Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
ODPOWIEDZ
  • 53 / / 0
Jak psychodeliki dzialaja na niewidomego? Czy osoba, ktora jest niewidoma od urodzenia, bedzie miala CEVy?
  • 414 / 8 / 0
Trudno powiedzieć. To chyba też zależy czy niewidomy jest niewidomy od urodzenia czy kiedyś był zdrowy i widział normalnie. Jeżeli to pierwsze to prawdopodobnie jego trip będzie związany tylko z tymi zmysłami które zna. Jeżeli to drugie to nie byłoby nic dziwnego gdyby miał jakieś CEVy podczas tripu.Wnioski mi się wzięły stąd, że kiedyś czytałem o snach u niewidomych i dzieje sie to właśnie tak jak napisałem, tyle że tu zamiast snu bierzemy pod uwagę działanie psychodelików.
To nie bóg stworzył ludzi.
To ludzie stworzyli sobie boga.
  • 494 / 27 / 0
CEV'y i inne OEV'y to małe miki w porównaniu z resztą efektów psychodelików. Myślę, że niwidomy kolega będzie silniej odczuwał inne bodźce - słuch, dotyk, smak, węch. Gama doznań nie będzie więc znacząco uboższa.
  • 108 / 6 / 0
Mi sie wydaje, że niewidomy jak najbardziej będzie miał CEV-y i wizje. Chociaz to zapewne zależy od tego, dlaczego taki człowiek nie widzi. Jeśli winne są oczy lub nerwy doprowadzające impulsy z oczu do mózgu to trip będzie moim zdaniem baaardzo wizualny.
Skoro CEV wywołane są stymulacją ośrodków w mózgu to niby dlaczego niewidomy ma tego nie odczuć? Moim zdaniem odczuje i będzie to dla niego niezapomniane przeżycie. Indianie rytualnie jedli grzyby leżąc w ciemności. Dopiero kiedy absolutnie nic nie zajmuje naszego wzoku, można zobaczyć coś cieawego (z wewnątrz, nie z zewnątrz).
http://breakcore.pl/
  • 185 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: roman »
Swoja droga wyobrazcie sobiego niewidomego goscia, ktory juz sie taki urodzil, dopiero musi sie zszokowac jak umrze i zacznie widziec
Uwaga! Użytkownik roman nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 382 / 8 / 0
To zależy. Jeżeli jest niewidomy od urodzenia albo od bardzo wczesnego wieku, odpowiednie ośrodki w mózgu zanikają. Natomiast jeżeli pamięta, jak to jest coś widzieć, efekty wizualne owszem się pojawiają. Czytałam kiedyś dokładniej na ten temat na forum MAPS-u; gdybym wyłowiła (niestety forum jest beznadziejnie zorganizowane technicznie i trzeba przeglądać miesiąc po miesiącu), dam znać. Tylko oczywiście materiały byłyby po angielsku.
Tak, wykonałam ten krok.
Wracam na forum?...
  • 422 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: Kwidron »
To pytanie jest bardzo dobre :) Potrzeba nam filozofów na forum :D
  • 105 / 2 / 0
kiedyś jedna kobita co nie wiedziała co to znaczy widzieć - mówi że nie wiedziała nawet ciemności :P
przeżyła oobe i zobaczyła świat pełen kolorów, swoich znajomych widziała etc.
wniosek sam się nasuwa ;)
Trzeba powodu do morderstwa,
  • 4024 / 375 / 951
tez mnie to zastanawiało...studiuję Tyflooligofrenopedagogikę i w przyszłym roku bedę robić badania do pracy poświęconej mdzn. utrwalaniu wzorców proksemicznych (dot. posługiwania się przestrzenią-aranżowania i rozumienia jej i tak dalej) u osób niewidomych,wiec może przy okazji,,...
W ogóle to od osoby niewidomej od urodzenia trudno byłoby dowiedzieć się co przeżywa,bo jak miałaby przełożyć to co odczuwa (widzi) na język? skąd miałaby wiedziec,że to jest własnie widzenie? niewidomi używają często określeń kolorów opisując świat,ale trudno dociec co dokładnie mają na myśli,najczęściej włączają je do opisu czegoś po prostu ze słyszenia,albo używają określeń barw do wyrażania emocji...a tak poza tym-nie mieliście nigdy wrazenia,że niektóre ze zmian percepcji podczas tripowania to nie żadna synestezja czy cokolwiek innego tylko własnie postrzeganie świata za pomoca jakiegoś innego zmysłu?
Mądraś/mądryś? Weź coś upichć! - Kuchnia [H]yperreala
Z głębokości uzależnienia swego wołający lub wołającym być chcący pomocnym? - Hyperreal [H]elp
  • 762 / 35 / 0
Nieprzeczytany post autor: Magicien »
kiedyś po deksie zobaczyłem pod powiekami to, co widzi niewidomy. nie była to idealna ciemność ani nic takiego, bardziej jakiś materiał który sprawiał że czułem się jakbym był zamknięty w mikroskopowym pomieszczeniu.. jestem pewien że tak właśnie 'widzą' niewidomi i na pewno mogą mieć CEVy, bo takie wizje nie opierają się na zmyśle wzroku tylko na wyobraźni.
„Na ulicy przed domem leżał kot z białym kołnierzykiem, ni to grzejąc się w słońcu, ni to raczej jednak nie żyjąc, wnosząc z faktu, że nie było słońca ani żadnych innych przyczyn, by leżeć wśród pędzących samochodów.”
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Holandia: Marihuana zastąpiła kokainę w liczbie przejęć

Holandia była kiedyś uważana za europejskie centrum konopi, jednak w ubiegłym roku port w Rotterdamie został nagle zalany zagraniczną marihuaną. Jednocześnie liczba przechwyceń kokainy w porcie znacząco spadła. Według dziennika AD handel konopiami okazuje się dla przestępczego półświatka niemal tak samo dochodowy jak kokaina, ale przy znacznie mniejszym ryzyku.

Picie we wczesnej dorosłości powiązane z problemami poznawczymi w średnim wieku

Stres i alkohol idą w parze. Alkohol może pomagać w radzeniu sobie ze stresem, ale jednocześnie zmniejsza zdolność mózgu do samodzielnego rozwiązywania problemów. To może prowadzić do częstszego sięgania po kieliszek, by poradzić sobie z kolejnym stresem. Z drugiej strony pijąc więcej narażamy się na większy stres z powodu złych decyzji podejmowanych pod wpływem alkoholu. Pojawia się samonapędzający się mechanizm, z którego trudno się wyrwać z powodu zmian w mózgu. Naukowcy z University of Massachusetts Amherst donoszą, że picie alkoholu w celu radzenia sobie ze stresem we wczesnej dorosłości ma negatywny wpływ w wieku średnim, nawet jeśli przez kilka dekad nie piliśmy.

Rzeczniczka praw dziecka apeluje o edukację w zakresie skutków dopalaczy

Rzeczniczka praw dziecka ponowiła swój ubiegłoroczny apel skierowany do Ministerstwa Edukacji Narodowej o podjęcie działań edukacyjno-informacyjnych na temat szkodliwości dopalaczy we wszystkich placówkach oświatowych. Problem jest powszechny, a obecny wśród dzieci i młodzieży trend sięgania po dopalacze nie maleje. Jak pokazują statystyki, z roku na rok jest coraz więcej przypadków zatruć spowodowanych sięganiem po substancje psychoaktywne.