Rozmowy na temat działania psychoaktywnego kannabinowego konopii.
ODPOWIEDZ
  • 5 / 3 / 0
Ruletka: jest ryzyko pogłębienia się negatywnych stanów
U mnie tak właśnie było
Że mnie złożyło
I depresję przywróciło
  • 5 / / 0
04 sierpnia 2024yoshi420 pisze:
U mnie brak interakcji - biorę paroksetynę 20mg i pregabalinę 2x 75 mg i do tego medyczna mj. Leki działają jak trzeba.
Dla mnie mj przymula działanie pregabaliny. Znacznie lepiej działa, jak się odstawi. Więcej chęci do działania i wcześniejsze wstawanie.
  • 665 / 173 / 0
Pewne jest jedno, konopie nasilają działanie wszelkich leków psychotropowych i zazwyczaj vice versa. Mając pierwszeństwo jako główny metabolit powodują kumulację leków w organizmie przez co leków potrzeba mniej by osiągnąć identyczny efekt terapeutyczny. Wyjątkiem mogą być ssri które działają bardzo silnie w obrębie serotoniny więc mogą poniekąd zmniejszać efekty psychoaktywne mj. Warto jednak zawsze dopytać w swojej klinice przez zastosowaniem.
  • 80 / 10 / 0
SSRI jak brałem - przyćmiewała działanie. Kompletnie. Za to przy lekach typu atomoksetyna mnie interesuje ktoś coś? Zaburza działanie czy nie? Bo nie wiem jak do tego podejść w klinice jak będę sobie ogarniać reckę - czy mówić w ogóle doktorom na ten temat?
ODPOWIEDZ
Newsy
Holandia: Marihuana zastąpiła kokainę w liczbie przejęć

Holandia była kiedyś uważana za europejskie centrum konopi, jednak w ubiegłym roku port w Rotterdamie został nagle zalany zagraniczną marihuaną. Jednocześnie liczba przechwyceń kokainy w porcie znacząco spadła. Według dziennika AD handel konopiami okazuje się dla przestępczego półświatka niemal tak samo dochodowy jak kokaina, ale przy znacznie mniejszym ryzyku.

Używanie marihuany zwiększa ryzyko wystąpienia chorób psychicznych u młodzieży

Używanie marihuany przez nastolatki i młodych dorosłych ma związek z wyższym ryzykiem wystąpienia u nich chorób psychicznych, zwłaszcza psychozy i choroby afektywnej dwubiegunowej – wynika z badania, które publikuje czasopismo „JAMA Health Forum”.

Badanie naukowe, które porządkuje temat kiełkowania konopi

Wolne Konopie: "Od lat powtarzamy jedno, że wiedza jest lepsza niż strach, a odpowiedzialność lepsza niż czarny rynek. Nasze hasła „Zmień dilera na farmera” i „Nie kupuj jej, tylko siej” nigdy nie były zwykłą prowokacją. Chodziło nam o zmianę myślenia i w wielu przypadkach ta zmiana naprawdę się dokonała. Uważamy, że jeśli ktoś interesuje się konopiami, powinien robić to świadomie, rozumiejąc podstawową biologię rośliny, procesy jej wzrostu i mechanizmy funkcjonowania, zamiast opierać się na mitach czy czarnorynkowych schematach."