Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 107 / 16 / 0
21 lutego 2021ledzeppelin2 pisze:
Na papierze to cudowny lek.
Próbuj ale nie oczekuj spektakularnych efektów w leczeniu funkcji poznawczych.
No to co bym mógł stosować w celu zwiększenia motywacji, potrzebuję takiego jakby "kopa", bo przerobiłem chyba wszystkie leki noradrenalinowe (wenlafaksyna, duloksetyna, klomipramina) i średnio mnie aktywizują. Leki serotoninowe strasznie mnie z kolei zamulają i nie mogę spać przez nie normalnie (żywe sny). Chyba jeszcze zostaje mi jakiś bupropion, ale jego się trochę boję.

A brałeś tianeptynę, że masz takie info??? Jak długo ją brałeś?
  • 449 / 101 / 0
Najlepszym źródłem do pozyskiwania informacji są zagraniczne, redditowe grupki lub niebieskie forum. Funkcje pozyawcze - forget it. To jest trochę jak z wyborem telefonu na podstawie recenzji. Na papierze wygląda ładnie, ale nijak ma się to w zderzeniu z rzeczywistości.
Co złego, to nie ja - oczywiście...
  • 356 / 71 / 0
zastanawiam sie, jak by sie laczyl coaxil z ultra-low dose naltrexone...
  • 449 / 101 / 0
Raczej słabo. Można spróbować, ale zależy w jakich dawkach ta tianeptyna? W "normalnych" czy dużych?
  • 356 / 71 / 0
normalnych dawkach terapeutycznych. zastanawiam sie czy nie dorzucic sobie tianeptyny do koktajlu pregaba+bupropion ktory biore codziennie. mam tez tabletki naltexu ktore planowalam rozpuscic i uzywac jako LDN, ale jakos tak wyszlo ze nigdy sie za to nie zabralam. gdybym zaczela brac coaxil to zmienilabym to na ULDN, bo branie dawek >1mg naltreksonu przy zazywaniu agonisty receptorow opioidowych mija sie z celem. skoro naltrekson w malutkich dawkach hamuje wyrabianie tolerancji i ogolnie wzmacnia dzialanie opiatow, to moze wmocnilby tez efekt terapeutyczny tiany?
  • 449 / 101 / 0
Może tak, może nie. Tylko używaj ultra LDN. Wtedy rzeczywiście możesz zmniejszyć tolerancję na tianeptynę i poprawić jej działanie, jednak przy tej kombinacji leków takie działanie może być niepotrzebne. Osobiście wyrzuciłabym bupropion, zostawiłabym pregabalinę i wrzuciła tianeptynę plus ultra LD.n. Wtedy byłoby lepiej. bupropion w tym przypadku to niepotrzebny zapychacz.
  • 329 / 58 / 0
Ja raczej wyrzuciłbym pregabalinę (ogólnie ograniczyłbym spożycie wszystkiego, co działa na GABA podczas kuracji) z tego miksu jeżeli zależy Ci na długotrwałym efekcie terapeutycznym ze strony tiany, a raczej zwiększeniu prawdopodobieństw takiego działania.
Najpierw może spróbuj polecieć kilka dni na samym LDN / ULDN, bo też chwilę zajmuje wstrzelenie się w optymalną dla siebie dawkę
  • 356 / 71 / 0
na razie jestem na plus minus 400mcg, pierwszy raz wzielam 1mg ale to bylo dla mnie za duzo. zamierzam powoli zmniejszac do kolo 100mcg i wtedy sprobowac przekonac magika na tiane. docelowo bede zmniejszac dawke do ≈10mcg jesli bedzie taka potrzeba, ale moze moj naltreksonowy sweet spot jest wyzej.
  • 279 / 55 / 0
Jeśli kogoś to interesuje- testowałem ostatnio tianeptynę z MPH przy ADHD.
Może faktycznie lekko podnosiła nastrój ale kosztem utraty dużej części koncentracji płynącej z MPH oraz wprowadzała lekkie oszołomienie/nieogar w głowie. Z ciekawostek nikotyna z nicorette przestała dobrze działać skutkiem czego było ograniczenie przyjmowania nikotyny. Odstawiłem po tygodniu bo mnie zaczęło denerwować. Dodatkowo problemy z żołądkiem ale to mogł być zbieg okoliczności. Dawkowanie 12,5mg 3 razy dziennie.
  • 51 / 21 / 0
Ciekawe, mi Tianeptyna bardzo pomaga z układem pokarmowym (IBS).
Ale faktycznie, jest taki lekki nieogar w głowie, taka chmurka, jakby na lekkim zamuleniu cały czas.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Alkohol ma zniknąć z pola widzenia? Jest petycja do resortu zdrowia

Polska Organizacja Przemysłu i Handlu Naftowego (POPiHN) złożyła w Ministerstwie Zdrowia petycję, w której proponuje wprowadzenie jednolitych zasad tzw. sprzedaży bezwitrynowej alkoholu. To rozwiązanie nie polega na zakazie sprzedaży ani na ograniczaniu konkretnych kanałów dystrybucji. Chodzi o to, by alkohol nie był eksponowany wprost w przestrzeni zakupowej.

Intensywne używanie marihuany wzmacnia związki kobiet, ale osłabia relacje mężczyzn

Nowe badanie wyjaśnia, dlaczego.

Dentysta od razu pozna, czy paliłeś marihuanę. Kilka ważnych szczegółów

Coraz więcej pacjentów siada na fotelu "po skręcie", licząc na mniejszy stres. Tymczasem stomatolodzy i badacze alarmują: regularne używanie marihuany może odbić się na zębach i dziąsłach, a przed zabiegami potrafi skomplikować działanie znieczulenia. Na liście konsekwencji pojawiają się nie tylko ubytki i utrata zębów, ale też sygnały związane z nowotworami jamy ustnej.