Wszystko, co dotyczy hodowli/uprawy grzybów psylocybinowych.
ODPOWIEDZ
  • 23 / / 0
ta tylko mordziu mi chodzi o gk full auto z tym filtrem co jest na bagu i z ta gumka co jest spieta na dole
  • 17 / 1 / 0
04 kwietnia 2025cinqowski pisze:
siemka po zbiorze z growkita full auto(u mnie golden teacher) co zrobic z bagiem zeby przygotowac na 2 rzut? mam spryskac scianki i zamknac klamerkami u gory i poczekac do pierwszych pinow nie otwierajac wcale baga potem wachlowac bedzie git takie cos?
Polecam kanal mycophilia na youtubie, według niego wystarczy pryskać wodą i jeśli wszystko się wchłonie to pryskać dalej az będzie widać że ta ziemia już więcej nie wchłonie D: U mnie wystarczylo lekkie spryskanie bo wilgoć i tak już była duża. Motywacja do hodowli totalnie mi spadła po nieudanym tripie więc olałam torebkę i mało wietrzyłam i poświęcałam jej minimum uwagi a grzybki i tak wyrosły już na drugi tydzień po zbiorze i to o wiele większe niż za pierwszym razem
  • 23 / / 0
a co zrobic z tymi ktore wyrosly pod ta gumka moge normalnie wygrzebac je w rekawiczce lateksowej? slabiutki ten gk full auto tu na zdj jest 18dzien i z gory wyszlo 6 a po bokach z 20 ich jest imo lepiej kupic zwyklego gk kiedys jak mialem to 1 flush caly byl obrosniety a tu nie wiem czy bedzie drugi nawet [ external image ]
  • 506 / 109 / 0
@cinqowski

Tobie tam chyba zasypało kita zarodnikami, co? Jeśli o chodzi o te kity full auto, to po zamówieniu stawiam sobie na szafce, z dala od okna, ale normalnie w jasnym miejscu, odpalam też matę grzewczą (taką za 4 dychy z allegro), nie na full oczywiście, ale żeby dawała wyraźne ciepło, growkit stoi na dwóch długopisach, żeby nie dotykał bezpośrednio maty, na pewno boostuje mi to wzrost, pierwsze piny zawsze się pojawiają ~10 dnia, w dzień zbiorów zakładam maseczkę, dezynfekuję ręce i wyciągam grzybnię z torby na wyparzony talerz, tak żeby zebrać sobie wszystkie grzyby, również te rosnące z boków, najmniejsze zostawiam żeby sobie dalej rosły, grzybnię spryskuję wodą z dodatkiem nawozu i z powrotem do torby, nigdy żadnego dodatkowego pryskania, czy wachlowania, z ostatniego kita wyszło mi jakieś 7 zbiorów (ok. 80g suchych), a grzybnię na koniec zakopuję gdzieś w lesie, niech sobie wróci do naturalnego środowiska
  • 1 / / 0
Siema!
Mam pytanie. Dzisiaj mija 14 dzień jak growkit sobie leżakuje w worze. Trochę mnie niepokoi że zbytnio nic się nie dzieje. Ktoś oceni czy w ogóle grzybnia się rozrosła na ciastku?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 5 / 3 / 0
Witam. Chciałbym się dowiedzieć dokładnie o zbiory. Konkretne warunki otoczenia przy żniwach heh. Planuje zrobić tak: Zamykam okna . Stawiam kita na stole w kuchni . Dezynfekcja stołu, mycie rąk (do łokcia?) zakładam maskę na twarz . Zakładam rękawiczki lateksowe i dezynfekuje spirytusem . Otwieram kita i grzybnię ... mogę go wyciągnąć i położyć na sterylny stół (talerz?) ? Zbieram wszystkie. Potem myk i wkładam z powrotem do torby . Potem pyk pyk wodą ostudzoną po gotowaniu z nowego spryskiwacza (wyparzony?) . Zaklejam taśmą górę. Kit odstawiam na poprzednie miejsce . Siadam na tyłku włączam tv i chrupie sobie świeże grzybki dla relaksu . Dodam że ostatni kit (a robiłem podobnie) mi pleśnią podszedł. Gdzie błąd ? Na rękach coś miałem ? Że kuchnia ?
  • 2643 / 556 / 0
Jak na moje przesadzasz, o ile nie myłeś zębów ostatnio 5 lat temu to nie wiem na chÓj Ci ta maseczka.
19 lutego 2025london5 pisze:
Dobrze że tego topka już nie ma, wkurwiał mnie ten chujek.
  • 113 / 42 / 0
@OperatorB9 pleśń nie wzięła się znikąd, musiałeś mieć ją gdzieś w mieszkaniu.

Growkity są najbardziej narażone na pleśń w trakcie kolonizacji (gdy grzybnia jeszcze nie obejmuje całego podkładu i jest miejsce na "konkurencję") i właśnie w trakcie zbiorów, gdy ją uszkadzasz zbierając owocniki.

Pomysły masz dobre, zamknięte okna (brak przeciągu) i maseczka na buzi ograniczy ruch powietrza w otoczeniu i zmniejszy szansę na to, że do growkita wlecą jakieś niepożądane zarodniki. Jak chcesz go wyciągać w worka to pewnie wyrastają Ci grzyby gdzieś po bokach? Czy jest ich tak dużo, że warto dla nich ryzykować dotykanie growkita i dalsze uszkadzanie grzybni? Jeżeli tak, to staraj się ten "dotyk" ograniczyć jak najlepiej potrafisz (i oczywiście poczekaj, aż spirytus wyparuje z rękawiczek - może lepiej kupić na tą okazję rękawiczki już sterylne w aptece?).

Z pryskaniem od razu po zbiorach też może poczekaj te 24h? Mniejsza wilgotność to mniejsza szansa na wejście pleśni. Trzymanie tymczasowo w niższej temperaturze też może dać czas grzybni na "zaleczenie się" obniżając ryzyko rozwoju pleśni (mówię tu o temp. poniżej 19 stopni C, nie o lodówce).

Wiesz, w naturze cubensis rośnie na krowim gównie, a to raczej mało sterylne środowisko. Nie sugeruję, że przesadzasz z dezynfekcją, ale może wystarczy tą operację przeprowadzić w innym pomieszczeniu? Kuchnia i łazienka, ze względu na częstą wilgotność, są najgorsze na takie akcje. Jeżeli w mieszkaniu jest pleśń to najczęściej w tych dwóch pomieszczeniach.

W każdym razie, powodzenia i trzymam kciuki.
  • 5 / 3 / 0
Okey. Przystosowałem pokój dzienny do tej operacji . I zastosowałem się do wskazówek . Dzięki heh . Dwa dni ponad minęły i wszystko wygląda dobrze. A i zebrałem 414g. To chyba dobry wynik ? Teraz w planach mam kupić z dwa bagi z sterylna ziemią gotową już do zaszczepienia . Na allegro znalazłem niby to przypadkiem .Potem tylko nie zjebać samego szczepienia . Bo wystarczy tylko igłę wysterylizować i samo miejsce szczepienia w folii zakleić . Coraz bardziej ekonomiczne się robi . Tylko ile ml potrzeba na takiego growkita ?
  • 113 / 42 / 0
@OperatorB9 414g to bardzo dobry wynik! Gratulacje!

Jeżeli pytasz o to, ile potrzebujesz wstrzyknąć ml ze strzykawki z zarodnikami to... zależy to od wielkości substratu (objętości). Przy podjęciu decyzji możesz brać pod uwagę bardzo wiele czynników, ale jak nie startujesz w jakimś "konkursie hodowli grzybów" to 2ml-5ml na litr substratu. Często takie info jest w instrukcji strzykawki z zarodnikami.

Mam tylko nadzieję, że "bagi ze sterylną ziemią" to taki skrót myślowy i masz na myśli substrat (czyli podłoże do uprawy grzybów - np. sterylny ugotowany ryż), a nie ziemię ogrodową xD.
  • https://herbsman.pl - Moja strona o etnobotanice i konopiach.
ODPOWIEDZ
Newsy
Medyczna marihuana kolejnym krokiem rozwoju karaibskiej Dominiki?

Dominika to niewielka karaibska wyspa, często mylona ze względu na podobną nazwę z o innym, większym państwem – Republiką Dominikany. Niemniej jednak, w obszarze legislacji konopnej to właśnie Wspólnota Dominiki zdaje się wytyczać kierunek dla wielu okolicznych państw.

Stan opublikował raport o spożyciu marihuany. Niemal 15 proc. nowojorczyków zażywa ją regularnie

Tylko 14,7 proc. dorosłych nowojorczyków regularnie spożywa konopie indyjskie – zgodnie z najnowszym raportem stanowego Departamentu Zdrowia. Najwyższy odsetek korzystających z marihuany w dowolnej formie występuje u osób w wieku 21-24 lat. Z raportu wynika ponadto, że większą tendencję do zażywania konopi mają osoby, które jednocześnie nadużywają innych używek.

Wpadli w trakcie transakcji

Piaseczyńscy kryminalni zatrzymali narkotykowy duet. Mężczyźni wpadli w trakcie transakcji, która odbywała się na jednym z parkingów w Wólce Kosowskiej. Na posesji 49-letniego obywatela Ukrainy, policjanci znaleźli uprawę marihuany. Krzaki konopi indyjskiej zostały zabezpieczone. 44 i 49-latek usłyszeli zarzuty karne oraz zostali objęci policyjnymi dozorami.