Jak sie ma czas dzialania substancji to okresu poltrwania ?Czy na podstawie poltrwania moge okreslic czas dzialania? Szczegolnie pytam o opiaty/opioidy gdyz tam znalazlem spore rozbieznosci.Np morfina ma ktorszy okres poltrwnia a dziala dluzej niz fentanyl posiadajacy dluzszy okres...Czy na podstawie okresu poltrwania moge oszacowac czas dzialania czy jest to zupelnie relatywne i rozbiezne? Tu zdaje sie wchodza w gre aktywne metabolity wywierajace rowniez dzialanie psychotropowe/narkotyczne i to one "psuja" to wygladajce na logiczne porownanie...Gdzie moge znalezc kompendium wiedzy na temat CZASU DZIALANIA substancji? Jak Wy to widzicie?>
Kolejna sprawa to wydluzenie dzialania...Pytam w szczegolnosci do BDZ i opiatow/opioidow.Czy podanie wiekszej ilosci wydluzy czas dzialnia? o ile? jak to oszacowac?Ktore z piatow dzialaja wysycajaco na tkanki tak by nimi moc osiagnac stale stezenie i walic jak najzadziej? czt wieksza dawka M/H/BUP/TRA znaczy dluzszy czas dzialania czy tylko wieksza intensywnosc?Czy i jak mozna wydluzyc czas dzialania BDZ?
Dzieki za wlaczenie sie do rozmowy i podzielenie sie doswiadczeniem ;]
100% ---> 50% ---> 25% itd.
Przykłady:
alprazolam: t1/2: 12h - działanie fazowe trwa około 6h, działanie przeciwlękowe około 12h (czasem NAWET do 24h) [2-6mg]
Bromazepam: t1/2: 10-20h - działanie fazowe trwa ok. 5h, działanie przeciwlękowe tyle samo [12-30mg]
fenobarbital: t1/2: ok. 100h - działanie fazowe trwa...hmm, od 12h do 2 dni, działanie uspokajające: 3-5 dni [Mówię o dawkach 600-1200mg]
To tylko przykłady, że różne substancje działają różnie w stosunku to t1/2. Np. DXM na początku trzymał mnie dobre 6h, a zjazd był słaby, po wyrobieniu "tolerancji startowej" po około 30 tripach DXM trzyma 4h, a zjazd potrafi trwać od 10h do 2 dni. Dodam, że t1/2 dekstrometorfanu to 4-6h.
Ad BZD) Zwiększanie dawek benzodiazepin wydłuża u mnie działanie przeciwlękowe, mówię tu głównie o alprazolamie. Jak wezmę z rana jednego dnia powiedzmy 6mg, to nie muszę brać przez ponad 24h alpry, zanim nerwica znowu da o sobie znać. Z kolei Bromazepam baardzo słabo wydłuża swoje działanie przy zwiększaniu dawek do horrendalnych dawek. Opiaty w ogóle chyba nie wydłużają swojego działania. Nie zauważyłem różnicy między 225 a 450mg kodeiny, mimo że siła sedacji była wyraźnie większa. Działa na mnie ok 2,5h euforycznie, po czym następuje czill. Mam nadzieję, że wniosłem coś do tematu:)
Kłamałem z tym u góry :)
Tysiace przykladow na to ze czas dzialania a okres poltrwania to hm z pewna doza dystansu,dwie oddzilene zjawiska.Oczywscie trzeba brac pod uwage aktywne metabolity ktore zazwyczaj slabiej lecz dzialaja psychotropowo.Temat jest zbyt gleboki zeby rozwazac na tym poziomie.Trzeba probowac i wnioski wyciagac samemu.Jedynie ZS bedzie nas informowal o szybkosci eliminacji subst.z oraganizmu;)
Prosty przykład:
bierzemy x którego T0,5 = 6h a dawka progowa Mp = 1g
Jeżeli weźmiemy 2g substancji jej ilość spadnie do dawki progowej w ciągu 6h więc (teoretycznie) będzie działać 6h, jeżeli weźmiemy 4g to będzie działać 12h.
Chciałbym jeszcze zaznaczyć że nie znam się za bardzo na farmacji ale to co napisałem wydaje mi się to logiczne.
Alkohol i konopie wpływają na kierowców w odmienny sposób
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Narkotyki w listach do więźniów. Wysyłali je do zakładów karnych w całej Polsce
Narkotyki trafiały pocztą do więzień w całej Polsce. Prokuratura skierowała do sądu akt oskarżenia przeciwko małżeństwu z Gorzowa Wielkopolskiego. Ewelina T. i Marcin T. mieli przez ponad cztery lata uczestniczyć w procederze, którego wartość oszacowano na co najmniej 50 tys. zł.
Narkotyki z dostawą. „Kryształy" i skręty w przesyłce tak jak legalny towar
Zamówienie przez internet, odbiór w automacie paczkowym lub u kuriera – przestępcy przestawiają się na nowy kanał dystrybucji narkotyków – wykorzystują przesyłki pocztowe. Już ponad 86 ton narkotyków – jak pisała „Rz” – trzykrotnie więcej niż w całym ubiegłym roku, skonfiskowało od początku 2026 r. policyjne CBŚP. To „wierzchołek góry lodowej”, bo na rynek może trafiać nawet kilkakrotnie więcej. Dilerzy kamuflują drogę do odbiorcy – narkotyki docierają w przesyłkach, tak jak tysiące legalnych towarów
Amerykanie zamieniają alkohol na konopie. Media straszą uzależnieniem, a statystyki pokazują sukces
Nagłówki amerykańskich i światowych mediów znowu uderzyły w alarmistyczne tony. Wszystko za sprawą najnowszych badań opublikowanych na łamach prestiżowego czasopisma JAMA Psychiatry, z których wynika, że w USA rośnie odsetek osób zmagających się z problematycznym używaniem marihuany (CUD) – szczególnie wśród mężczyzn powyżej 35. roku życia.