Luźne dyskusje na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
  • 0 / / 0
  • Skuteczność arypiprazolu w leczeniu schizofrenii związana jest ze skojarzonym działaniem częściowo agonistycznym wobec receptora dopaminowego D2 i serotoninowego 5HT1a, a także antagonistycznym działaniem wobec receptora serotoninowego 5HT2a
Teraz właśnie jestem tylko na samym arypiprazolu w zastrzykach od 7 miesięcy (wcześniej jadłem Clopixol Acuphase [100mg i.m.], Relanium [30mg/d], Tranxene [20mg/d], Lorafen [5mg/d], Zolaxa [20mg/d], Akineton [6mg/d], Haloperidol [5mg/d], Metocard, PWE - czyli głównie benzodiazepiny i leki przeciwpsychotyczne po których straciłem pamięć na 2 tygodnie i wmawiano mi, że byłem w stanie psychotycznym i dlatego nic nie pamiętam.
zespo-serotoninowy-wyst-powanie-objawy- ... 2-400.html (Zespół serotoninowy - występowanie, objawy, postępowanie)
5-HT1a - jego agoniści powodują pogorszenie pamięci, pogorszenie zdolności uczenia się, wywierają działanie przeciwlękowe, działanie przeciwdepresyjne, częściowi agoniści redukują pozytywne, negatywne i poznawcze objawy schizofrenii, agoniści do pewnego stopnia wywierają działanie uśmierzające, obniżają agresję, zwiększają uwalnianie dopaminy w korze przedczołowej, zmniejszają syntezę i uwalnianie serotoniny;
Bo przykładowo chcę wiedzieć jak ten częściowy agonizm wpływa na pamięć, u mnie teraz z pamięcią i koncentracją jest naprawdę kiepsko, a chciałbym to jakoś poprawić. Na te linki co wkleiłem nie patrzyłem dokładnie więc tam, albo może ktoś z własnego doświadczenia wie jakie działanie wobec receptorów mają leki przeciwpsychotyczne lub inne substancje psychoaktywne.
receptory-5ht-t47865.html (Receptory 5HT)
5HT2A
Działanie:
  • rola w pamięci
  • pobudzenie neuronów, nauka
  • skurcz mięśni gładkich w przewodzie pokarmowym i oskrzelach
  • zmniejszenie ciśnienia wewnątrz gałkowego
neuroleptyki-zdrowego-czlowieka-wplyw-z ... 58-10.html (neuroleptyki u zdrowego czlowieka -wplyw na zdrowie)
Po prostu neuroleptyki zupregulowały Tobie w/w receptory. Opisałem to pokrótce w swoim przydługim poście. Żeby to naprawić, wypadałoby je zdownregulować - najprościej agonistami, ale nie będę Ci przecież zalecał brania amfetaminy (jeżeli chodzi o rec. dop.) lub LSD (jeżeli chodzi o rec. ser. 5-HT2x)
LSD powinno pomóc jeśli jestem zdrowy? Chętnie zobaczę też inne informacje związane z tematem o ile jest coś ciekawego, wartego uwagi i przydatnego.
Newsy
1 na 50 przewoźników był karany za narkotyki – nietypowe badanie z Holandii

Holenderski urząd statystyczny CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) opublikował wyniki nietypowego badania, mogącego wskazywać na powiązania między branża narkotykową a innymi, legalnymi sektorami gospodarki. Skupiono się przy tym na właścicielach firm oraz prezesach, a na szczycie rankingu pojawili się między innymi przewoźnicy.

Papier nasączony syntetyczną marihuaną

W strzelińskim zakładzie karnym wykryto próbę przemytu substancji ABP, którą nasączone były kartki listu. Działanie syntetycznego narkotyku można porównać do silnego działania marihuany.

Mocny początek 2025 roku dla europejskiego rynku konopnego. Niemcy, Polska i UK na fali wzrostu

Początek 2025 roku przyniósł solidne otwarcie dla europejskiego rynku konopnego. Mimo trudności z poprzednich lat i sporych wyzwań regulacyjnych, wiodące firmy w sektorze notują rekordowe wyniki sprzedaży, a zainteresowanie rynkiem rośnie z każdym miesiącem.