The dutch government legalized Magic truffles as “luxury food” on september 13, 2019.
[ external image ]
“Magic truffles are a luxury food.” (…)
“The sale/delivery of magic truffles is, other than that of (magic) mushrooms, not prohibited.”
www.belastingdienst.nl
The Netherlands are part of the European Union. Dutch products are part of the European Single Market and as such legal in all of the EU and EFTA territory. This is one of the founding principles of the European Union.
Co o tym sadzicie?
W sumie to jestem taki wyjebany, że nie chce mi się tego teraz czytać. Pierwsze słyszę o jakichś zmianach truflowych, a mieszkam tutaj i "się interesuję" już pewną chwilę. Brzmi dosyć idiotycznie i pewnie wymysł vendora, bo po holendersku nic nie ma. Z drugiej strony mamy tę całą agendę 2030, coronavirusa, i dysocjanty więc może to prawda.
Dobra. Poszukałem i przeczytałem. Faktycznie zmiana prawna była ale tylko żeby zwiększyć dochód państwa. Wcześniej nie były traktowane jako "genotmiddelen" (używki) i podatek wynosił 9% (jedzenie zwykłe). Teraz wynosi 21% właśnie przez tę zmianę w tamtym roku.
Reszta to wymysł vendora. To nie żadne luxury foods ani nic.
I @DelicSajko przepraszam za tamtego posta, nie przeczytałem twojego posta ze zrozumieniem.
Pacjenci szukają ulgi w bólu. Jak zmienia się podejście do medycznej marihuany w Polsce
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Młodzież i marihuana w Polsce – jak realnie minimalizować ryzyko?
Polskie wyroki a światowa nauka – kto ma rację w sprawie THC?
W Polsce przez lata obowiązywało uproszczone i krzywdzące równanie: wykryto THC we krwi, a więc automatycznie byłeś pod wpływem. Sytuacja uległa pozornej poprawie, gdy Instytut Ekspertyz Sądowych im. prof. Jana Sehna w Krakowie opracował wytyczne, które miały pomóc sądom rozróżnić stan „po użyciu” od stanu „pod wpływem”.
Mikrodawkowanie LSD przegrywa walkę z depresją ze zwykłą kawą?
Przez ostatnią dekadę w Dolinie Krzemowej (ale nie tylko) funkcjonowało przekonanie, że mikrodawkowanie psychodelików to „szwajcarski scyzoryk” dla mózgu – poprawia fokus, libido i leczy depresję. Najnowsze, rygorystyczne badanie kliniczne pokazuje jednak coś zupełnie innego. Pacjenci przyjmujący placebo (w tym przypadku kofeinę) radzili sobie z depresją lepiej niż ci na LSD.
Marihuana wpływa na chorych odwrotnie niż na zdrowych. Jest nadzieja na nową terapię?
Używanie konopi indyjskich wiąże się z łagodniejszymi objawami choroby afektywnej dwubiegunowej (ChAD) – wynika z badań opublikowanych na łamach „Translational Psychiatry”. Okazuje się, że na osoby z ChAD konopie mogą wpływać odwrotnie niż na osoby zdrowe. Autorzy badań przestrzegają jednak przed wyciąganiem zbyt daleko idących wniosków (czyli na przykład przez zalecaniem chorym stosowania konopi). Mimo to w ich ocenie uzyskane wyniki powinny stanowić przyczynek do dalszych, zakrojonych na szerszą skalę, analiz.