Dział dostępny także bez rejestracji, gdzie szybko możesz otrzymać odpowiedź, gdy czas jest na wagę złota.
ODPOWIEDZ
  • 1920 / 183 / 0
Nie chcę siać paniki, ale czasem można nie zdążyć na odpowiedni moment. To Ty go znasz. Jeśli nagle lub w bardzo krótkim czasie zaczął zachowywać się kompletnie inaczej to być może potrzebna jest jak najszybsza interwencja lekarska.
Dla przykładu. Raz wpadłem w psychozę. Oczywiście nie czułem że coś jest nie tak. Jednak byłem podejrzliwy, nikomu nie ufałem (nie wiadomo czy jest z wami w pełni szczery), i z każdym dniem coraz bardziej pochłaniały mnie własne urojenia. Także w miarę normalnie funkcjonowałem. Akurat tego dnia pojechałem do innego miasta załatwić sprawy w sekretariacie na studiach. Wracając wstąpiłem do sklepu, kupiłem trochę wódki i miałem plan wypić trochę i położyć się spać. Nikt ani z mojego otoczenia, ani ja w życiu by nie przewidział że tego dnia trafię na Oiom bo nagle coś mi się przestawiło w głowie i próbowałem się zabić. Nie miałem myśli samobójczych, to był pomysł który wpadł mi po prostu do głowy. Nie wiedziałem że nie myślę racjonalnie, nikt z bliskich też tego nie widział. Na studiach też wszystko było nie bardziej niepokojące dla innych niż normalnie.

Uważam, że powinien go zbadać lekarz psychiatra. On będzie wiedział i widział więcej niż my na odległość. Dowiedz się czy w waszej rodzinie ktoś chorował na schizofrenię lub inne choroby psychiczne.
Jest bardzo młody, z tego co napisałeś brał wszystko jak leci. Możliwe, że samo mu przejdzie, ale może się to bardzo źle skończyć. W tej sytuacji lepiej dmuchać na zimne i lepiej żeby okazało się to czymś niegroźnym, niż sytuacją w której będziecie żałować że czekaliście na rozwój wydarzeń. Do tego czasu nie naciskajcie na niego, ale pilnujcie go bo mi wystarczyło jakieś 30 minut bycia samemu w domu by prawie skończyć na tamtym świecie. Nawet jeśli mu przejdzie to jeśli jest to psychoza, to każdy taki epizod trwałe uszkadza mózg oraz jeśli nie jest leczony a ta osoba dalej niszczy siebie chorymi miksami różnych substancji to szansa na powtórkę rośnie i może być jeszcze gorzej niż teraz.
Ostatnio zmieniony 17 maja 2025 przez Demis, łącznie zmieniany 1 raz.
Take DXM and Be Happy
  • 1505 / 527 / 0
Być może trzeba działać jak najszybciej, jak wyżej napisane. On może mieć w głowie grubiej, niż daje znać na zewnątrz. Przypomniało mi się jak sam miałem 2tyg psychozy, ło panie. https://neurogroove.info/trip/truman-sh ... e-psychozy

W sumie te nagłe plany zajebania się to też nie taka rzadkość, ja pół roku temu pijany się próbowałem odjebać. Właśnie patrzę w IKP i widzę, że wpisali mi próbę samouszkodzenia, dziwne, jak próba miała na celu, żeby mi jednak głowa z pętli się nie wyślizgnęła, lol
signal-2025-05-17-02-49-18-391.jpg
Przede wszystkim to Ty daj znać czy masz kontakt z jego bliskimi i czy o sprawie wiedzą, bo możliwe, że jak rodzina zczai bazę to wezmą się za to.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 1920 / 183 / 0
Jeszcze ważna sprawa. Jeśli by doszło do nagłej sytuacji wymagającej zadzwonienia po karetkę to wyrzuć / schowaj wszystkie nielegalne substancje jakie ma w pokoju / domu. Co innego rozmawiać co brał wcześniej, a co innego jeśli ratownicy lub nawet policja (nie wiem jak teraz, ale przy próbie samobójczej i zadzwoneniu na 112 może przyjechać także policja) bedzie miała podejrzenia, a towar będzie w pobliżu, to może narobić mu to dużych problemów z prawem.

A jeśli by dało się to zrobić, to zawsze warto wylogować go z każdego miejsca żeby osoby trzecie nie czytały jego prywatnej korespondencji. Bo rodzice mogą niepotrzebnie naruszać jego i czyjąś prywatność chcąc dobrze, a mogąc bardziej zaszkodzić.
Take DXM and Be Happy
  • 381 / 148 / 0
@Demis do każdej próby samobójczej policja przyjeżdża z automatu. Nawet jak się ich nie wzywa.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Polski narkobiznes zwiększa zasięgi. Czarny rynek domaga się towaru

Newsy
Marihuana zmniejsza pragnienie alkoholu u osób pijących dużo – Nowe badania finansowane przez rząd

Czy marihuana może pomóc osobom pijącym dużo alkoholu pić mniej? Nowe badanie przeprowadzone w USA sugeruje, że tak – i to z zaskakująco prostego powodu. Osoby, które sięgały po marihuanę tuż przed alkoholem, piły wyraźnie mniej i miały mniejsze łaknienie.

Alkohol a rak: Każdy łyk może zwiększać ryzyko nowotworów

Alkohol jest jednym z najczęstszych czynników ryzyka rozwoju raka, odpowiedzialnym za około 100 tys. przypadków rocznie w USA. Naukowcy odkrywają coraz więcej mechanizmów, przez które alkohol uszkadza komórki i przyczynia się do powstawania guzów. Choć spożycie alkoholu jest powszechne, niewielu z nas zdaje sobie sprawę z powiązania między alkoholem a rakiem.

Masowe ilości kokainy na masowcu. Kucharz w areszcie

Blisko pół tony kokainy o wysokiej czystości przejęły argentyńskie służby na masowcu Ceci w porcie rzecznym San Lorenzo. Do udziału w przemycie przyznał się okrętowy kucharz.