Podejście do narkotyków w innych krajach.
ODPOWIEDZ
  • 4603 / 2204 / 1
Twierdzenie, że LSD nie ma zapachu to absurd. Wszystko ma zapach. Kwestia wyczucia i kalibracji tego "nosa". Jak jest zaprogramowane itd. Widziałem w 2013 na własne oczy taki elektroniczny "psi nos" na lotnisku Zaventem w Brukseli. Był w stanie wykryć pocztówkę zamkniętą w kopertę i włożoną w foliową osłonkę z bagażu podręcznego która służyła wcześniej za podkładkę do działkowania kokainy. Ale to było na maksymalnie czułym ustawieniu które wykrywało też dziesiątki innych zapachów i wręcz każdą torbę oznaczało za podejrzaną. Na ostawieniach "roboczych" już nic nie wykryło. Natomiast "znaczki LSD" akurat wykrywało.

Kwestia tego ile się zmieniło przez te 8 lat. Zakładam, że urządzenia są 2-3 generacje lepsze i dokładniejsze, a co za tym idzie są w stanie wykryć wszystko to co wcześniej umykało. Kluczem tutaj nie jest wskazanie bagażu, a siły robocze do przejrzenia całego tego bagażu.

PS. Ostatnim razem jak byłem w USA, to dłonie i plecak były pocierane wacikiem który potem włożono do spektrometru celem wskazania substancji problematycznych. Co 5 osobę w kolejce badano w ten sposób. Czas oczekiwania na wynik - 10 sekund. Kobietę kilkanaście osób za mną skierowano do szczegółowego badania gdy aparat zapiszczał i wyświetlił coś na monitorze (nie widziałem, za daleko już byłem). Momentalnie podeszły do niej 2 kobiety i odprowadziły ją do jakiegoś pomieszczenia.
  • 11 / 1 / 0
Ja wracając z UK, zostałem wyrywkowo wzięty na testy(przechodząc przez bramkę zapaliła się lampa - wyrywkowo biorą. Jeździł mi papierkiem po ubraniach, które miałem na sobie i dłoniach(wszystkie palce). Trochę byłem zestresowany bo 2 dni wcześniej imprezowalem z kryształem. Na szczęście przeszło.
  • 19 / 1 / 0
Witam mam nadzieje ze dobry temat wybrałem do mojego pytania.
Jest problem żeby wjechać do Egiptu z alprą? Albo jakimś innym bdz?
Jak jest na miejscu w aptekach bo słyszałem legendę ze bez recepty?
  • 117 / 5 / 0
Ej może głupie pytanie, ale czy jeżeli dwa dni przed wylotem bede bawił się 2cb i MDMA, to czy mogą coś ode mnie wyczuc na lotnisku?
  • 757 / 140 / 0
raczej nic nie wyczują
  • 10 / / 0
Pytanie czy Giebl przeszedłby w bagażu rejestrowanym?
  • 324 / 67 / 0
Tydzień temu wracałem z PL do UK (tutaj mieszkam na stałe) i w przeźroczystej jak woda kosmetyczce miałem spakowane w swoich właściwych pudełkach 56x pregabaline 150mg, 4x klony 2mg, coś na reflux żołądka tez na recepte 2 op. (ponad 40 tabs), 2 op. tabletek na recepte dla buldoga francuskiego a poza zaszetką luźną butelkę z kroplami Poltramu tak połowe zawinięte w folie bąbelkową i wszystko w bagażu rejestrowanym. Kosmetyczka to była przy samej krawędzi walizy. Żadnych problemów nie napotkałem.
czas zwolnić
  • 143 / 22 / 0
19 września 2021albano9 pisze:
Pytanie czy Giebl przeszedłby w bagażu rejestrowanym?
Pewnie dawno jestes po przelocie ale:
Bagaz rejestrowany jest przeswietlany potem, zalezy do czego bys go przelal, jezeli do butelki po perfumach to raczej nikt nie powinien nic skminic
Nie ma że za mocno %-D
  • 2222 / 377 / 0
Wódkę można przewieźć w bagażu głównym no limit?
  • 3 / / 0
Zalezy do jakiego kraju. Na terenie unii, czy np do UK mozna wodki ile sie chce. A juz np do Kanady nie wiecej niz litr (ze wszystkimi bagazami lacznie, rowniez wodka kupiona na bezclowym).
ODPOWIEDZ
Newsy
Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol

Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.

Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.

Nowa nadzieja dla pacjentów ze schizofrenią. Opracowano przełomowy lek inspirowany LSD

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis stworzyli nową cząsteczkę o nazwie JRT, która może zrewolucjonizować leczenie schizofrenii i innych chorób mózgu. Lek działa podobnie do LSD, ale nie wywołuje halucynacji. Dodatkowo, wykazuje silniejsze działanie niż stosowana obecnie ketamina.