Szałwia wieszcza (Salvia divinorum) - dyskusja o ekstrakcji, paleniu i uprawie
Więcej informacji: Salvia Divinorum w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 414 / 8 / 0
Czytałem juz na niejednej stronie że salvia d.ma również działanie lecznicze. Mam na mysli to, że często piszą iż pozwala pozbyć się np: bólu głowy jak i silnej biegunki. Czy znacie jakies sposoby skutecznego zastosowania salvii w przypadkach wyżej wymienionych tak aby podziałała nie wywołując fazy? Często mam poprostu problem z oboma tymi dolegliwościami więc jak juz będę chodował tą roślinkę to chciałbym skorzystać również z jej dodatkowych pozytywnych "opcji" a przyda się to pewnie nie tylko mnie. Wielkie dzięki za wszelkie konkretne odpowiedzi.
To nie bóg stworzył ludzi.
To ludzie stworzyli sobie boga.
  • 313 / 5 / 0
Idź do lekarza, a SD zostaw do palenia :)
Uwaga! Użytkownik Norberto nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 414 / 8 / 0
No dzięki Norberto... Aż tak źle nie jest a nie sądze żeby lekarz był konieczny przy każdej sraczce czy bólu głowy! No chyba że ty tak masz, wiec pewnie jak się skaleczysz przy krojeniu chleba to wzywasz karetkę. Prosiłbym jednak o konkrety.
To nie bóg stworzył ludzi.
To ludzie stworzyli sobie boga.
  • 313 / 5 / 0
Hehe nie no. Szałwia Boska ma podobne właściwości lecznicze co Szałwia Lekarska.
Więc analogicznie: napary, herbatki, okłady, sałatki itp.
Tylko po co pakować Szałwie Boską skoro można zwykłą Lekarską? Chyba, że kogoś rajcuje marnowanie SD.
Uwaga! Użytkownik Norberto nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 50 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Dutch »
Uwaga! Użytkownik Dutch nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 14 / / 0
Nieprzeczytany post autor: sage »
no to jeszcze

http://www.sagewisdom.org/bucheleretal.pdf

zreszta przejrzyj ta stronke
Uwaga! Użytkownik sage nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 424 / 6 / 0
Nieprzeczytany post autor: Adam Selene »
Gdzieś czytałem (chyba na Wikipedii), że "trwają badania nad użyciem salvinorinu A w psychiatrii, ze względu na silne działanie antydepresyjne" - cytat niedokładny.
Uwaga! Użytkownik Adam Selene nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 50 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Dutch »
a czy ty czytasz co sie do ciebie pisze...? :P
linki w postach powyzej wlasnie o tym m
Uwaga! Użytkownik Dutch nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 424 / 6 / 0
Nieprzeczytany post autor: Adam Selene »
Ano czytam, czytam i widzę, że się zagalopowałem. Link od sage'a mi nie działa (strona się nie wyświetla), a link do erowida mi umknął. Mój błąd, ale w sumie świat się zawalił, czyż nie?
Uwaga! Użytkownik Adam Selene nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Exception when calling VideoApi->videos_get: (500) Reason: Internal Server Error HTTP response headers: HTTPHeaderDict({'Access-Control-Allow-Credentials': 'true', 'Access-Control-Allow-Origin': '*', 'Access-Control-Expose-Headers': 'Retry-After', 'Alt-Svc': 'h3=":443"; ma=2592000', 'Content-Length': '291', 'Content-Type': 'application/problem+json; charset=utf-8', 'Date': 'Wed, 18 Jun 2025 16:12:01 GMT', 'Etag': 'W/"123-TljUAQ8boCPNg67GD97qdEr8r9I"', 'Server': 'nginx', 'Tk': 'N', 'X-Frame-Options': 'DENY', 'X-Powered-By': 'PeerTube', 'X-Ratelimit-Limit': '50', 'X-Ratelimit-Remaining': '49', 'X-Ratelimit-Reset': '1750263072'}) HTTP response body: {"type":"https://docs.joinpeertube.org/api-rest-reference.html#section/Errors/SequelizeConnectionAcquireTimeoutError","detail":"Operation timeout","status":500,"docs":"https://docs.joinpeertube.org/api-rest-reference.html#operation/getVideos","code":"SequelizeConnectionAcquireTimeoutError"}
Artykuły
Newsy
Medyczna marihuana. Przerwa tolerancyjna – prosty sposób, by konopie znów działały lepiej

Choć powszechnie uważa się, że jeśli dawka przestaje działać, należy ją zwiększyć – nie zawsze jest to właściwe podejście. U niektórych osób większa dawka działa wręcz odwrotnie, ponieważ ich organizm rozwinął zbyt wysoką tolerancję. Zwiększanie dawki może osłabić działanie terapeutyczne i zwiększyć koszty leczenia. Przerwa tolerancyjna (tzw. tolerance break) oraz zmniejszenie dawek po jej zakończeniu może zwiększyć korzyści terapeutyczne i obniżyć potrzebne ilości konopi nawet o 60%.

Cudowne "koktajle" i narkotyki. Nieznane oblicze złotej ery Hollywood

Narkotyki, używki i magiczne koktajle, które miały utrzymać największe gwiazdy ekranu w dobrej kondycji, zdolne pracować na planie przez trzy doby bez przerwy, były w Hollywood na porządku dziennym...

policjanci zabezpieczyli ponad 100 kg kokainy ukrytej w naczepie ciężarówki

Policjanci z Wałcza przejęli ponad 100 kilogramów narkotyków. Nielegalny towar przemycany był w ładunku, w którym były części samochodowe. W związku ze sprawą zatrzymane zostały dwie osoby. Są już po zarzutach i może grozić im nawet 20 lat pozbawienia wolności.