Ja od zawsze piję po kilka kaw dziennie (4-5, były czasy ze piłam po 8), wręcz kardiolog kilka dobrych lat temu kazał mi zacząć pić normalną kawę (wtedy piłam rozpuszczalną) bo mdlałam od ciśnienia 70/40 xD i tak, leczyłam się już wtedy na depresje/lęki i nigdy u mnie nie podkręcała lęku.
Co do zajęcia, głównie głowy i odciągnięcia myśli się zgadzam, to u mnie przynajmniej od zawsze było podstawą i dawało bardzo dużo. Bezczynne siedzenie tylko sprawia że człowiek jeszcze bardziej się "zapada" w niefajnych myślach i samopoczuciu.
Związek między kawą, a produkcją kortyzolu, stresowaniem ciala, obciazeniem nadnerczy, zalewaniem go adrenaliną i noradrenaliną jest oczywista. Nie mówiąc już o innych mniej oczywistych aspektach jak wypłukiwanie elektrolitów, uszkadzanie jelit, zakwaszanie organizmu.
Przecież na tym polega działanie kofeiny, że wprowadza ona ciało w tryb walcz i uciekaj.
@CloneserSztuki konsensus z większości badań jest taki, że kofeina w rozsądnych ilościach może wpływać pozytywnie na organizm (dawka do 400mg/dobę ale to piszę z pamięci, może być inna), tylko że narosło dużo mitów wokół kawy, które nie mają wiele wspólnego z rzeczywistością jak np. ten że wypłukuje magnez. Problem w tym że jedna filiżanka kawy dostarcza tego magnezu więcej niż wypłukuje przez swoje moczopędne działanie.
Przypominam że kofeina jako lek jest stosowana nawet u noworodków w określonych przypadkach, np. przy bezdechu u wcześniaków.
Jeżeli tak wygląda sytuacja nie pijesz już kawy, żeby czuć się lepiej. Ty lagodzisz po prostu na bieżąco obawy odstawienie kofeiny. Jesteś w czynnym uzależnieniu.
kofeina to stymulant, nie ma żadnych właściwości zdrowotnych. Ciało regeneruje się w spokoju, a nie z wyjebanym kortyzolem po kofeinie.
Mam też teorie, że skoro pijesz tyle kaw w nerwicy i nie odczuwasz lęku to musisz to ewidentnie kontrować psychotropami.
Na SNRI tez mogłem walić ogromne ilości kofeiny bez żadnych skutków ubocznych.
Ile to razy piłem kawę by uzyskac stymulacje a jedyne co to roztrzęsienia dostawałem i skoku ciśnienia.
The methapor of Life
ledzeppelin2@safe-mail.net
I potem macie takie kwiatki, że babka piszę kofeina zwiększa magnez w ciele. Absurd - a jednak.
GIF: Nielegalny handel w sieci lekami narkotycznymi zaczyna się od legalnej recepty [WYWIAD]
Rekordowe konsultacje: Polacy mają dość karania za roślinę.
Psychodeliki w szczepionkach i piwie. Ujawniono tajne dokumenty CIA
Kawa - budzi i wydłuża życie
Przez dziesięciolecia ukazywały się badania, których autorzy wskazywali, że kawa ma korzystny wpływ na organizm. Jej picie łączono z dłuższym życiem i zmniejszonym ryzykiem chorób chronicznych. Jednak dokładny mechanizm tego działa nie był znany. Teraz naukowcy z Texas A&M University odkryli, że związki zawarte w kawie oddziałują na receptor białkowy NR4A1, który odgrywa istotną rolę w ochronie organizmu przed chorobami związanymi z wiekiem.
Lepsza dostępność do terapii dla osób uzależnionych od opioidów
Rada Ministrów przyjęła nowelizację ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii oraz niektórych innych ustaw. Nowe rozwiązania zwiększają dostęp do leczenia osób uzależnionych, upraszczają procedury dla instytucji publicznych oraz umożliwiają skuteczniejsze udzielanie pomocy medycznej.
Badania dowiodły, że marihuana opóźnia rozwój nastolatków
Badanie przeprowadzone na ponad 11 tys. nastolatków wykazało, że zażywanie marihuany wiąże się z wolniejszym rozwojem poznawczym (zapamiętywaniem, koncentracją i szybkością myślenia), a także z gorszą pamięcią w kluczowych latach rozwoju mózgu.