Więcej informacji: Salvia Divinorum w Narkopedii [H]yperreala
Od 13 roku życia palisz MJ, nie piszesz ile masz lat (domyślam się, że 17). Nie wiek rozpoczęcia się liczy, tylko długość zażywania czegoś, żeby móc w pełni określić skutki. Jeszcze masz szanse zostać żebrakiem, złodziejem itp. Organy ucisku zrobią wszystko, żeby Cię zepchnąć. Bo przecież ćpunem jesteś od pierwszego jointa.
Dla państwa, mimo tego wszystkiego, co piszesz, pozostaniesz marginesem. Czymś, czego trzeba się pozbyć. Z utylitarnego punktu widzenia, narkotyki przeszkadzają w budowaniu państwa, prowadzeniu wojen itd. Szczególnie psychodeliki potrafią zwiększyć samoświadomość. Ale państwo nie działa utylitarnie. Działa "jakoś" nie dając w zamian żadnego spójnego systemu. I tutaj kryje się cicha, zagłuszana przez chęć posiadania, chęć odkrywania własnego umysłu, opuszczania barier, jakie wyznaczyła nam ewolucja. Bo przecież w człowieku drzemie naprawdę wiele.
Dlatego dla mnie jedynymi rozsądnymi poglądami jest liberalizm, gdzie każdy może zrobić ze sobą to, co chce. Gdzie każdy jest kowalem swojego losu. Bo przecież wolność jest nieodłącznym elementem człowieczeństwa. Niestety, wielu ludziom tego człowieczeństwa już za dużo nie zostało...
Nie ma czegoś takiego, jak natura. Pamiętaj, że taka pietruszka jest o wiele bardziej szkodliwa od LSD, które jest syntetykiem - a dla mnie na zawsze pozostanie królem. Środki należy oceniać raczej pod względem efektów ubocznych, czy potencjału uzależniającego. Dlatego najniebezpieczniejsze są depresanty.
BTW, jesteś anarchistą/anarchokomunistą? Bo anarchokapitalistą raczej nie :D (a szkoda).
Jeżeli jakiś szczegół nie pasuje, to go po prostu odrzucasz."
- Doktor do Chemika
Piszesz dokładnie o tym, o czym pisałem ja, z tym, że ja nie jestem zwolennikiem jakichkolwiek doktryn neologistyczny, po prostu jestem człowiekiem, który pragnie żyć w naturalnym świecie bez wartości materialnych. Z reszta moja ideologia życia jest zbyt skomplikowana i "zwariowana" abym na dzień dzisiejszy przedstawił ją dogłębnie. Poza tym musze ją jescze dopracować, ale po krótce z tego co piszę można się domyślić w jakim kierunku dążę.
Co do tych naturalnych specyfików, to troszeczke się zagalopowałem, bo również uwielbiam LSD:> I masz racje
co do tego, że środki należy klasyfikować pod względem efektów uboczych i potencjału uzależniającego.
ArsonMJ pisze: Chłopie, chyba za dużo zażywasz LSD...![]()
Ja nie potrafię się odciąć od chęci posiadania i zwiększania swojego majątku - tym bardziej podziwiam tych, którzy są to w stanie zrobić.
Nie musisz koniecznie tworzyć własnej ideologii, jestem niemal pewny, że taki nurt światopoglądowy już kiedyś powstał.
Jeżeli jakiś szczegół nie pasuje, to go po prostu odrzucasz."
- Doktor do Chemika
ważne zeby po jaraniu coś w głowie zostało
i tu jest tego przykład !
Jeśli chodzi o kreowanie własnej ideologi, to nie polega ona w moim przypadku na tworzeniu nowego nurtu, bo jak już wcześniej pisałem uważam sie za surrealistę. Pewne poglądy prowadzą do tego, ze podpisuje sie pod tym terminem, jednak każdego z nas (surrealistów) wyróżniają cechy szczególne. To też idzie za tym, że nasze poglądy na pewne sprawy się różnia, ale nieznacznie.
Rob-D-Mistyk pisze: Salvi, paradoksalnie nie sztuką jest pisać takie spostrzeżenia (choć chaotyczne to niewątpliwie prawdziwe) mając lat 17. Gdybyś pisał w tym samym duchu mając lat np. 33 i głęboko w to wierzył niewątpliwie wzbudziłoby to bardziej mój podziw. Niestety jest duże prawdopodobieństwo, że mając lat 33 możesz być całkiem "normalny" a swe dziśiejsze wypowiedzi złożysz na karb młodzieńczego buntu..
Jeden na dziesięciu trzydziestolatków pracuje pod wpływem. Naukowcy biją na alarm
Marihuana negatywnie wpływa na płodność kobiet? Nowe badania kanadyjskich naukowców
Polacy a marihuana w 2025 roku: Co mówią najnowsze badania?
Narkotyki w starożytnym Egipcie i Mezopotamii? Archeolodzy mają koronny dowód
Nowe badania przenoszą nas w czasie o ponad 2500 lat. Odkryto dowód na to, że elity starożytnego Egiptu i Mezopotamii regularnie używały opium. Był to stały element ich życia. Prawdę ujawniło alabastrowe naczynko.
Sandomierz: Mężczyźnie grozi 10 lat więzienia za 60g liści konopi?
Policjanci z Sandomierza zatrzymali 42-latka, u którego znaleźli amfetaminę i marihuanę. Prawdziwe „znalezisko” czekało jednak w ogrodzie. W krzewie tui policja odkryła 60 gramów suszu. Sprawa jest poważna, mężczyźnie grozi 10 lat. Jest tylko jeden problem: zdjęcie policyjne pokazuje coś, co bardziej przypomina liście lub herbatę konopną niż marihuanę.
Donald Trump podpisał ustawę rekryminalizującą produkty z konopi zawierające THC
Historyczny zwrot w amerykańskiej polityce konopnej. Prezydent Donald Trump podpisał ustawę budżetową, która zawiera kontrowersyjne zapisy. W praktyce oznaczają one rekryminalizację konopi w USA. Nowe prawo uderza w tysiące produktów z THC, w tym popularne Delta-8. To radykalne cofnięcie liberalizacji, którą Trump sam wprowadził, podpisując słynną ustawę Farm Bill w 2018 roku. Decyzja zapadła po tygodniach paraliżu rządu. Izba Reprezentantów przyjęła pakiet w środę, głosami 222 do 209.