Na wstępie uprzedzę Was, że mój post ma trochę inny charakter od pozostałych, znajdujących się na tym forum. Ponieważ nie znalazłem nigdzie w internecie podobnej dyskusji postanowiłem podjąć ją tutaj. Tematyka zdaje się być trochę psychologiczno-filozoficzna.
Od niedawna pewna osoba w podeszłym już wieku cierpi na niezidentyfikowaną chorobę (podejrzewam alzheimera). Są momenty, w których da się z tą osobą porozmawiać normalnie, ale często wpada w coś co nazwałbym transem. Zaczyna widzieć różne rzeczy, osoby, próbuje łapać coś w powietrzu, wierci się niespokojnie po łóżku itp. Jednocześnie w tym samym czasie można nawiązać z nią kontakt i "porozmawiać" o tym co widzi. Rozmowy strasznie przypominają te które odbywa się z tripującą osobą.
Chciałbym usłyszeć Waszą opinię na temat podobnych chorób psychicznych u ludzi. Może ktoś z Was spotkał się z czymś takim. Zastanawiam się ile z naszych "tripów'" przeżywają osoby chore, czy może czują się jak na nieskończonej terapii psilocybiną lub kwasopodobnymi substancjami. Po doświadczeniach z psychodelikami wiemy mniej więcej jak funkcjonuje nasz mózg i jakie bodźce w jakim stopniu wpływają na nasze 'halucynacje'. Dążąc do zrozumienia osoby chorej można byłoby analogicznie pomagać jej jak osobie pod wpływem substancji chroniąc ją przed badtripem.
Trochę filozofowania, ale zapraszam do dyskusji
Pozdrawiam! :)
Taka moja teoria.
Nie zapomnę pierwszy nastuk
W wieku lat piętnastu
Później zarzucanie różnych wynalazków
7 petycji przeciw reklamom i promocjom alkoholu, które mogą zmienić polskie prawo
Od 2019 roku trwa złota era medycyny psychodelicznej
Pacjenci szukają ulgi w bólu. Jak zmienia się podejście do medycznej marihuany w Polsce
Alkohol ma zniknąć z pola widzenia? Jest petycja do resortu zdrowia
Polska Organizacja Przemysłu i Handlu Naftowego (POPiHN) złożyła w Ministerstwie Zdrowia petycję, w której proponuje wprowadzenie jednolitych zasad tzw. sprzedaży bezwitrynowej alkoholu. To rozwiązanie nie polega na zakazie sprzedaży ani na ograniczaniu konkretnych kanałów dystrybucji. Chodzi o to, by alkohol nie był eksponowany wprost w przestrzeni zakupowej.
Czescy lekarze będą mogli przepisywać pacjentom grzyby halucynogenne
Mieszkańcy Czech cierpiący na depresję i inne choroby, na które nie pomagają tradycyjne metody leczenia, będą mogli korzystać z leczniczych grzybów halucynogennych już od przyszłego roku, informuje polski portal informacyjny TVP World.
Jak wygląda Luksemburg 2 lata po dekryminalizacji marihuany? Bilans zysków i strat
Kiedy myślimy o luźnym podejściu do marihuany w Europie, przed oczami stają nam holenderskie Coffee Shopy lub portugalska dekryminalizacja. Jednak to Malta i Luksemburg dokonały prawdziwego przełomu legislacyjnego. Latem 2023 roku Luksemburg stał się drugim krajem UE, który oficjalnie wpisał prawo do uprawy konopi w ustawy.