera to CBD.
  • 1864 / 700 / 0
@ktostamcostam Daj na priv te ogłoszenia z których brałeś susz Cbd z olx. Jeśli relaks zaczyna się od 50mg to tego 7% suszu musisz vapnąć ok 0,7g.
"Na nic mi terapia,
mam zatrute złem DNA,
genetyczny krwi sabotaż,
samozwańczy świr..."
  • 398 / 28 / 0
05 maja 2019LOBO87 pisze:
@GOD Na olx masz susz 0,5kg 160zł. W sumie jak patrzę na działanie tego Cannalatora to wystarczy mieć taką szklaną tubę z dziurką, do niej susz i spiyrt to co ścieknie do kąpieli wodnej, by odparować alkohol i na to samo wyjdzie...
tu jest filmik porownawczy metody "darmowej" bez użycia Cannalatora i z użyciem: https://www.youtube.com/watch?v=3IsdqZmv4bQ
więc chyba faktycznie wystarczy kupić trochę suszu, spirytu/wódki, po przepłukaniu i odsitkowaniu odparować (jaka najlepsza metoda na odparowanie domowym sposobem? kto ma pomysły?) i gotowe. Wtedy to faktycznie będzie opłacalne ;)

p.s.
w tym filmiku od tego momentu https://youtu.be/PUYfnx6mFiE?t=217 mówią o pojawiających się bąbelkach w trakcie odparowywania...pojawią się przy standardowym odparowywaniu np w pojemniku zanużonym w gorącej wodzie? czy też dopiero przy jak ja to nazywam smażeniu tzn. bezpośrednio w garnuszku na ogniu? Tzn. ważna jest wysokość temperatury odparowywania? dlatego niech mi ktoś powie jak najlepiej to zrobić?
  • 1037 / 245 / 0
@ktostamcostam
Tylko kwiatostany zawierają CBD a konkretnie to żywica która jest trichomem na powierzchni kwiatów
  • 1864 / 700 / 0
06 maja 2019Migomat pisze:
Nie prawda.
CBD, formalnie znany jako kannabidiol, jest istotnym, naturalnie występującym kannabinoidem znajdującym się w kwiatach, liściach i łodygach konopi.

@GODAlkohol odparowuje w 80C, więc przy użyciu spirytu, bąbelki świadczą o tym, że to resztka wody już odparowuje, tak na chłopski rozum :korposzczur: . Wystarczy kąpiel wodna nie potrzeba temp wyższej niż 100C do odparowania spirytu. Zresztą Cannalator też max 100C daje. Im wyższa temp, tym więcej składników tracimy.
"Na nic mi terapia,
mam zatrute złem DNA,
genetyczny krwi sabotaż,
samozwańczy świr..."
  • 398 / 28 / 0
@LOBO87 Aha, okey. Czyli podgrzewacz do butelek dla dzieci wystarczy od 80stopni w góre lub woda z gazem ;) (p.s. ktoś zna wymiary tych probowek jak z cannalatora? i czy są takie w sprzedaży z otworami na dole?;))
  • 1864 / 700 / 0
@GODWedług mnie wystarczy, chodzi przecież o odparowanie rozpuszczalnika, tu spirytus więc 100°C w zupełności starczy, by odparować rozpuszczalnik, a to co zostanie to czysty ekstrakt. I bez tej tuby można coś wymyślić, słoik, susz, pończocha jako filtr i heja %-D Ja bym to zrobił tak: susz w moździerzu rozdrobnił, do słoika, zalać spirytem aby cały susz zakryło, zamknąć słoik na 24h co jakiś czas mieszając. Po 24h przelać przez pończochę do innego naczynia, susz w tej rajtuzie dokładnie wycisnąć, to co wyszło odparować i gotowe. Podgrzewacz do butelek będzie bardziej bezpieczny, bo odparowywanie na kuchence gazowej spirytu, to chyba słaby pomysł, chyba że pod okapem :patrzy:
"Na nic mi terapia,
mam zatrute złem DNA,
genetyczny krwi sabotaż,
samozwańczy świr..."
  • 398 / 28 / 0
@@LOBO87 apropo temperatury parowania spirytu to chyba jest każda jak chyba większości rozpuszczalników tego typu, same w sobie parują jak benzyna jak się nie mylę ;) (ok 80stopnii to temperatura wrzenia) więc pewnie im wyższa tym poprostu będzie szybciej odparowane.
ODPOWIEDZ
Newsy
USA: Donald Trump usunie marihuanę z listy najcięższych narkotyków?

Stało się to, o czym spekulowano od miesięcy. Donald Trump, mimo oporu konserwatywnego skrzydła własnej partii, ma sfinalizować proces reklasyfikacji marihuany. Konopie mają trafić z surowego Wykazu I (gdzie są traktowane na równi z heroiną) do łagodniejszego Wykazu III substancji kontrolowanych.

Koniec hurraoptymizmu? Brakuje dowodów na skuteczność medycznej marihuany przy większości schorzeń

Złe wieści dla osób, które widzą w medycznej marihuanie remedium na całe zło świata – nawet na nowotwory. Analiza 2500 badań wykazała, że jej skuteczność można potwierdzić zaledwie w ułamku schorzeń, na które jest stosowana. Czy kannabinoidy czeka podobna przyszłość co opioidy?

Premie za alkohol w Biedronce. Związki zawodowe są oburzone

Związki zawodowe alarmują w sprawie nowego programu motywacyjnego w sieci Biedronka. Jak wynika z wewnętrznego dokumentu, pracownicy najlepszych sklepów mają otrzymać premie finansowe za najwyższe wyniki w sprzedaży alkoholu. Sprawa — zdaniem związkowców — budzi poważne wątpliwości prawne i etyczne, dlatego zamierzają oni podjąc poważne kroki.