...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
cesky_kozel
  • / / 0
hm zastanawiam się czy jak jestem na terapii to czy mogę mówić o wszystkim, czy lepiej pewne rzeczy ukrywać?
wydawało mi się że lepiej mówić wszystko ,ale czy potem to może nie być problemem np w sądzie?
no niby tylko gdybym mówił że chce popełnić samobójstwo to terapeuta powiedział że by zawiadomił pomoc, w przeciwnym wypadku nie.

np takie sprawy że gdzieś tam kupiłem czy inne... no wiadomo że nie mówię od kogo no ale śledztwo policyjne w sumie mogło by ustalić poszlaki... wiem, paranoja...
w sumie złapałem się na tym że nie chcę mówić o czymś chujowym co zrobiłem bo bałbym się konsekwencji niedyskrecji, ale z drugiej strony, jak się leczyć nie mówiąc prawdy?
proszę o opinie i doświadczenia... są jakieś tajemnice zawodowe czy coś podobnego? i jak one działają?

rodzaj terapii - indywidualna, godzina w tygodniu lub rzadziej.
  • 3188 / 373 / 0
Terapeutę obowiązuje tajemnica lekarska. Masz paranoje.
  • 568 / 3 / 0
Terapeuta nie takich zawodników jak Ty wysłuchiwał i gdyby wszystkich miał wsypywać na psy to zakończyłby karierę bardzo szybko. To tak jak byś pytał czy mówić swojemu prawnikowi szczegóły przestępstwa bo moze kiedyś na Ciebie zeznać w sądzie. Paranoja, mów wszystko swobodnie, tajemnica zawodowa obowiązuje i policja niczego się od terapeuty nie dowie. Jeżeli cokolwiek ukrywać to tylko na prawdę ciężkie rzeczy nie związane z narkotykami jak np. morderstwo.
  • 44 / 1 / 0
w moim przypadku zarówno psychiatra jak i psycholog wiedzieli że brałem różne substancje bo pomagały mi funkcjonować. nikogo o tym nie poinformowali, a wydaje mi sie, ze taka otwartosc moze pomoc w diagnozie.
  • 744 / 28 / 0
Obowiązuje tajemnica lekarska, mów o swoich uzależnieniach, problemach, narkotykach, życiu jak na spowiedzi, na pewno Ci pomoże i wysłucha.
Spoiler:
Maybe the Chinese were using second class citizens as guinea pigs for the initial human trials of their new drugs.
Kwiecień plecień co przeplata trochę kwasa, trochę lata
  • 4 / / 0
to przecież kluczowa kwestia jeśli chodzi o diagnozę, terapię i ewentualną farmakologię. to czy objawy są skkutkiem zażywania czy odwrotnie determinuje przebieg leczenia, dlatego żeby ta zabawa miała sens trzeba mówić o wszystkim. (ja mam nawet zeszyt, noszę przy sobie i na bieżąco piszę wszystkie spostrzeżenia, nastroje, ich zmiany bo jak siadam przed lekarzem, to zapominam, że coś mi dolegało ;] z nerwów i paranoi), a nigdy nie wiesz, co może okazać się ważne. cokolwiek by się nie rzekło- zostaje w gabinecie.

warto przekopać internet, zebrać opinie i wybrać najlepszego specjaliste; jak trafisz na znudzonego buraka to nawet o pogodzie nie chce sie gadać. polecam forum dla osób z nerwicą i lękami, są bardzo wybredni i byle kogo nie polecą.

Ostatni raz przestrzegam: zdania zaczynaj wielką literą bo inaczej śmietnik... pill@
  • 3188 / 373 / 0
Adolista pisze:
polecam forum dla osób z nerwicą i lękami, są bardzo wybredni i byle kogo nie polecą.
Mają też kompletnie nierealne oczekiwania wobec innych i rzeczywistości ogólnie oraz tendencję do obarczania winą za swoje błedy wszystkich innych możliwych ludzi poza sobą samymi. Także radzę podchodzić z dystansem do tego co tam piszą.
  • 823 / 11 / 1
Ja mojemu mówię wszystko bo wiem że to dla dobra terapii. A on trzyma język za zębami. Nawet powiedziałem że żarłem LSD, że się lepiej po tym czuje. Wyciągnęliśmy razem z tego wnioski, pozytywne efekty, co mi to daje, jak to wykorzystać w dłuższej perspektywie czasowej.
Chcesz się spotkać, pogadać ? >

Życie to najlepszy narkotyk...
  • 2652 / 382 / 0
Bez szczerości z terapeutą nie ma szansy na skuteczne leczenie, przynajmniej jeśli chodzi o psychikę. Po to jest do cholery ten terapeuta żeby Cię słuchać i analizować twoją psychikę, emocje, sposób bycia, mowę ciała, intonację głosu i wszystko co składa się na Twoje "JA". Bez tego ani rusz. Po co okłamywać terapeutę bądź psychiatrę? Co to da? Z takimi ludźmi rozmawiać powinno się bez wstydu, z całkowitą otwartością, a jeśli to trudne, to starać się otwierać na nowe tematy choćby po to żeby się wygadać i dać upust emocjom. Taka konwersacja może dać Ci wiele do myślenia, razem z drugą osobą powinieneś analizować swoje postępowanie, żebyście mogli dojść do wspólnych wniosków i podjąć odpowiednie działanie.
Uwaga! Użytkownik Blue_Berry jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1709 / 11 / 0
Dokładnie, idziesz do terapeuty sobie pomóc czy zgrywać aktora?
ODPOWIEDZ
Newsy
Szajka z Mississaugi kradła mleko dla niemowląt by kupić narkotyki. 11 osób aresztowanych

Peel Regional Police poinformowała, że po czteromiesięcznym dochodzeniu udało się rozpracować zorganizowaną grupę przestępczą, która zajmowała się kradzieżą produktów dla niemowląt i ich wymianą na narkotyki. W sprawie postawiono zarzuty 11 osobom.

Nie wiedzieli, że zatrzymują kolegę. Pijany policjant szalał na hulajnodze

Już jego „styl jazdy” zwracał uwagę, ale okazało się, że to dopiero początek problemów mężczyzny. Policjanci z Gniezna zatrzymali kierowcę hulajnogi. Miłośnik szaleństw na elektrycznym jednośladzie nie tylko był pijany, ale też miał przy sobie narkotyki. Lekkomyślny kierowca to... policjant.

Koniec z lękiem po THC? Ten popularny terpen może być kluczem

Czy zdarzyło Ci się kiedyś poczuć niepokój lub lekką paranoję po użyciu marihuany? To częste doświadczenie, zwłaszcza przy mocniejszych odmianach, bogatych w THC. Od lat w branży konopnej krąży teoria „efektu otoczenia”, która sugeruje, że inne związki w roślinie mogą łagodzić te negatywne odczucia. Do niedawna była to jednak głównie opowieść. Teraz mamy twarde dowody.