Napewno wiele z nas chce sie wybrać do Holandii i raczej do Amsterdamu bo to chyba najbardziej popularne miasto.
Co warto odwiedzić w amsterdamie, gdzie trzeba wpaść? Jakie coffeshopy możecie polecić? A może w jakimś growshopie poznaliście zajebistego sprzedawce? Gdzie można coś dobrego zjeść? Gdzie jest jakiś tani hotel?
Czyli gdzie warto byc a gdzie nie w Amsterdamie?!
Pozdrawiam - mysle ze watek gitara ;P
Mysle, ze godny polecenia jest : [Barney's Breakfast Bar]
Area: Center
Address: Haarlemmerstraat 102
Tel: 020-6259761
Website: www.barneys-amsterdam.com
Open: 7am - 8pm
Rating: 9/10
Parokrotny zwyciezca CannabisCup w kategorii najlepszy Coffeshop :) I wlasciciel wydaje sie byc spoko ;) tak wogole polecam filmik do sciagniecia z mm.hyperreal.info The.Cannabis.Cup.2003.DVDRip.XviD-VALiOMEDiA ;')
... and the winner for best coffeshop goes to: ... Barney's Breakfast House ;'D
Z pewnoscia ciekawa jest tez ulica czerwonych latarn ;)
btw, zamawiajac teraz bilet na skyeurope.com na lipiec w dwie strony ze wszystkimi oplatami (bilet, oplaty lotn.) do Amsterdamu (z Krakowa) - 290zł.. Cena wydaje sie byc atrakcyjna ;)
Autokarem (Sindbad) podroz w jedna strone (do Eindhoven) to wydatek rzedu 200zl
Edit: jest tez PKP relacji Szczecin - Amsterdam, ale nie znam aktualnych cen.
A mnie np. interesuje ile by to kosztowalo pociagiem?... wiem ze w dojczach mozna kupic jakies karty weekendowe i przez caly weekend jezdzic czym sie chce (pociagi).
Edit: Ta a podobno tym moim sposobem w 200zl sie uwiniesz w obie...
Edit2: Ehh bedziemy tak czatowac..? za intercity to se licz 300 stowy w jedna wiem jak sprawdzalem do pragi.. a co dopiero do holi..
Hmm omen sadzeze da sie napisac wiecej.. hehe..;)
A mnie np. interesuje ile by to kosztowalo pociagiem?... wiem ze w dojczach mozna kupic jakies karty weekendowe i przez caly weekend jezdzic czym sie chce (pociagi).
Edit]
swego czasu patrzylem na polaczenie Goerlitz - Amsterdam, ale nie znam wystarczajaco dobrze niemieckiego, zeby dobrze obadac strone niemieckiego PKP ;-0 a tym bardziej znalezc info o tych kartach weekendowych. Kolega korzystal z nich w tamte wakacje i cos mi chodzi po glowie 30Euro, ale nie dam sobie reki uciac ;0
1.BlueBird-bardzo fajny cooffik; pietrowy, całkiem fajni ludzie go prowadzą, coffeshop z dużą tradycją- relatywnie wiekowy! nie należy może do najtańszych[bo to niedaleko centrum], ale tragedii nie ma...[MAJą łADNE PRZYJRZYSTE MENU [ :-D ] worki z ziołem są wsadzone w segregator ]]troszke wynalazków, atmosfera oki! Idąc od centrum[dam plein] w strone waterloplein- wystarczy kogoś spytać to dosyc popularny kofik, zresztą na waterloo jest duży targ - każdy wie gdzie...[tylko nie pytajcie diluchów, bo wam spokoju nie dadzą!!!!-łatwo ich rozpoznac, raczej się narzucają wszawe skurwysynki![niestety tak jest najczesciej]].
2.Osobiście bardzo polubiłem kofik 'Republica' -jest to właściwie sieć coffieshopów, preferujących odmiany siberian - dla mnie jedne z bardziej ulubionych gatunków.Raczej jest tani-poza centrum-[chociaż w centrum też chyba gdzieś jest jakaś republica?]. Jak trafić - [jest kawałek-w ogóle to odradzam poruszanie się piechota!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1tylko rower, na mostu, niedaleko centrum mozna wytargać fajnego bajka za 10 euracza-od junków].Trzeba się kierowac na Harlemerdajk -idąc pasażami od centrum. Ja mieszkałem kiedys na Jacoob van [zapomniałem, ale sobię póxniej przypomne]. w kazdym bądź razie cały czas prosto dajkiem aż do duzego parku i tam pytać [w sumie jest z trafieniem troche zamieszania ale warto!!!]
ciąg dalszy nastąpi na tę sekundę musze konczyć
miłego tripu !
dojazd;
np z wrocławia jest bezbośrednie połaczenia autobusem cena ok. 200zł-bus zbiera ludzi z całej polski [ nawet z sanoka]
poza tym dla ciut odważniejszych i mniej komfortowych - autostop, da się tam dojechać naprawdę szybko! ja kiedys zmieściłem się w 12 godz[ok.]
opcja wochenende ticket przez niemcy -dosyć tania ale uciążliwa impreza[jak dla mnie].
Są też teraz zdaje sie jakieś taniepołaczenia samolotem[jak ktoś ma kase]
Jest strona[póxniej znajdę linka] pt. autostop i tam się ludzie ogłaszają że chcą kogoś zabrać....
swoim autem bez opczajonej miejscówki w Amsterdamie jest raczej ciężko-zapchany cały ! i wszedzie bilety- chociaż są odpowiednie miejscówki ........[jako ciekawostke mogepowidziec, ze koles dostał mandat o 4 rano kiedyś ! -to policyjne pństwo, wbrew pozorom...]
RasMichael pisze:poza tym dla ciut odważniejszych i mniej komfortowych - autostop, da się tam dojechać naprawdę szybko! ja kiedys zmieściłem się w 12 godz[ok.]
RasMichael pisze:opcja wochenende ticket przez niemcy -dosyć tania ale uciążliwa impreza[jak dla mnie].
btw, mozesz powiedziec cos na temat tanich noclegow ? to z pewnoscia beda cenne informacje..
W samym Amsterdamie polecam
* cannabis cafe Dampkring - naprawde rewelacyjny cofeeshop
[ external image ]
* Muzeum Hainekena, jest naprawde rewelacyjne. W cenie biletu sa 3 piwka o nipowtarzalnym smaku robione specjalnie pod muzeum + kufel w metalowym pudełku.
[ external image ]
* Muzeum konopi
[ external image ]
* Camping Zeeburg - Z moich doswiadczen najlepszy kamping w Amsterdamie. Dobry dojazd do centrum, w ladnej okolicy. Na terenie campingu jest sklep, prysnic, knajpa, generalnie wszystko co potrzebne do przezycia i jeszcze wiecej.
http://campingzeeburg.nl
Zapraszam do galeri ze zdjeciami z Holandi
http://eyecandy.hyperreal.info/thumbnails.php?album=93
„Tysiąc jointów później” – co naprawdę dzieje się z mózgiem stałego palacza marihuany?
Polacy a marihuana w 2025 roku: Co mówią najnowsze badania?
Marihuana najczęściej używaną substancją psychoaktywną w Polsce po alkoholu, kofeinie i nikotynie
Jak starzeć się wolniej? Odpowiedź tkwi w... grzybach halucynogennych
Badacze z Uniwersytetu Emory w stanie Georgia odkryli zaskakujące właściwości psylocyny – aktywnego metabolitu psylocybiny – które mogą mieć wpływ na spowolnienie procesów starzenia.
Niemowlę pod wpływem kokainy. Szokujące odkrycie na terenie ogródków działkowych
Krakowscy policjanci od dłuższego czasu rozpracowywali grupy wyłudzające pieniądze od starszych osób metodą "na legendę". Przestępcy podszywali się pod funkcjonariuszy lub pracowników instytucji publicznych, by zdobyć zaufanie swoich ofiar.
Zaskakujący trend wśród Polaków. Chodzi o spożycie alkoholu
Spożycie alkoholu aktywnie ogranicza 55 proc. Polaków, a 21 proc. deklaruje całkowitą abstynencję.