Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
Czy preparaty z Sertralina pomogly Ci w leczeniu twoich zaburzen?
Tak, bardzo pozytywnie
361
36%
Tak, ale mialem przy niej problemy
329
33%
Nie, to straszny syf, opoznia orgazm!
129
13%
Nie, nie dziala.
193
19%

Liczba głosów: 1012

ODPOWIEDZ
  • 161 / 2 / 0
A co ja jeszcze zaobserwowalem to ze gorzej widze tzn ostrosc slabsza. Natomiast od lat cierpie na moje wrazliwe oczy tzn czesto byly od swiatla wiatru itp podraznione zmeczone i wygladaly strasznie. Lekarze twierdzili ze sköra w okolicach oczu nie produkuje wartstwy ochronnej a krople nie´pomagaly...Od kiedy biore tabl oczy jak nöwka !!!To juz jest powöd czemu nie odstawie tych tabl . To byl tez powöd mojego zlego samopoczucia w kontaktach miedzyludzkich oczy sä zwierciadlem duszy a ja wygladalem ciägle jak wrak ...A pozy tym czuje ze faktycznie mniej mysli w glowie ktöre mnie blokowaly. Teraz moge sie lepiej skupic jestem otwarty i mam lepszy humor.Jak dla mnie to wlasnie dostalem drugie zycie. Mam zamiar je brac i narazie nie mysle o odstawieniu. Sä wam znane jakies skutki uboczne przy wieloletnim braniu?Czytalem o skutkach ubocznych ale narazie nic poza gorszym wzrokiem i powiekszonymi zrenicami nie mam. Ale raczej sie zastanawiam nad skutkami po wielu latach brania.
  • 192 / 4 / 0
@up widocznie schorzenie oczu było bardziej związane z psyche niz z fizjo :d ja tez mam takie dolegliwości fizjo, które sertra leczy. Po ponad rocznym stosowaniu nie miałem, żadnych dodatkowych uboków oprócz PSSD, które przechodzi po ok 1 miesiącu.

A ja znow wracam do sertry, tym razem koniec z eksperymentami. Moim celem jest zaleczyć depreche i dostawić leki. 100mg/dzień idzie.
Oddycham, bo jestem przesądny.
Obserwuje konwulsje idei i Pustkę, która śmieje się sama do siebie ...
  • 373 / 3 / 0
piotroszka pisze:
A co ja jeszcze zaobserwowalem to ze gorzej widze tzn ostrosc slabsza. Natomiast od lat cierpie na moje wrazliwe oczy tzn czesto byly od swiatla wiatru itp podraznione zmeczone i wygladaly strasznie. Lekarze twierdzili ze sköra w okolicach oczu nie produkuje wartstwy ochronnej a krople nie´pomagaly...Od kiedy biore tabl oczy jak nöwka !!!To juz jest powöd czemu nie odstawie tych tabl . To byl tez powöd mojego zlego samopoczucia w kontaktach miedzyludzkich oczy sä zwierciadlem duszy a ja wygladalem ciägle jak wrak ...A pozy tym czuje ze faktycznie mniej mysli w glowie ktöre mnie blokowaly. Teraz moge sie lepiej skupic jestem otwarty i mam lepszy humor.Jak dla mnie to wlasnie dostalem drugie zycie. Mam zamiar je brac i narazie nie mysle o odstawieniu. Sä wam znane jakies skutki uboczne przy wieloletnim braniu?Czytalem o skutkach ubocznych ale narazie nic poza gorszym wzrokiem i powiekszonymi zrenicami nie mam. Ale raczej sie zastanawiam nad skutkami po wielu latach brania.

Moje oczy łzawią, szczypią itp itd od nerwicy niestety ;/
Jak biore benzo wszystko mija... ehh...
Z SSRI nie brałem jedynie sertry i wenly (SNRI) tak a propo tematu, wszystkie inne nie działały niestety
  • 1 / / 0
Mam pytanie. Powinnam dzisiaj zacząć kurację Zotralem, a dwa dni temu odstawilam etylofenidat. Czy mogą być związane z tym jakieś efekty uboczne?
  • 953 / 4 / 0
nie.
musisz przekroczyć granicę tylko po to, by pamiętać, gdzie leży.
  • 869 / 15 / 0
moskfa pisze:
2 tydzien jest ok. Pierwsze 2 dni wylane na wszystko. Poźniej spokój i opanowanie. Caly dzień muszę pracować w innym przypadku bierze mnie kurwica. Fobia zmniejszona. Łatwiej załatwiam sprawy, aczkolwiek to jeszcze nie to.. Często mam ataki jakiejś eufori chce mi sie biegać , skakać rozwalać wszystko dokoła, śmieje się ze wszystkiego. Teraz tak jakby ustępowało. Nie wiem , zobaczymy narazie lece 50 mg za 2 tyg wizyta to zwiekszy sie może na 100. A no i posrane sny totalnie -.-
też mialam poryte sny po sertralinie!!! a jak odstawilam z dnia na dzien, bo mi cos odjebalo, to sny byly nie dosc ze poryte, to jeszcze maksymalnie realistyczne, po przebudzeniu nie bylam pewna, co sie dzialo naprawde, a co nie.
Ale asentra postawiła mnie na nogi, tyle, że ze stanu myśli samobójczych,doslownie codziennego myslenia o smierci. moge wiedziec, na co docelowo bierzesz ten lek? depresja, nerwica jakas, zaburzenia osobowosci?

skoro masz takie hustawki nastrojow, to czy Twój lekarz nie myslał o jakims stabilizatorze :> ? Ja obecnie biorę lamitrin, ktory ma wlasnie dzialanie stabilizujace ORAZ podnoszace nastrój. co 2 tyg zwiekszam dawke o 25 mg, po miesiacu psych chce mi wlaczyc wlasnie sertraline do tego ;] i jestem bardzo ciekawa efektow.
So easy to begin and yet impossible to end

primum non nocere
  • 175 / 1 / 0
ponad 2 miechy na tym lece, od jakichs 7tygodni na 150mg
lek dobry, ale nie mozna do niego cpac. aktualnie mam przejebany nastroj, chyba przez kode, sprobuje zwiekszych o 25mg, moze pomoze.

jedna rzecz mnie zastanawia... co to robi z nasieniem?! sperma ma domieszki zolci, inna konsystencje, lepiej nie planowac potomstwa na sertralinie
  • 35 / / 0
leci już 7 tydzień. Dawka nadal 50 mg. Pernazinium 50 mg. Nie ćpam. Generalnie jest normalnie. Nie mam chory myśli, nastrój normalny. Nie jest super nie jest źle. Wylane prawie na wszystko. Fobii prawie nie ma czasem tylko jak wiem że serta nie da rade wspomagam sie Xanaxem.(skoro tu pisze tzn że fobia zmniejszona :-D ) Sny wciąż popierdolone , czasem już nie wiem co jest rzeczywistoscią a co snem. generalnie cały czas na coś czekam, taki wew stan niepokoju , tylko nie wiem na co :wall: . Pewnie na stan kiedy obudze sie a świecące słońce sprawi mi ogromą radość :-D Bardzo dobrze zoloft łaczy się z kofeiną i yerbą. Dużo mocniej pobudza, napędza do pracy. CIągnie mnie ostatnio na jaiegoś gbla. Mam takie chcwile kiedy siadam i wposminam te piękne czasy z ćpania i prezchodzi mi przez ciało takie kodeinowe ciepełko. Za 2 tyg zwiększam do 100 mg zobaczymy. Obawiam się tylko urlopu. Ciężko będzie nie przyjebać czegoś :-p Ruchać mi sie wogolę nie chce. Pyton sprawny ale chęci zero.
  • 79 / / 0
W moim przypadku o wiele lepszy niż citalopram. citalopram miałem jako pierwszy antydepresant i nie wiedziałem czego się spodziewać po tych cudownych lekach i tak brałem go 8 miesięcy - ledwo zauważalna poprawa przy wielu skutkach ubocznych na początku, przy "wchodzeniu" na lek i jednym uboku trwałym, dość mocno wkurwiającym, zjebanym libido. Aż w końcu brak nawet minimalnego działania, jakie cital dawał na początku.

Sertra o wiele lepsza, lepsza na lęki, lepsza na depresję, pewność siebie itd. W końcu czuję, że lek daje jakieś wymierne efekty. Mam jednak dość spory PROBLEM z tą sertraliną, a mianowicie, na ciele pojawiła mi się wysypka i w paru miejscach plamy przypominające łagodną postać rumienia. Kur***. :wall:

Miał ktoś taki problem na sertralinie, z WYSYPKĄ lub PLAMAMI?

Drugim problemem jest płytki i krótki sen. Pomimo tego, że biorę 200 a nawet 300 mg kwetiapiny wybudzam się na dawce 150 mg sertraliny po jakichś 4, 5 godzinach. Do tego sny są jakby półrzeczywiste, mało fantazyjne, że tak powiem, aby nie użyć słowa "koszmarne".

Czy zmniejszenie dawki sertraliny na 125 mg pomoże coś na problemy ze snem? Na 125 pamiętam spałem dobrze i głęboko. Miał ktoś problemy z BEZSENNOŚCIĄ na tym leku?

A jeśli chodzi o tę skórę, to już jestem umówiony do dermatologa i mam nadzieję, że nie będzie konieczności odstawienia leku, ale jeśli, to co byście polecali jako antydepresant najbardziej zbliżony do sertry albo nawet lepszy? Chodzi mi o antydepresant o działaniu antydepresyjnym, ale raczej o działaniu w kierunku dającym napęd, a nie sedującym, eliminującym dobrze lęki społeczne, dodającym pewności siebie i też działający na lęk napadowy. Kuźwa mam trochę z głową jednak i potrzebny jest lek o szerokim spektrum działania, lek silny, a może jakiś mix? Co byście polecali? paroksetyna jest podobna do sertraliny? A może wenla? A może jakiś mix np. paroksetyna z fluoksetyną (która ponoć napędza).

Po prostu, potrzebuję porządnego doje***ania żeby wyrwać się z marazmu. W żadne lajtowe antydepresanty w stylu (esci)citalowatym nie mam zamiaru się już bawić ani w inne słabe gówna. Już dosyć czasu straciłem.
Ładnie proszę o odpowiedź: http://talk.hyperreal.info/benzodiazepi ... l#p1213984
  • 3955 / 146 / 0
jak Ci zle z sertralina to obczaj paroksetyne. mi paro bardziej odpowiada.
ODPOWIEDZ
Newsy
W marcu wyraźne odbicie. 88 tys. recept z receptomatów na medyczną marihuanę i opioidy

Ostatni kwartał przyniósł spadek liczby recept wypisywanych na leki kontrolowane, choć w marcu odnotowano odbicie, wyraźne zwłaszcza w przypadku medycznej marihuany - informuje w środowym wydaniu "Dziennik Gazeta Prawna".

Największa w historii analiza potwierdza: marihuana skuteczna w leczeniu objawów nowotworowych

W ciągu ostatnich miesięcy świat nauki zyskał dostęp do największej metaanalizy dotyczącej zastosowania marihuany w terapii nowotworów, przeprowadzonej przez Whole Health Oncology Institute we współpracy z The Chopra Foundation i opublikowanej w prestiżowym czasopiśmie Frontiers in Oncology. Wyniki są jednoznaczne – istnieje przytłaczający konsensus naukowy, że medyczna marihuana skutecznie łagodzi objawy choroby nowotworowej i poprawia jakość życia pacjentów.

Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol

Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.