Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, yerba mate.
Tytoń ma osobny dział → >LINK<
ODPOWIEDZ
  • 2104 / 467 / 37
Spokojnie zalewałem po 4-5 razy i dalej była smaczna, choć fakt, że sporo jej wsypałem. Taka gruba yerba jest jakby mniej wysuszona i przez to za każdym razem oddawała sporo smaku. Jak ktoś pije kilkanaście zalań codziennie, to rzeczywiście może słabo wyjśc ekonomicznie, ale raz na jakiś czas dla smaku można kupić lepszą yerbę, różnica między nią a taką zwykłą jest jak między tytoniem do fajki a tytoniem w papierosach, czyli przepaść IMO.
Lubisz koks?
  • 487 / 293 / 0
@mmigotka

Po pewnym czasie ten posmak petów jest właśnie w yerbie najlepszy haha.

To też zależy od yerby, taka Kurupi Clasica to rzeczywiście kiepzupa, ale już Taragui Energia jest o wiele klarowniejsza pod tym względem.
Pokażę Wam to, czego nie ma.
  • 216 / 12 / 0
27 lipca 2019VERBALHOLOGRAM pisze:
Jaką temperaturą wody zalać kubek z yerbą aby uzyskać jak najmocniejszy napar? Smak może być smakowy, ale nie musi być dla konesera. Na opakowaniu którym kupiłem było napisane 80 stopni. A jak zaleje się wrzątkiem to yerba straci moc czy smak, albo jedno i drugie może. Proszę o naświetlenie tematu. Dzięki z góry.
Kolego, ale takie pytania to podstawy i znajdziesz to wszędzie w góógle.
80 stopni, nie więcej gdyż napar się "poparzy" i niedość, że będzie mega okropny w smaku, to jeszcze straci wszystkie cenione w mate właściwości ;)
80 st. potrzymać dłużej niż 5min i gwarantuję, że już wtedy będzie kosiara i już to będzie wyzwanie smakowe... A co dopiero po wrzątku %-D

27 lipca 2019siostrorelanium pisze:
Dzis bede testowal niebieska Amanda Despalada. Podobno czolowka najmocniejszych odmian.
Świetnie trafiłeś! Despalady są najlepsze jeśli chodzi o zawartość mocy w opakowaniu, gdyż są to niemal w 100% listki czyli to, co najważniejsze w tym naparze.
Polecam gorąco Taragui Despalada, jest chyba nawet mocniejsza i smaczniejsza niż Amanda imho.
Dawniej dzieciaki wychowywały się przy Panu Kleksie
Teraz wychowują się przy Panu Deksie
  • 995 / 104 / 0
Wlasnie sobie zaparzylem niebieskiej Amanda Despelada, z oryginalnej paczki, doreczonej mi wlasnie przez kuriera. Wedlug wielu jest to "Krolowa Yerb". Kupilem kilka wersji suszu mate spod szyldu Amanda (mam jeszcze czerwona - Elaborada, ziolowa, cytrusowe). Lacznie 2.5 kg. Argentynska Despelada w smaku jest dosc lagodna, w porownaniu do odmian paragwajskich, suszonych z dodatkiem dymu. Nie ma charakterystycznego posmaku "popielniczki", co dla mnie jest bez znaczenia, bo przyzwyczailem sie do tego (wczesniej wyplukalem kilka kg yerby paragwajskiej). Konsystencja Despelady jest optymalna- praktycznie same posiekane listki, bez galazek i chmur mialu. Wydaje sie tez calkiem dobra co do mocy - daje zastrzyk energii, ale jest zrownowazona i nie "wypada sie z kapci" jak przy zbyt mocnej kawie. Polecam kazdemu- nowicjuszom, jak i doswiadczonym degustatorom.
Uwaga! Użytkownik siostrorelanium jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1864 / 700 / 0
Ja skończyłem niebieską Amandę, dobra ładnie pobudza. Teraz mam taragui vitality. Z wyglądu ekstra, zero pyłu, zero patyków, same drobne listki. Smak nie jest jak popielniczka, bardziej roślinny, naturalny, choć przy pierwszym zalaniu czuć goryczkę, ale zawsze można doprawić miodem, jakąś smakową herbatą granulowaną, czy co tam kto lubi. Powinna przypaść do gustu początkującym. Mi Pajarito bardzo smakowała i troche mi brakuje tego dymnego posmaku. Działanie ciężko ocenić, bo tolerancja na kofeinę jest już spora pijąc yerbe, kawę i energole codziennie. Teraz jeszcze testuje w mixie z ilex guayusą.
"Na nic mi terapia,
mam zatrute złem DNA,
genetyczny krwi sabotaż,
samozwańczy świr..."
  • 995 / 104 / 0
Ile sypiecie yerby? Ja daje do tykwy na oko ~ 80 - 90 g.
BTW, po raz pierwszy pije Amanda Hierbas - z dodatkiem ziol (mieta, ziolo Incayuyo, boldo, werbena cytrynowa, lipa). Moze byc- ujdzie, ale niebieska lepsza.
Uwaga! Użytkownik siostrorelanium jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 837 / 254 / 0
5-6 dużych łyżek. Nie wiem ile to wagowo.
23 października 2020Dualizm22 pisze:
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ ? DOPAL TO CO ZOSTAŁO W BUTELCE.
:halu:
  • 698 / 172 / 0
@siostrorelanium 80-90 g to kolosalna ilość - chyba by mi serce wyskoczyło z klatki po takiej ilości ;) Ja sypię 6-7 kopiastych łyżeczek od herbaty (wiem że są różne, powiedzmy, że takich typowych) - to około 20-25 g i jest w sam raz, sączę to od rana do wczesnego popołudnia i nie mam potrzeby sięgania po inne źródła kofeiny. Jeśli nie piję yerby, to zastępuję ją 2 średnio-małymi kawkami - jedna rano, druga po południu, chociaż często z tej drugiej rezygnuję.
  • 995 / 104 / 0
@ up a jaka yerbe pijesz, ze tak klepie? ;) Na opakowaniu Amandy jest napisane, zeby sypac 3/4 tykwy. Korzystam z matero i wychodzi mi jakies 80 g srednio. Moze w przypadku np Taragui energia itp (te najmocniejsze) sypie sie mniej. Obecnie pije niebieska amande (wlasnie plucze 3 zalanie) i nie mam wrazenia w ogole, zeby bylo mocno. Lekko stawia na nogi.
  • 1864 / 700 / 0
Wszystko zależy od tolerancji i wrażliwości organizmu na kofeinę. Ja już z miesiąc pije yerbe i spożywam kofeinę w innej formie i już nie czuje większego działania yerby, jedynie pikawa daje znać jak przesadzę.
"Na nic mi terapia,
mam zatrute złem DNA,
genetyczny krwi sabotaż,
samozwańczy świr..."
ODPOWIEDZ
Newsy
36 kg marihuany ukryte w szpuli z kablem. CBŚP i KAS przechwyciły transport na A4

Ponad 36 kilogramów marihuany o czarnorynkowej wartości przekraczającej 1,7 mln zł zabezpieczyli funkcjonariusze CBŚP oraz Służby Celno-Skarbowej podczas kontroli ciężarówki na autostradzie A4. Narkotyki były ukryte w specjalnie przygotowanej skrytce wewnątrz przemysłowej szpuli z kablem. Kierowca został zatrzymany i tymczasowo aresztowany.

Koniec hurraoptymizmu? Brakuje dowodów na skuteczność medycznej marihuany przy większości schorzeń

Złe wieści dla osób, które widzą w medycznej marihuanie remedium na całe zło świata – nawet na nowotwory. Analiza 2500 badań wykazała, że jej skuteczność można potwierdzić zaledwie w ułamku schorzeń, na które jest stosowana. Czy kannabinoidy czeka podobna przyszłość co opioidy?

Rodacy odstawiają alkohol i papierosy. Sklepy na osiedlach już liczą straty

Jak podaje Polska Izba Handlu i CMR, w listopadzie 2025 r. całkowita wartość sprzedaży w sklepach małoformatowych spadła o 1 proc., natomiast łączna liczba transakcji w tym formacie sklepów obniżyła się o 4,6 proc. w porównaniu z analogicznym okresem rok wcześniej.