Dostałem niedawno bilecik na Wronią do Piotrkowa Trybunalskiego. Nie mam pojęcia co ze sobą zabrać? Co prawda to tylko rok (6 miesięcy, bo pierwszy raz), ale jak to jest w więzieniu? Wiem, że to nie wczasy, ale chociaż jakieś normalne warunki mają? Czy mógłbym zabrać ze sobą odtwarzacz MP3?
Pozdro Mordeczki :)
Możesz mieć: dokumenty związane z postępowaniem, którego jesteś uczestnikiem, artykuły żywnościowe i wyroby tytoniowe, środki higieny osobistej, przedmioty osobistego użytku, zegarek, listy oraz fotografie członków rodziny i innych osób bliskich, przedmioty kultu religijnego, materiały piśmienne, notatki osobiste, książki, prasę i gry świetlicowe. (art 110a par. 1 kodeksu karnego wykonawczego).
Zgoda dyrektora na posiadanie w celi: sprzętu audiowizualnego, komputerowego (tu wiadomo, że ktoś dostanie zlecenie by go trochę "uszkodzić", usuwając/blokując wifi i inne szmery-bajery) oraz innych przedmiotów, w tym także podnoszących estetykę pomieszczenia lub będących wyrazem kulturalnych zainteresowań skazanego, jeżeli posiadanie tych przedmiotów nie narusza zasad porządku i bezpieczeństwa obowiązujących w zakładzie karnym. (par. 2 w/w ustawy).
Decyzja ma więc charakter uznaniowy, ale można ją zaskarżyć do sądu penitencjarnego i można pofukać trochę do Dyrektora Generalnego i dyrektora okręgowego Służby Więziennej.
Warto przeczytać jakiś porządek wewnętrzny danego zakładu albo zadzwonić i się dowiedzieć. Tak to ładnie wygląda w przepisach, a z tego, co słyszałam, każde więzienie to jakaś inna enklawa.
Up. Skąd taka inf jeśli chodzi o książki? Bo lampka to insza inność.
Wiem z pierwszej ręki, tak przynajmniej wygląda to na terenach górnego i dolnego śląska. Oczywiście, są areszty gdzie odbywa się to bez wiekszego zamieszania, ale zazwyczaj jest problem nawet z przekazaniem aktualnej prasy z zewnątrz ( nie wszędzie kantyny są na tyle zaopatrzone, żeby było coś poza Playboyem ) . Wypowiadam się na temat Aresztów, nie wiem jak w Zakładach Karnych...
A dragi przemycają czasem na widzeniach, lecz szczerze - bez sensu. Szkodzi się obu stroną strasznie.
Jak tam jest z dragami? z ciekawości się spytam, może ktoś się orientuje.
Psychoaktywny kameleon. Dlaczego marihuana to nie psychodelik?
Raport: w Europie pojawiają się nowe narkotyki o większej sile działania
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Przemycali dzieci przez granicę z Meksykiem. Podawano im narkotyki, by były spokojniejsze
33-letnia obywatelka Stanów Zjednoczonych Dianne Guadian przyznała się do udziału w siatce przemytniczej zajmującej się nielegalnym przewozem dzieci z Meksyku do USA. Według prokuratury dzieci były odurzane słodyczami zawierającymi THC, aby łatwiej przeprowadzić je przez granicę. Kobiecie grozi od pięciu do 15 lat pozbawienia wolności.
Alarm w całej Polsce! To miał być mak do ciasta ;)
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące partii maku niebieskiego, w której wykryto przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów opium. Jak podkreślono, spożycie produktu może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. To nie są „zwykłe nasiona” – skażony mak może działać na organizm jak opioidy, wywołując objawy podobne do zatrucia narkotykami.
Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili przemyt narkotyków z Hiszpanii do Polski
Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili międzynarodowy przemyt narkotyków i zabezpieczyli ponad 10 kg czystej kokainy ukrytej w specjalnych skrytkach pojazdu. Dzięki funkcjonariuszom narkotyki nie trafią na warszawski rynek, a osoby biorące udział w tym procederze, usłyszały zarzuty w prokuraturze i zostały tymczasowo aresztowane. Zatrzymanym mężczyznom może grozić kara do 20 lat więzienia.