Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
ODPOWIEDZ
  • 755 / 19 / 0
co byscie na ten temat?
moim zdaniem czesto jest naduzywany. najczesciej przez dziewczynki 15-19 lat

-psychodeliczne kawałki happysadu
-pasek house w psychodeliczną kratke//w psychodeliczne czaszki :scared:
-łał, ale masz psychodeliczne kolczyki
-ten film był psychodeliczny [o jakims amerykanskim horrorze...]
-psychodeliczny utwór [prezenter radiowy o jakims absolutnie zdupywyjętym kawałku na antenie radiotrójki]

jakos w latach 60tych pewnie to slowo trwale podlaczylo sie do kultury.
ale potem byla z nim cisza i spokoj jak mi sie wydaje. do niedawna

a kiedy wy uzywacie tego slowa?
ja rzadko. psychodeliczny nie jest zaden emo band ani kolczyki w kratke. moim zdaniem kwas jest psychodeliczny :-D
jeżeli wysyaeś mi pm [od początku do zeszłego tygodnia], to nic nie doszło.
  • 463 / 10 / 0
Nieprzeczytany post autor: supravires »
psychedeliczny
fizyka narkotyki i muzyka
wujek supra
  • 4024 / 374 / 951
Psychedeliczny - objawiający duszę - jak to ktoś ładnie był przetranslował. jeśli ktoś ma wątpliwości,czy tego określenia użyć,lub czy użyto go sensownie, niech podstawi sobie za 'psychodeliczny' ( ...'psychedeliczny' ) powyższą formułę i wszystko winno być jasne.
Ostatnio zmieniony 31 stycznia 2009 przez pokolenie Ł.K., łącznie zmieniany 1 raz.
Mądraś/mądryś? Weź coś upichć! - Kuchnia [H]yperreala
Z głębokości uzależnienia swego wołający lub wołającym być chcący pomocnym? - Hyperreal [H]elp
  • 204 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: jaitylkoja »
dla mnie to słowo zamienne na twórczość mierną, męczącą
Trust no1

Jeśli napisałem post dłuższy niż 2 zdania to znaczy że byłem najebany i nie traktuj go poważnie.
  • 617 / 6 / 1
Nieprzeczytany post autor: fraktal »
Używam słowa 'psychodeliczny', bądź poprawniej 'psychedeliczny' (supravires <ok>) do określenia formy muzyki, sztuki, bądź filmu, które naturalnie wprawiają mnie w stan, gdzie moja percepcja ulega ciągłym przekształceniom, bądź ciężko mi określić znaczenie danego obrazu, czy utworu.
:kawa: &AMP; :skret: o n l y
  • 61 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Alibi »
Zgadzam się z Ryśkiem. Dla mnie psychodeliczne jest coś, co mówiąc najkrócej - wykręca banię, nie mieści się w normalnych ramach kulturowych zazwyczaj. Np. psychodeliczny dla mnie jest film Lyncha "Mulholand drive"
"(...)i w jednej chwili znalazłem odpowiedź, bu kumple mnie lubili - co ze sobą zrobić: upodobnić się do nich w każdym detalu, chodzić do hybryd i słuchać metalu. Wypisać s ię z klubu miłośników pedału. Członkostwo tam było niewskazane (...)"
  • 883 / 10 / 0
Nieprzeczytany post autor: Elwis »
Tak to już jest, że coś co było wielkie kilkadziesiąt lat temu zostanie sprofanowane przez kulturę masową. Gdzieś tam się ostatnio zrobiło modne emo, grunge, to pewnie zachęciło kilku młotów do wycieczki do korzeni, posłuchał psychedelic rocka, nie zrozumiał głębi tej muzyki i nieopatrzenie zrozumiał znaczenie słowa "psychodeliczny" (po polsku chyba jednak poprawnie jest przez "o"). Tak powstał Chocapic.

Cisza z psychodelą była do końca lat 80tych bo jeszcze psytrance mamy z explicite psychodelicznych gatunków.

Co do definicji. Alibi chyba podał jak na razie najlepszą.
Zdecydowanie odradzam Ci ćpanie.
x = x
  • 762 / 32 / 0
Nieprzeczytany post autor: Magicien »
ten film jest surrealistyczny. psychodela to inny wymiar.
„Na ulicy przed domem leżał kot z białym kołnierzykiem, ni to grzejąc się w słońcu, ni to raczej jednak nie żyjąc, wnosząc z faktu, że nie było słońca ani żadnych innych przyczyn, by leżeć wśród pędzących samochodów.”
  • 883 / 10 / 0
Nieprzeczytany post autor: Elwis »
faktycznie, psychodela to duchowe przeżycie, jakkolwiek surrealistyczne filmymają dość sporo wspólnego z duchowością. W końcu gdyby nie mroki człowieczeństwa, coś takiego nigdy by nie powstało. Z resztą taki film może podziałać psychodelicznie.
Zdecydowanie odradzam Ci ćpanie.
x = x
  • 762 / 32 / 0
Nieprzeczytany post autor: Magicien »
zgadzam się z Tobą całkowicie - surrealistyczny film wyzwala psychodelę w odczuciach człowieka. si? :)
„Na ulicy przed domem leżał kot z białym kołnierzykiem, ni to grzejąc się w słońcu, ni to raczej jednak nie żyjąc, wnosząc z faktu, że nie było słońca ani żadnych innych przyczyn, by leżeć wśród pędzących samochodów.”
ODPOWIEDZ
Newsy
To nie rzeżucha. Internauci drwią z ujawnionej „plantacji” marihuany

Policjanci z Komisariatu Policji w Dębnie (woj. zachodniopomorskie) pochwalili się w zlikwidowaniem małej plantacji konopi indyjskich, które zaczął hodować w swoim domu jeden z mieszkańców gminy. Hodowla składała się z siedmiu jeszcze bardzo malutkich sadzonek. Zdjęcia całej instalacji dębniccy policjanci udostępnili w sieci. W mig w sieci zaroiło się od prześmiewczych komentarzy, które porównywały łup policjantów do… rzeżuchy. Tak bowiem wyglądały sadzonki ustawione obok siebie na jednym ze zdjęć.

Larwy ostryg bardziej "zestresowane". Wszystko przez narkotyki

Pod wpływem pochodzących ze ścieków narkotyków larwy ostryg poruszają się powoli i są zestresowane — wskazują najnowsze badania naukowe, na które powołuje się Polska Agencja Prasowa.

Maroko stawia na legalne konopie. Ulga dla tysięcy farmerów

Największy na świecie producent konopi indyjskich stawia na legalizację upraw. Po dekadach działania w cieniu, rolnicy z regionu Rif mogą wreszcie pracować bez obaw o aresztowanie. Legalizacja przynosi nowe możliwości, ale też wyzwania — nielegalny rynek wciąż ma się dobrze, a rolnicy narzekają na problemy z wypłatami za plony.