i jeszcze jedno pytanie, czy wyrok moze utrudnic mi dostanie sie na studia? wlasnie bede teraz pisal mature a potem studia, ale czy biorą skazańców? :/ mam nadzieje ze nic z tego nie bedą robic, ale moze wie ktos jak to jest?
z gory dzieki za odpowiedz
co do drugiej kwestii- w dostaniu sie na studia wyrok nie przeszkadza, jeszcze nie slyszalam zeby jakas uczelnia rzadala zaswiadczenia o niekaralnosci.
Musisz napisać podanie o umorzenie kosztów sądowych i złożyć to w sądzie...
Piszesz to jak normalne podanie:
Ulica
Miejscowość
Sygnatura akt xxxx/06?07? /to sobie znajdziesz w korespondencji/
/prawa strona, trochę niżej,/
Do Sądu Rejonowego
xxx Wydział Grodzki /jeśli taki jest/
w (miejsce zamieszkania)
/dużymi literami, na środku/
PROŚBA
/od akapitu/ Proszę o umorzenie kosztów sądowych w/w sprawie.
Uzasadnienie: Niniejsza prośba podyktowana jest problemami finansowymi wynikającymi z braku źródła dochodów. Jestem osobą uczącą się i przebywam na utrzymaniu rodziców /bla bla bla dodaj co chcesz jak masz dobrego lota, bo jestem styrany i na fristajlu piszę /.
/od akapitu/ Proszę o pozytywne rozpatrzenie mojej prośby.
/niżej, po prawej własnoręczny podpis pod tym 'z powazaniem'/
z poważaniem
adammm1988 ;-)
____________________________________________________________________________________________
Zrób dwie sztuki. Jedno podanie dla siebie(pamiętaj, żeby pieczątkę Ci zostawili , drugie zostawisz w sądzie.
Podanie może nie jest super wypas kozak, ale widziałem gorsze, co przechodziły
Zawsze możesz skorzystać z profesjonalnych biur pisania podań tylko, że za $$$
7 petycji przeciw reklamom i promocjom alkoholu, które mogą zmienić polskie prawo
Marihuana to gorsze wyniki w nauce i stres emocjonalny
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Badanie ścieków 2025: Marihuana dominuje w europejskich miastach, kokaina i ketamina w górę
Badanie ścieków to dynamicznie rozwijająca się dziedzina nauki. Pozwala ona naukowcom bardzo dokładnie oszacować, jakie narkotyki i w jakich ilościach spożywają mieszkańcy. Najnowsze badanie z 2025 roku miało ogromną skalę. Badacze sprawdzili ścieki w około 115 miastach na terenie Europy.
Zasłonili alkohol na stacjach paliw. Testy zakończone, Orlen nie dołączył
Sposób prezentacji alkoholu w sklepach ma realny wpływ na sprzedaż - wnioski z pilotażu prowadzonego na przełomie stycznia i lutego na trzech stacjach benzynowych w Polsce są jednoznaczne. Do inicjatywy nie dołączył Orlen, który ma swoje stanowisko w tej sprawie. Podobnie jak sieć sklepów z alkoholem Duży Ben.
NIK odpowiada na wniosek Wolnych Konopi. „Przyjęto do wiadomości”, ale my nie odpuszczamy
Najwyższa Izba Kontroli odpowiedziała. I choć pismo jest obszerne, to w kluczowej dla nas [ Wolnych Konopi] kwestii … milczy. Otrzymaliśmy oficjalne stanowisko Izby w sprawie naszego wniosku o przeprowadzenie kontroli dotyczącej kosztów i efektywności obecnego modelu ścigania za posiadanie marihuany.