Dział, w którym omawiane są konkretne kondycje, oraz ich wpływ na i współzależności z efektami środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 78 / 4 / 0
Powszechnie przyjmuje się (choć jest to coraz bardziej niejednoznaczne), że przyczyną depresji/dystymii i fobii społecznej jest niedobór serotoniny.

Żarłem SSRI, brałem suplementy, które niby zwiększają serotoninę, ale dopiero teraz zacząłem czytać o przyczynach jej niedoboru, którymi może być m. in. niedobór pirydoksyny (witaminy b6), kwasów omega 3, witaminy D i innych.

U mnie niedobór B6 współgrałby z lekkimi problemami neurologicznymi + mam zjebaną florę jelitową, a w jelitach jak wiadomo wchłaniana jest serotonina. Dodatkowo, nie jem ryb a one dostarczają kwasów omega-3.

Pytanie: czy ktoś z Was suplementował powyższe substancje (bez brania innych suplementów przez ten czas) przez dłuższy czas (min. 6 miesięcy) i zauważył istotną poprawę?

Jakie inne substancje polecacie do takiej kierunkowej suplementacji?
  • 563 / 104 / 0
nie bierz suplementów tylko z naturalnych pokarmów , np olej lniany pij (mnostwo omega 3 ) witaminy z grupy b , duzo warzyw zielonych , do tego kurkume polecam z pieprzem * na serotonine jak znalazl) i mysle ze na pewno jakas poprawe zauwazysz :P
  • 1037 / 245 / 0
a w jelitach jak wiadomo wchłaniana jest serotonina.

Jak już to jest produkowana w jelitach z tryptofanu, zadbaj o zdrową florę najlepsze będzie zsiadłe mleko ale takie prawdziwe od rolnika jebiące stodołą serio nie ma nic lepszego, wyjątkowo dobre są także wszystkie kiszonki
  • 78 / 4 / 0
04 czerwca 2019Migomat pisze:
a w jelitach jak wiadomo wchłaniana jest serotonina.

Jak już to jest produkowana w jelitach z tryptofanu, zadbaj o zdrową florę najlepsze będzie zsiadłe mleko ale takie prawdziwe od rolnika jebiące stodołą serio nie ma nic lepszego, wyjątkowo dobre są także wszystkie kiszonki
Sorry, ale ja napierdalam probiotyk z najwyższą na rynku ilością bakterii, więc nie sądzę, żeby zsiadłe mleko mogło się z tym równać.
  • 1037 / 245 / 0
Aha to bardzo muszą być skuteczne te probiotyki skoro zawierają tyle bakterii, ale wiesz ze w tym wszystkim liczy się ilość szczepów bakterii a nie ich pojedyncza ilość w siadłym mleku jest ich bardzo bardzo dużo więc nie skreślał bym go bo to bardzo wartościowy produkt, poza tym jedni wierzą w cudowną moc farmakologi inny w stare sprawdzone i naturalne metody, rób jak chcesz ją zasugerowałem metodę.
Skoro te probiotyki maja tyle bakterii to czemu nie widzisz poprawy?? Może spróbuj kurkumę z pieprzem
  • 128 / 19 / 0
Poza tym organizm przyswaja lepiej produkty naturalne niż sztuczne. Np witaminy z warzyw i owoców mają lepsza wchłanialność niż te syntetyczne więc to mleko wcale nie musi być złym pomysłem.
  • 970 / 97 / 0
Też polecam kurkumę,rzecz jasna z pieprzem.
  • 948 / 279 / 2
Ale wiecie że serotonina z jelit nie dostaje się do mózgu? Nie przechodzi przez barierę krew mózg.
Uwaga! Użytkownik A-CoA nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 522 / 64 / 0
Nie ma to znaczenia. Zdrowe jelita to brak stanów zapalnych i zdrowy mózg. Inaczej serotonina "nie działa" prawidłowo.
Uwaga! Użytkownik GL HF nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 948 / 279 / 2
Jak to nie ma znaczenia? Sugerujesz, że doświadczalnie zbadany niedobór serotoniny w mózgu i idącą za nim depresję można zniwelować stosując sobie probiotyki? Wiem, że istnieje oś jelitowo-mózgowa, ale to jest jeden z wielu czynników potrzebnych do utrzymania prawidłowego działania OUN, a nie zdrowe jelita = zdrowy mózg.

Jeżeli synteza serotoniny w mózgu jest na niewystarczającym poziomie nawet najzdrowsze jelita nie pomogą...
Uwaga! Użytkownik A-CoA nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.

CBŚP rozbiło „rodzinny” gang przemytników narkotyków. 12 osób z zarzutami

Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji, działając wspólnie z Prokuraturą Okręgową w Krakowie, rozbili zorganizowaną grupę przestępczą podejrzaną o przemyt znacznych ilości narkotyków z Hiszpanii do Polski oraz ich dalszą dystrybucję. W wyniku skoordynowanej akcji przeprowadzonej na terenie województwa śląskiego i małopolskiego zatrzymano 11 osób, a łącznie zarzuty usłyszało 12 podejrzanych.

Nastolatki używające marihuany mają podwojone ryzyko poważnych zaburzeń psychicznych

Nastolatki używające marihuany mogą mieć w przyszłości aż dwukrotnie wyższe ryzyko rozwoju zaburzeń psychotycznych i choroby afektywnej dwubiegunowej - wynika z dużego badania opublikowanego w „JAMA Health Forum”.