...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
Witam. Mam na imię Piotr i od 3 lat jestem uzależniony od kodeiny. W przeszłości mam też kilkumiesięczny ciąg na Tramalu. Mam żonę dziecko i pracę i od ponad roku staram się bezskutecznie rzucić kodeinę. 4 próby odstawienia cold turkey nie zakończyły się dobrze i 4 razy wracałem do nałogu z powodu koszmarnych efektów odstawiennych. ( Jest o wiele gorzej niż gdy rzucałem tramal co udało się za pierwszym razem) za każdym razem udało mi się wytrzymać 5-6 dni licząc od dnia zero. Z płaczem za każdym razem wracałem do kodeiny żeby tylko ten koszmar się skończył. Aktualnie jestem na dawce 300mg którą już podzieliłem na rano i wieczór żeby w miarę funkcjonować i pracować, pomagać w domu żonie i zająć się córką. Żona wie o nałogu od niedawna i wspiera mnie ( zbyt długo ją okłamywałem kiedy doskonale wiedziała że coś jest nie tak)

Jednego jestem teraz pewien. Nie dam rady rzucić od tak. Zredukowałem ile mogłem dalej obniżanie dawki rozpoczyna nieprzyjemne efekty. Czytałem że metadon pomógł wielu ludziom chcących żyć normalnie. Czy trudno jest uzyskać pomoc programem metadonowym? Czy codziennie trzeba się zgłaszać? Czy jest jakiś ośrodek w województwie łódzkim który przyjmuje na taki program i czy w ogóle można szybko się dostać? Jest jakaś kolejka? Jak w ogóle to zacząć? Telefon o treści witam chciałbym skorzystać z programu metadonowego?

Prosiłbym o pomoc i wskazówki jak to ugryźć. Nigdy nie byłem na detoxie ani terapii.

Dziękuję
  • 3169 / 363 / 0
Nie idź na metadon bo to potencjalnie większy problem niż kodeina. To jest może rozwiązanie dla wraków z 10letnim stażem, zajechanymi żyłami i HCV, którzy nie mają już nic do stracenia, a nie dla kogoś takiego jak ty. Jeszcze będziesz srogo załował jeśli się na to zdecydujesz.

W twojej sytuacji poszedłbym najpierw na szpitalny detox, potem od razu po wyjściu na terapię, żeby jakoś wyjść z zamkniętego kręgu uzależnenia. Masz rodzinę, masz po co być trzeźwy, a nie latami albo i nawet do końca życia wegetować na metadonie.
  • 2535 / 594 / 0
kodeina to chyba najsłabsze możliwe opio,metadon - bardzo mocne,nie ma to sensu.. Jak nie możesz rzucić kodeiny,to myślisz,że metadon Ci się uda? Czy może chcesz go brać do końca życia?..
Nie neguje twojego problemu,ale pomyśl sobie,że ludzie rzucają naprawde mocne opio,oxycodon,heroine.. Rzuc to i tyle,napewno Ci się uda.Jak Ci kolega wyżej napisał,masz cel - duża rzecz.

Aha,300 mg to niewielka dawka więc serio nie jesteś w wybitnie ciężkiej sytuacji.
Uwaga! Użytkownik Atro nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.

Przemycają narkotyki w ciałach żywych jałówek. Eksport bydła z Meksyku do USA kwitnie

Meksykańskie kartele wykorzystują żywe bydło do przemycania narkotyków przez granicę USA. Narkotyki zaszywają wewnątrz zwierząt.

Profesor znów za kratami. Spec od narkotyków zwany także Chemikiem zatrzymany w Skarżysku

Na pięć lat trafi za kraty 73-letni mężczyzna w półświatku znany niegdyś jako Chemik lub Profesor czyli człowiek wielokrotnie notowany za przestępstwa narkotykowe, między innymi za wyprodukowanie na początku lat 2000 w laboratorium w Bliżynie dziesiątek tysięcy tabletek ecstasy.