Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
ODPOWIEDZ
  • 103 / 1 / 0
Witam wszystkich, którzy przyczynią się do powstania treści tego wątku dzieląc się wiedzą jak i doświadczeniem na temat depresji oraz właściwego żywienia, suplementacji oraz sposobów zapobiegania jak i minimalizowania skutków depresji.

Ze względu na złożoność problemu, proszę uwzględniać:

-typy depresji (tj. charakter zaburzeń afektywnych oraz objawy: lęk, senność, bezsenność, obniżenie nastroju, anhedonia, sprawność intelektualna, depersonalizacja, derealizacja, uczucie zmęczenia, wzrost/spadek masy ciała)
- Mity i fakty na temat żywienia.
-Jak sobie radzicie z depresją? Może, ktoś wyleczył się z was (przeciwidzała nawrotom)?
-Czego unikać? (Dlaczego)

Tematy na forum były już poruszane, pewne rozwiązania były już rekomendowane. A u was jak się sprawdziły?(Dla dobra innych, świetnie gdyby opisy były w miarę szczegółowe - po pierwsze łatwiej będzie konfrontować, sprawdzać, a po drugie podejrzewam, że niektóre przypadki będą podobne w sensie objawów).
  • 454 / 28 / 0
U mnie dominującym objawem depresji jest amotywacja,apatia,anhedonia,lęk,bezsenność.
Stosuje obecnie lek dostosowany do w/w objawów-tianeptyne;wybrałem ją poniewaz nie pogłębia w/w objawów jak SSRI itp.
Prowadzę również odpowiednią suplementacje-stosuje tyrozynę,drożdże piwne(które zawierają przede wszystkim witaminy z grupy B,selen i cynk co pobudza receptory dopaminergiczne),także kwasy omega 3 .Suplementy te mają na celu zwiększenie skutecznosci leku ,szczególnie jeśli chodzi o jego dopaminergiczne działanie.
U mnie problem jest z dopaminą,w mniejszym stopniu(jednak równiez) z serotoniną,zatem dostosowałem suplementacje do prodopaminergicznego działania tianeptyny.
Ponadto unikam kofeiny,wszelkim używek,uprawiam sport(bieganie,siłowy).
  • 53 / / 0
A co uważacie na temat połaczenia L-dopa+selegilina
ODPOWIEDZ
Newsy
Jak wygląda Luksemburg 2 lata po dekryminalizacji marihuany? Bilans zysków i strat

Kiedy myślimy o luźnym podejściu do marihuany w Europie, przed oczami stają nam holenderskie Coffee Shopy lub portugalska dekryminalizacja. Jednak to Malta i Luksemburg dokonały prawdziwego przełomu legislacyjnego. Latem 2023 roku Luksemburg stał się drugim krajem UE, który oficjalnie wpisał prawo do uprawy konopi w ustawy.

Alkohol daleko od kasy i z brzydką etykietą

Minister Katarzyna Kęcka o walce z piciem w "Miodowej 15".

Kanada zebrała ponad 5,4 miliarda dolarów z podatków od sprzedaży legalnej marihuany

Od momentu legalizacji marihuany minęło siedem lat. Kanada podsumowuje zyski. Kwoty robią wrażenie, ale szczegółowe dane pokazują, że nie wszystko poszło zgodnie z planem. Rząd federalny zarobił mniej, niż zakładał. Z kolei wydatki na edukację okazały się znacznie niższe od obiecanych.