Dział, w którym omawiane są konkretne kondycje, oraz ich wpływ na i współzależności z efektami środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 256 / 18 / 0
Tak wszystko ogonie jest tu dobrze napisane ale mi osobiście kawa nie przeszkadzała człowiek musi być w ruchu i pracować i zajmować czymś głowę bo siedząc w domu tylko podkręcamy sobie różne lęki i mamy błędne koło. nikotyna fakt dla lękowca nie jest dobra odrazu mamy straszne lęki ale po kawie czy 2 czy ja wiem. Ja uważam że kawa jest zdrowa w umiarkowanych dawkach poczytajcie sobie(badania kliniczne) jaki wpływ ma kawa przyspiesza metabolizm, chroni przed parkinsonem i wiele innych. Mi zawsze prababcia powtarzała że ci co piją kawę żyją dluzej. Ja jestem fanem kawy akurat ale to subiektywna opinia.
  • 518 / 192 / 0
No ja też uważam że skreślanie kawy z góry u wszystkich to trochę przesada..... jak komuś podkręca lęk to niech ograniczy/odstawi/przerzuci się na bezkofeinową, ale nie u każdego tak jest. Nie ma co wszystkich wrzucać do jednego wora.
Ja od zawsze piję po kilka kaw dziennie (4-5, były czasy ze piłam po 8), wręcz kardiolog kilka dobrych lat temu kazał mi zacząć pić normalną kawę (wtedy piłam rozpuszczalną) bo mdlałam od ciśnienia 70/40 xD i tak, leczyłam się już wtedy na depresje/lęki i nigdy u mnie nie podkręcała lęku.
Co do zajęcia, głównie głowy i odciągnięcia myśli się zgadzam, to u mnie przynajmniej od zawsze było podstawą i dawało bardzo dużo. Bezczynne siedzenie tylko sprawia że człowiek jeszcze bardziej się "zapada" w niefajnych myślach i samopoczuciu.
  • 877 / 488 / 0
Nie wiem, czy napisałem coś niezrozumiałego?
Związek między kawą, a produkcją kortyzolu, stresowaniem ciala, obciazeniem nadnerczy, zalewaniem go adrenaliną i noradrenaliną jest oczywista. Nie mówiąc już o innych mniej oczywistych aspektach jak wypłukiwanie elektrolitów, uszkadzanie jelit, zakwaszanie organizmu.
Przecież na tym polega działanie kofeiny, że wprowadza ona ciało w tryb walcz i uciekaj.
Panie Boże jeśli teraz nie umre nigdy nie przypierdole krechy.
  • 256 / 18 / 0
A są jakieś badania że kawa źle wpływa na organizm i jest niezdrowa? Mam akurat odmienne zdanie w tej kwestii mi nigdy nie zaostrzała leków za to nikotyna tak. Dla mnie kawa w umiarkowanych ilościach jest zdrowa.
  • 518 / 192 / 0
@tosieniedzieje to nie pij kawy jak Ci szkodzi ale nie zakładaj, że u wszystkich tak jest, bo to jak ze wszystkim, odpowiedź będzie TO ZALEŻY.
@CloneserSztuki konsensus z większości badań jest taki, że kofeina w rozsądnych ilościach może wpływać pozytywnie na organizm (dawka do 400mg/dobę ale to piszę z pamięci, może być inna), tylko że narosło dużo mitów wokół kawy, które nie mają wiele wspólnego z rzeczywistością jak np. ten że wypłukuje magnez. Problem w tym że jedna filiżanka kawy dostarcza tego magnezu więcej niż wypłukuje przez swoje moczopędne działanie.
Przypominam że kofeina jako lek jest stosowana nawet u noworodków w określonych przypadkach, np. przy bezdechu u wcześniaków.
  • 256 / 18 / 0
Chroni wątrobę w jakimś stopniu przed marskością, działa prozdrowotnie na mózg obniżając zachorowanie na Alzheimera I Parkinsona i inne.
kofeina✅
nikotyna❌❗️
  • 877 / 488 / 0
Fakt, to zależy. Ale chciałbym głębiej jakie obecnie bierzesz leki/substancje. Ile lat pijesz parę kaw dziennie?
Jeżeli tak wygląda sytuacja nie pijesz już kawy, żeby czuć się lepiej. Ty lagodzisz po prostu na bieżąco obawy odstawienie kofeiny. Jesteś w czynnym uzależnieniu.
kofeina to stymulant, nie ma żadnych właściwości zdrowotnych. Ciało regeneruje się w spokoju, a nie z wyjebanym kortyzolem po kofeinie.
Mam też teorie, że skoro pijesz tyle kaw w nerwicy i nie odczuwasz lęku to musisz to ewidentnie kontrować psychotropami.
Na SNRI tez mogłem walić ogromne ilości kofeiny bez żadnych skutków ubocznych.
  • 5321 / 959 / 0
kofeina to zło. W nerwicy i u cpunow slaby efekt że tak powiem rekreacyjny .
Ile to razy piłem kawę by uzyskac stymulacje a jedyne co to roztrzęsienia dostawałem i skoku ciśnienia.
The beautiful thing about DMT is that it makes no sense at all, but everything makes sense at the same time!
The methapor of Life

ledzeppelin2@safe-mail.net
  • 877 / 488 / 0
Papierosy po wojnie też były promowane jako lecznicze dla ciała, to samo z coca colą. Nie wspominając o heroinie. Powstawały na ten temat badania. Schemat ten sam, ktoś na tym robi interesy. Lobbyści promują. Pieniądz demoralizuje każdego. Wynajmuje się naukowców,promuje kase w uniwersytety, dotacje, artykuły prasowe, jakiś dokument. Prefabrykacja i urabianie opinii publicznej. Branża kofeinowa to gigant, większy niż tytoniowy.
I potem macie takie kwiatki, że babka piszę kofeina zwiększa magnez w ciele. Absurd - a jednak.
  • 5144 / 924 / 0
@tosieniedzieje są badania że kawa w umiarkowanych ilościach jest zdrowa, nie raz czytałem artykuły. Nie wiem jak z samą kofeiną.
Wszystko co pisze to fikcja literacka która nie ma nic wspólnego z rzeczywistością, historię opisywane na forum to moje sny.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Trump podpisuje nakaz przyspieszenia badań nad lekami psychodelicznymi

Trump podpisał w sobotę rozporządzenie wykonawcze mające na celu złagodzenie ograniczeń badawczych dotyczących leków psychodelicznych, takich jak psylocybina i LSD, dążąc do przyspieszenia badań nad ich potencjałem w leczeniu chorób psychicznych.

Jak kawa wpływa na oś jelita-mózg?

Naukowcy z University College Cork postanowili dogłębnie zbadać mechanizmy stojące za pozytywnym wpływem kawy na oś jelita-mózg. Wyniki badań, opublikowane na łamach Nature Communications pokazują, w jaki sposób regularne picie kawy i kawy bezkofeinowej wpływa na mikrobiom jelit, a co za tym idzie, na nasze zachowanie oraz poziom stresu.

Lepsza dostępność do terapii dla osób uzależnionych od opioidów

Rada Ministrów przyjęła nowelizację ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii oraz niektórych innych ustaw. Nowe rozwiązania zwiększają dostęp do leczenia osób uzależnionych, upraszczają procedury dla instytucji publicznych oraz umożliwiają skuteczniejsze udzielanie pomocy medycznej.