Dział służący dyskusji nt. spraw, gdzie postawiony został zarzut z art. 62, 62b, lub 64 Ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii.
ODPOWIEDZ
  • 1736 / 18 / 0
hajuto pisze:
"Ale jak dostanie zawiasy powiedzmy 6miesiecy na 2 lata to po minimalnie po 5 latach a jak nie wysle pisma to po 7.
Moim zdaniem jest różnica w chuj. 3 lata to ejszcze takie że można przeczekać i się nie wkurwiać w razie czego."

Ej skąd takie brednie wyciągasz? Wyrok w zawieszeniu ulega zatarciu samoistnie (z mocy prawa) pól roku po zakończeniu okresu próby. Czyli w przypadku, który podałeś- po 2,5 roku od momentu uprawomocnienia.
hmmmm

Zawsze myślałem, że po 5 latach od zakończenia wyroku.

Czyli co jak będę skazany na grzywnę to po 5 latach będę miał papiery że niekarany.
A jak dostanę zawiasy na 2 lata to po 2.5 roku nie będę miał nasrane w papierach?
Ostatnio zmieniony 11 marca 2008 przez Mr.LaTacha, łącznie zmieniany 1 raz.
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 7 / / 0
Nieprzeczytany post autor: maczes »
Mr.LaTacha pisze:
Zawsze myślałem, że po 5 latach od zakończenia wyroku.
indyk tez myslal.
przestan siac dezinformacje.
Gandziafaraj pisze:
Blant z około 0,5g MJ, nie karany, Ile można się spodziwać?
jesli beda uparci, mozesz sprobowac sie "leczyc" (za http://ks.sejm.gov.pl/proc4/ustawy/4024_u.htm)

Art. 72.

1. Jeżeli osoba uzależniona lub używająca substancje psychoaktywne szkodliwie,
której zarzucono popełnienie przestępstwa zagrożonego karą nieprzekraczającą
5 lat pozbawienia wolności, podda się leczeniu i rehabilitacji lub udziałowi
w programie profilaktyczno-leczniczym prowadzonym przez zakład opieki
zdrowotnej lub inny podmiot działający w ochronie zdrowia, prokurator może
zawiesić postępowanie do czasu zakończenia leczenia.
2. Po podjęciu postępowania prokurator, uwzględniając wyniki leczenia
postanawia o dalszym prowadzeniu postępowania albo występuje do sądu z
wnioskiem o warunkowe umorzenie postępowania.
3. Na postanowienie o dalszym prowadzeniu postępowania podejrzanemu przysługuje
zażalenie.
4. W wypadku wskazanym w ust. 2 warunkowe umorzenie można zastosować do sprawcy
przestępstwa zagrożonego karą nieprzekraczającą 5 lat pozbawienia wolności.

Art. 73.

Przepis art. 72 stosuje się odpowiednio w postępowaniu sądowym do chwili
zamknięcia przewodu sądowego.
Uwaga! Użytkownik maczes jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3523 / 54 / 0
maczes pisze:

Art. 72.

1. Jeżeli osoba uzależniona lub używająca substancje psychoaktywne szkodliwie,
której zarzucono popełnienie przestępstwa zagrożonego karą nieprzekraczającą
5 lat pozbawienia wolności, podda się leczeniu i rehabilitacji lub udziałowi
w programie profilaktyczno-leczniczym prowadzonym przez zakład opieki
zdrowotnej lub inny podmiot działający w ochronie zdrowia, prokurator możezawiesić postępowanie do czasu zakończenia leczenia.

jeśli się uprze to ni chuja
Mr.LaTacha pisze:
Czyli co jak będę skazany na grzywnę to po 5 latach będę miał papiery że niekarany.
A jak dostanę zawiasy na 2 lata to po 2.5 roku nie będę miał nasrane w papierach?
jakoś tak, najdłużej trwa zatarcie po dożywociu. Jakieś 10 lat.
Ostatnio zmieniony 11 marca 2008 przez WildMonkey, łącznie zmieniany 3 razy.
GG 11510053
Piszcie kiedykolwiek

Wszystko co napisałem na tym forum to prawda; opisywane sytuacje miały miejsce..
  • 1736 / 18 / 0
hajuto pisze:
Ej skąd takie brednie wyciągasz? Wyrok w zawieszeniu ulega zatarciu samoistnie (z mocy prawa) pól roku po zakończeniu okresu próby. Czyli w przypadku, który podałeś- po 2,5 roku od momentu uprawomocnienia.
§ 4. W razie skazania na grzywnę albo karę ograniczenia wolności, zatarcie skazania
następuje z mocy prawa z upływem 5 lat od wykonania lub darowania kary
albo od przedawnienia jej wykonania; na wniosek skazanego sąd może zarządzić
zatarcie skazania już po upływie 3 lat.

Hajuto możesz teraz odpowiedzieć jak to z tym jest. Ja szukałem i znalazłem tylko to co wkleiłem wyżej co potwierdza tylko to co mówiłem. Nie jestem prawnikiem więc nie mam obcykanych przepisów i mogę się mylić.
W razie czego proszę o sprostowanie tego co mówię w miarę konstruktywne i czymś poparte.
WildMonkey pisze:
jakoś tak, najdłużej trwa zatarcie po dożywociu. Jakieś 10 lat.
§ 1. W razie skazania na karę pozbawienia wolności wymienioną w art. 32 pkt 3 (punkt 3 mówi i dożywociu)
lub karę 25 lat pozbawienia wolności, zatarcie skazania następuje z mocy prawa
z upływem 10 lat od wykonania lub darowania kary albo od przedawnienia
jej wykonania.

Art. 106a.
Nie podlega zatarciu skazanie na karę pozbawienia wolności bez warunkowego zawieszenia
jej wykonania za przestępstwo przeciwko wolności seksualnej i obyczajności,
jeżeli pokrzywdzony był małoletnim poniżej lat 15.
Wolności seksualnej? Czyli jak będę prześladował homosiów to nie ulegnie zatarciu?
Ostatnio zmieniony 11 marca 2008 przez Mr.LaTacha, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 164 / 1 / 0
nawet temat sie zgadza to nie będzie offtopu...

§ 4. W razie skazania na grzywnę albo karę ograniczenia wolności, zatarcie skazania
następuje z mocy prawa z upływem 5 lat od wykonania lub darowania kary
albo od przedawnienia jej wykonania; na wniosek skazanego sąd może zarządzić
zatarcie skazania już po upływie 3 lat.
ale kara ograniczonego pozbawienia wolności to są popularne "godziny". Grzywna to grzywna. A zawiasy to kara pozbawienia wolności w zawieszeniu na okres próby ileś tam.
Art. 76. § 1. Skazanie ulega zatarciu z mocy prawa z upływem 6 miesięcy od zakończenia okresu próby.
§ 2. Jeżeli wobec skazanego orzeczono grzywnę lub środek karny, zatarcie skazania nie może nastąpić przed ich wykonaniem, darowaniem albo przedawnieniem ich wykonania; nie dotyczy to środka karnego wymienionego w art. 39 pkt 5.

sprawa jest prosta. Po odsiadce czekasz 5 lat , no chyba że pedofilia itd. Zawiasy pół roku po zakończeniu, grzywna - automatycznie po 5 latach , po trzech można się ubiegać o zatarcie pisząc podanie - z reguły jak masz w miare opinie to się przychylają. W przypadku godzinek to samo co z grzywną czyli 5 a po 3 można pisać pismo.
Pismo (wniosek) kosztuje 40zł albo jakoś tak.

Sami wybierzcie co najlepsze z tego. Ja mając 17-naście lat odwołałem się z zawiasów i dali mi godziny - i dziś tego żałuje bo dopiero niedawno skończyłem je odrabiać- 4 lata , jak się zaraz dowiecie nie skończyło się to wesoło... Tymbardziej że tak jak pisał wildmonkey - rzadko odwieszają zawiasy.
Najlepsze jest to że godzinki możesz wykupić , troche to drogo wychodzi - mi babka za 100 godzin co mi zostało do odrobienia krzyknęła coś koło czterech tysięcy. Więc niewierzcie kolegą jak wam powiedzą że 5 zł godzina.

Nie pamiętam jak to się liczy ale coś jest tam z stawkami dziennymi, jak komuś bardzo zależy to moge znaleśc albo lepiej sami sobie znajdźcie.

To jest właśnie polskie prawo- dostaniesz zawiasy - odwołujesz się do godzin , z godzin (bezproblemowo) przechodzisz w grzywne i masz to czego nie chciał dać ci miłościwy sędzia ...
Niewiem tylko czy każdemu tak zmienią z zawiasów na godzinki , ale u mnie to było na luzie ,
wniosek o odwołanie plus koszty ponownej rozprawy - 400zł lekko, ale coś za coś.

a to czy godziny są lepsze od zawiasów oceńcie sami - ja juz wiem że jak dla mnie nie.

troche się spisałem , ale to mój ostatni post na tym forum na najbliższe pół roku może mniej. (Nie za dragi ale to długa historia i nie na forum).

pozdrawiam wszystkich wariatów

HWDP
A gdy już byłem duży postanowiłem mury burzyć
Zmienić prawo aby móc sobie zakurzyć
Do walki z wiatrakami ruszyć- tak możesz mówić
Ale miałem granat w ręku i odwagę by go rzucić...
  • 1736 / 18 / 0
dzięki Wujek za wyjasnienia.

Normalnie chyba Twój post wydziele gdzieś do ART62 ;) Trzeba będzie stworzyć taki wątek żeby ludzie wybrali najkorzystniejsza dla siebie opcję.
Jeszcze troche pogadam z moim prywatnym przyszłym prawnikiem ;) żeby nie było błędów
  • 164 / 1 / 0
http://talk.hyperreal.info/viewtopic.php?t=17985
.

czwarty post od końca. Powicinaj co na temat i stwórz może jakiś wątek - mnie się już nie przyda ale komuś może to troche odświeżyć myślenie.
  • 803 / 7 / 0
Za tramwaj Cie dojechali?
  • 164 / 1 / 0
przypomniałeś mi jeszcze o tym pojebanym tramwaju :) ale jak narazie to chyba tylko za to uniknełem kary.

Tematyka podobna ale na kimś na kim nie powinno się takich rzeczy robić.

dobra ja spadam bo jutro mam jeszcze od huja spraw do załatwienia (dzięki forum wiem o też o znaczkach bo instrukcje ziomków tego nie zawierały. :P)

jeszcze raz wielkie pozdro dla Was.
  • 803 / 7 / 0
WujekDobraRada pisze:
sprawa jest prosta. Po odsiadce czekasz 5 lat , no chyba że pedofilia itd. Zawiasy pół roku po zakończeniu, grzywna - automatycznie po 5 latach , po trzech można się ubiegać o zatarcie pisząc podanie - z reguły jak masz w miare opinie to się przychylają. W przypadku godzinek to samo co z grzywną czyli 5 a po 3 można pisać pismo.
Pismo (wniosek) kosztuje 40zł albo jakoś tak.
edit:
Zawiasy na pewno po pół roku nie ulegają degradacji w aktach.
- na 99% 5 lat na wniosek, 10lat automatycznie.

btw.
Ostatnio w sądzie nie wykupywałem znaczków tylko dostałem druk przelewu na konto. Rozwój...
Ostatnio zmieniony 11 marca 2008 przez yam'teoretyk, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Alkohol ma zniknąć z pola widzenia? Jest petycja do resortu zdrowia

Polska Organizacja Przemysłu i Handlu Naftowego (POPiHN) złożyła w Ministerstwie Zdrowia petycję, w której proponuje wprowadzenie jednolitych zasad tzw. sprzedaży bezwitrynowej alkoholu. To rozwiązanie nie polega na zakazie sprzedaży ani na ograniczaniu konkretnych kanałów dystrybucji. Chodzi o to, by alkohol nie był eksponowany wprost w przestrzeni zakupowej.

Maroko stawia na legalne konopie. Ulga dla tysięcy farmerów

Największy na świecie producent konopi indyjskich stawia na legalizację upraw. Po dekadach działania w cieniu, rolnicy z regionu Rif mogą wreszcie pracować bez obaw o aresztowanie. Legalizacja przynosi nowe możliwości, ale też wyzwania — nielegalny rynek wciąż ma się dobrze, a rolnicy narzekają na problemy z wypłatami za plony.

Koniec hurraoptymizmu? Brakuje dowodów na skuteczność medycznej marihuany przy większości schorzeń

Złe wieści dla osób, które widzą w medycznej marihuanie remedium na całe zło świata – nawet na nowotwory. Analiza 2500 badań wykazała, że jej skuteczność można potwierdzić zaledwie w ułamku schorzeń, na które jest stosowana. Czy kannabinoidy czeka podobna przyszłość co opioidy?