Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
Witam. W czerwcu tego roku znaleźli u mnie w aucie kilka gram trawy i zabrali mi prawo jazdy z podejrzeniem bycia pod wpływem. trawę ogółem pale dosyć często ale z innych używek zrezygnowałem kilka lat temu i ku mojemu zdziwieniu na testach nie wykryło THC (a paliłem dzień wcześniej) bądź pochodnych a środki psychotropowe, dwie pochodne amfetaminy w stężeniach ponad 700 ng/ml i druga coś koło 150 ng/ml. Amfetamin nie biorę jakoś od 2011 r, leków też żadnych nie przyjmowałem w tym okresie. Za kilka dni mam iść na komende i wtedy zdecydować czy się przyznaje do tego czy kierować sprawę do sądu. Grozi mi za to wg. psa rok bez prawka ale fety nie biorę i zastanawiam się czy nie podmienił ktoś tych próbek. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Czy z pochodnymi amfetamin są jakieś wartości dopuszczalne we krwi? Jak to możliwe że nie wykryło THC skoro palę dość często? Dodam że badanie robione w poznaniu.
  • 1080 / 126 / 3
Na jakich testach byłeś do tej pory?
ODPOWIEDZ
Newsy
Konopie w leczeniu demencji. Naukowcy wskazują dwa związki

Doustna kombinacja oczyszczonego THC i CBD istotnie zmniejsza pobudzenie u seniorów z zaawansowaną demencją – wynika z badania LiBBY zaprezentowanego na konferencji Alzheimer’s Association International Conference w Londynie.

Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.

Żołnierz brygady pancernej handlował narkotykami na dużą skalę

Starszy kapral 1. Warszawskiej Brygady Pancernej został zatrzymany w podwarszawskich Markach za handel dużymi ilościami narkotyków, głownie marihuaną i pochodnymi mefedronu. W tym samym czasie w Końskich wpadł jego wspólnik. Żandarmi i policjanci przeszukali trzynaście lokali i samochodów na terenie kraju, w których miały znajdować się narkotyki.