Szałwia wieszcza (Salvia divinorum) - dyskusja o ekstrakcji, paleniu i uprawie
Więcej informacji: Salvia Divinorum w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 414 / 8 / 0
Czytałem juz na niejednej stronie że salvia d.ma również działanie lecznicze. Mam na mysli to, że często piszą iż pozwala pozbyć się np: bólu głowy jak i silnej biegunki. Czy znacie jakies sposoby skutecznego zastosowania salvii w przypadkach wyżej wymienionych tak aby podziałała nie wywołując fazy? Często mam poprostu problem z oboma tymi dolegliwościami więc jak juz będę chodował tą roślinkę to chciałbym skorzystać również z jej dodatkowych pozytywnych "opcji" a przyda się to pewnie nie tylko mnie. Wielkie dzięki za wszelkie konkretne odpowiedzi.
To nie bóg stworzył ludzi.
To ludzie stworzyli sobie boga.
  • 313 / 5 / 0
Idź do lekarza, a SD zostaw do palenia :)
Uwaga! Użytkownik Norberto nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 414 / 8 / 0
No dzięki Norberto... Aż tak źle nie jest a nie sądze żeby lekarz był konieczny przy każdej sraczce czy bólu głowy! No chyba że ty tak masz, wiec pewnie jak się skaleczysz przy krojeniu chleba to wzywasz karetkę. Prosiłbym jednak o konkrety.
To nie bóg stworzył ludzi.
To ludzie stworzyli sobie boga.
  • 313 / 5 / 0
Hehe nie no. Szałwia Boska ma podobne właściwości lecznicze co Szałwia Lekarska.
Więc analogicznie: napary, herbatki, okłady, sałatki itp.
Tylko po co pakować Szałwie Boską skoro można zwykłą Lekarską? Chyba, że kogoś rajcuje marnowanie SD.
Uwaga! Użytkownik Norberto nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 50 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Dutch »
Uwaga! Użytkownik Dutch nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 14 / / 0
Nieprzeczytany post autor: sage »
no to jeszcze

http://www.sagewisdom.org/bucheleretal.pdf

zreszta przejrzyj ta stronke
Uwaga! Użytkownik sage nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 424 / 6 / 0
Nieprzeczytany post autor: Adam Selene »
Gdzieś czytałem (chyba na Wikipedii), że "trwają badania nad użyciem salvinorinu A w psychiatrii, ze względu na silne działanie antydepresyjne" - cytat niedokładny.
Uwaga! Użytkownik Adam Selene nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 50 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Dutch »
a czy ty czytasz co sie do ciebie pisze...? :P
linki w postach powyzej wlasnie o tym m
Uwaga! Użytkownik Dutch nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 424 / 6 / 0
Nieprzeczytany post autor: Adam Selene »
Ano czytam, czytam i widzę, że się zagalopowałem. Link od sage'a mi nie działa (strona się nie wyświetla), a link do erowida mi umknął. Mój błąd, ale w sumie świat się zawalił, czyż nie?
Uwaga! Użytkownik Adam Selene nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
Jak wygląda Luksemburg 2 lata po dekryminalizacji marihuany? Bilans zysków i strat

Kiedy myślimy o luźnym podejściu do marihuany w Europie, przed oczami stają nam holenderskie Coffee Shopy lub portugalska dekryminalizacja. Jednak to Malta i Luksemburg dokonały prawdziwego przełomu legislacyjnego. Latem 2023 roku Luksemburg stał się drugim krajem UE, który oficjalnie wpisał prawo do uprawy konopi w ustawy.

Trump uznał fentanyl za broń masowego rażenia. „Używają go, by zabijać Amerykanów”

Prezydent USA Donald Trump podpisał w poniedziałek rozporządzenie uznające fentanyl za broń masowego rażenia. W uzasadnieniu stwierdził, że „wrogowie USA używają go, by zabijać Amerykanów”. Oświadczył zarazem, że rozważa złagodzenie federalnych restrykcji obejmujących marihuanę.

Maroko stawia na legalne konopie. Ulga dla tysięcy farmerów

Największy na świecie producent konopi indyjskich stawia na legalizację upraw. Po dekadach działania w cieniu, rolnicy z regionu Rif mogą wreszcie pracować bez obaw o aresztowanie. Legalizacja przynosi nowe możliwości, ale też wyzwania — nielegalny rynek wciąż ma się dobrze, a rolnicy narzekają na problemy z wypłatami za plony.