Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 51 / 21 / 0
Ciekawe, mi Tianeptyna bardzo pomaga z układem pokarmowym (IBS).
Ale faktycznie, jest taki lekki nieogar w głowie, taka chmurka, jakby na lekkim zamuleniu cały czas.
  • 356 / 69 / 0
25 marca 2021okarlsu pisze:
Ciekawe, mi Tianeptyna bardzo pomaga z układem pokarmowym (IBS).
moze dlatego, ze dziala na receptory opioidowe mu jak morfina, tylko duzo slabiej. nie mam pewnosci, czy akurat agonizm tych receptorow odpowiada za hamowanie skurczow jelit, ale moze to jakis trop. edit: tak jest
Some MORs are also found in the intestinal tract. Activation of these receptors inhibits peristaltic action which causes constipation, a major side effect of μ agonists
biore teraz coaxil i jestem bardzo zadowolona, dzialanie czuje juz od pierwszej tabletki. nawet nie musialam przekonywac magika zeby mi wypisal, chociaz wiedzial o mojej historii z opioidami, stwierdzil ze to delikatny lek. jednoczesnie strasznie sie stresuję, bo jesli wjebie sie znowu w opio i jeden choc raz zapodam majke czy nawet kode, to z wiekszoscia terapeutycznych efektow tianeptyny moge sie na dlugo pozegnac. a dziala na mnie bardzo milo, moze dlatego ze wyzerowalam juz tolerancje na opioidy, wiec nie chce tego zaprzepascic bez sensu skoro czuje sie dobrze jak jest.
  • 51 / 21 / 0
@ema112 zgadza się, pewnie to trochę analogicznie jak z typowym opioidem na biegunkę - loperamidem (który jednak nie przechodzi przez barierę krew-mózg). Być może na problemy żołądkowe (niejelitowe) działa inaczej.
W każdym razie to bardzo ciekawy lek, działa mocno w tle, trochę podobnie do SSRI - że nie czujesz jakiejś konkretnej bomby/zmiany, ale porównując na zimno z okresem przed - widać ewidentnie zmiany.
Minusem jest delikatna taka mgła umysłowa, mam wrażenie, że lekko ciężej mi się skupić. Albo inaczej - zacząć się skupiać, bo jak już się czymś zajmę, to jest w porządku. To tak, jakby ten lek wspierał prokrastynację i chęć leżenia na kanapie :D Ale to subiektywne odczucia oczywiście.
  • 449 / 101 / 0
To nie działa tak, że jak raz zajebiesz morfinę do tia to od razu stracisz efekt terapeutyczny. Gorzej zrobiłabyś, gdybyś zajebała samą tia w grubo opioidowych dawkach.

Note: na samą tia tolerka szybko rośnie, nawet bez morfiny, także ten...
Co złego, to nie ja - oczywiście...
  • 356 / 69 / 0
@adverse nie sadzisz, ze nawet jednorazowe zajebanie majki w dawce znacznie przekraczajaca terapeutyczna, podniesie tolerancje na agonistow MOR na tyle, ze efekty tiany w tym zakresie beda nieodczuwalne na dluzszy czas? analogicznie do wziecia paczki tianeptyny naraz. w koncu to smyranie po tych receptorach to jedyna udowodniona aktywnosc tej substancji, przynajmniej tak przeczytalam w badaniu na ten temat z 2014, ale moze jest nieaktualne.
a dzialanie jak na razie bardzo mi odpowiada, mam bardzo delikatne bole glowy (chociaz to moze byc wplyw polaczenia z innymi lekami) i na poczatku faktycznie taki pluszowy nieogar, ale dzis pol dnia czytalam rozne angazujace rzeczy i juz nie zauwazylam problemow ze skupieniem.
  • 24 / 1 / 0
Ja waliłem 20x12.5mg i bardzo miło robi. Tylko gdzieś na godzinkę dwie
  • 449 / 101 / 0
Możesz sprawdzić, ale wtedy na pewno włączy się tobie autosugestia:

"zajebałam morfinę, oj, tianeptyna już nie działa". ;)
Co złego, to nie ja - oczywiście...
  • 356 / 69 / 0
no to niewatpliwie, moze nawet teraz jade na samym placebo, bo sobie zrobilam nadzieje ze moze ten lek bedzie w koncu fajny, ale kurde, skoro dziala, niewazne czemu, to nie trza psuc. :psycho:
  • 24 / 1 / 0
Polecam wysokie dawki. Powyżej 100mg ładnie grzeje
  • 4 / / 0
Czy tianeptyna wchodzi w reakcje z MDMA? Wolę się spytać niż później zostać zaskoczona ZS
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Marihuana zmniejsza pragnienie alkoholu u osób pijących dużo – Nowe badania finansowane przez rząd

Czy marihuana może pomóc osobom pijącym dużo alkoholu pić mniej? Nowe badanie przeprowadzone w USA sugeruje, że tak – i to z zaskakująco prostego powodu. Osoby, które sięgały po marihuanę tuż przed alkoholem, piły wyraźnie mniej i miały mniejsze łaknienie.

Ayahuasca a zdrowie psychiczne: Przełomowe wyniki największego badania

Badanie opublikowane w prestiżowym ournal of Psychoactive Drugs objęło ponad 7,500 uczestników z całego świata i wykazało, że częste używanie ayahuaski wiąże się z niższym poziomem stresu psychicznego oraz wyższym poczuciem dobrostanu. Kluczowe okazały się takie czynniki, jak intensywność doświadczeń mistycznych, wglądy osobiste oraz wsparcie społeczności. W tym artykule przedstawimy kluczowe wyniki badania oraz wyjaśnimy, dlaczego ayahuasca budzi tak duże zainteresowanie naukowców i osób szukających alternatywnych terapii.

Hiszpania zezwala na narkotyki w samochodach

Ministerstwo Spraw Wewnętrznych Hiszpanii zaskoczyło związki zawodowe policji, wydając polecenie, aby nie karać użytkowników narkotyków znajdujących się w zaparkowanych samochodach. Decyzja ta ma na celu ochronę prywatności obywateli, ponieważ zaparkowane pojazdy uznawane są za „prywatną przestrzeń”.